fbpx

Zlati grič Golf med vinogradi

Novice

V Slovenskih Konjicah, mestu gričev, cvetja in vina ima vinogradniš tvo že več kot osemstoletno tradicijo, ki je potrjena v pisnih virih francoskega reda kartuzijanov Žičke kartuzije iz leta 1164. Kot piše Santonino, so imeli v petnajstem stoletju v svojih kleteh več vina kot vsa preostala pokrajina skupaj. Svoje vinograde so imeli tudi na legah […]

V Slovenskih Konjicah, mestu gričev, cvetja in vina ima vinogradniš tvo že več kot osemstoletno tradicijo, ki je potrjena v pisnih virih francoskega reda kartuzijanov Žičke kartuzije iz leta 1164. Kot piše Santonino, so imeli v petnajstem stoletju v svojih kleteh več vina kot vsa preostala pokrajina skupaj. Svoje vinograde so imeli tudi na legah v Škalcah, kjer danes na 80 hektarjih pridelujemo grozdje izbranih vinskih sort.

V Zlatem griču pridelujejo kakovostna in vrhunska vina, zato tehnologija pridelave temelji na minimalnih obremenitvah trte in na okolju prijazni predelavi. Trte večinoma rastejo na srednje težki peščeno-glinasti ilovici, kar se odraža v karakterju vin. K značilnemu tipu vin prispeva tudi krajevna klima, ki ji poleg obilice sončnih dni daje svoj pečat tudi mešanica alpskega in panonskega podnebja, ki se prepletata pod obronki Pohorja in Konjiške gore. Letno iz 230.000 trt pridelajo okoli 400.000 litrov mošta. Tukaj gojijo sorte, kot so renski in laš- ki rizling, beli in sivi pinot, chardonay, sauvignon, traminec in modra frankinja. Poznani so še po belem in rdečem Konji- čanu. Paleto mirnih vin dopolnjujejo z belo in rose Konjiško penino, pridelano po klasični metodi z vrenjem v steklenici. Slovijo pa tudi po pozni trgatvi, izborih, jagodnih izborih, suhih jagodnih izborih in ledenem vinu. Renski rizling, pozna trgatev, letnik 1993, je dobil naziv prvo slovensko viteško vino. Vino prodajo na domač em tržišču, nekaj pa ga izvažajo tudi v ZDA in države Evropske unije.

Vinotoč v Škalcah V naravnem parku Škalce, med vinogradi, stoji vinotoč, ki je le slab kilometer oddaljen od mestnega jedra. V panoramski sobi, ki sprejme okoli 70 gostov, se odpre pogled na vinograde, kjer na obrobju rastejo vrtnice. Za manjše skupine je primerna Martinova soba, v toplih dneh pa lahko posedite na veliki terasi pred vinotočem. V kulinarič ni ponudbi je nekaj tipičnih jedi s tega področja. Jedi so prilagojene letnim časom, vsekakor pa se splača poizkusiti pečeno telečjo kračo, domač kruh in dober jabolčni sok iz sadovnjakov, ki se razprostirajo na 26 hektarjih in kjer letno pridelajo 800 ton jabolk različnih namiznih sort. Pripravijo tudi degustacijo vina, v kletnih prostorih pa prodajajo vino, domač sok, jabolčni kis in borovničevec. Iz naravnega sadnega žganja in borovnic pripravijo obilo naravnega borovničevca s plodovi. Ob vikendih je na vinotoču živa glasba, v jesenskih dneh pa pogosto pečejo tudi kostanje. Golf igrišče Škalce Igrišče leži v idiličnem okolju med vinogradi v Škalcah ob mestecu Slovenske Konjice. Zaradi naravnih danosti je zelo razgibano in v celoti obdano z vinogradi, kar je edinstveno v Evropi. Igralna polja popestri potok, ki teče v sredini igrišča, pa tudi ribniki, gozd in grmičevje. Igrišče ima devet igralnih polj, skupna dolžina igrišča je 2500 metrov in ima par 35. Teren je prijeten za igro, kljub temu pa zahteva natančne udarce. Golf igrišče je odprto od marca do novembra. Na Dobravi pri Slovenskih Konjicah je urejeno vadbeno igrišče s tremi igralnimi polji, tu je omogočeno učenje vseh tehnik igranja golfa, organizirana je šola golfa, nadaljevalni tečaji za otroke in mladino in individualne ure učenja. V recepciji igrišča so na prodaj tudi vina iz Zlatega griča. Izletniško mesto V Slovenskih Konjicah je zanimiv tudi ogled srednjeveškega Starega trga, mestne galerije Riemer in Zeliščne galerije Trebnik. Žička kartuzija je pomemben kulturno-zgodovinski spomenik, kjer je tudi najstarejše gostišče Gastuž, kartuzijanska šampanjska klet in zeliščna lekarna. V bližini so Žiče, urejena štajerska vas z ohranjeno obrtjo kovaštva, žago, mlinom na vodi ter tradicijo pletilstva. V turistični vasi Malče si lahko ogledate etnološko vaško zbirko, graščinske ribnike, kmetijo s konji in turistični dom. V dvorcu Trebnik vas popeljejo v preteklost, ogledate pa si lahko še zeliščni vrt in vinsko klet.

Zlati Grič d.o.o.
Stari trg 29 a,
3210 Slovenske Konjice
tel.: 03 758 03 50,
fax: 03 758 03 78
e-pošta:
[email protected]

Vinotoč Zlati grič
Škalce 91,
tel.: 03 758 03 61

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Igrišče za golf
Škalce 91,
tel.: 03 758 03 62


Sledite nam


RSS Ustavi se!