fbpx

Zloglasni Alcatraz

Potovanja

V povprečju je v zaporu prebivalo 260 kaznjencev hkrati.

Majhen otok Alcatraz, v središču zaliva San Francisco, je bil nekoč svetilnik, vojška utrdba in vojaški zapor, nato pa je med 1934 in 1963 obratoval kot ameriški zapor na najvišji varnostni stopnji.

Alcatraz stoji na skalnatem otoku, ki ga obdaja morje, zato je dolgo časa veljalo, da je od tam skoraj nemogoče pobegniti. 36 zapornikov je vseeno poskušalo, a so jih 23 ujeli, 6 ustrelili, 2 sta se utopila, 5 pa jih niso nikoli našli. Najslavneši zapornik vseh časov je bil mafijec Al Capone, znan tudi pod vzdevkom ‘Brazgotinec’.

Zadnji zaporniki so kaznilnico zapustili 21. marca 1963, uradno pa je zapor svoja vrata zaprl nekaj mesecev pozneje. Tega so morali zapreti zaradi propadajočih zgradb in visokih obratovalnih stroškov. Danes sta otok in zapor ena izmed najbolj priljubljenih turističnih točk v San Franciscu.

Piparina: “Potem si oglejte še Venice Beach in jo ob obali mahnite proti San Francisu, na poti je npr.Carmel, lepo, zanimivo mestece. Na poti svetujem, da 1x prespite. V San Franciscu si oglejte Kitajsko četrt, pomole, tam so tjulni, pojdite na Alcatraz, peljite se čez Golden gate, morda še skok v Oakland, meni je bil zanimiv. Karte za Alcatraz si rezervirajte prej, ker se zna zgodit, da jih zmanjka.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.