fbpx

Zloglasni Alcatraz

Potovanja

V povprečju je v zaporu prebivalo 260 kaznjencev hkrati.

Majhen otok Alcatraz, v središču zaliva San Francisco, je bil nekoč svetilnik, vojška utrdba in vojaški zapor, nato pa je med 1934 in 1963 obratoval kot ameriški zapor na najvišji varnostni stopnji.

Alcatraz stoji na skalnatem otoku, ki ga obdaja morje, zato je dolgo časa veljalo, da je od tam skoraj nemogoče pobegniti. 36 zapornikov je vseeno poskušalo, a so jih 23 ujeli, 6 ustrelili, 2 sta se utopila, 5 pa jih niso nikoli našli. Najslavneši zapornik vseh časov je bil mafijec Al Capone, znan tudi pod vzdevkom ‘Brazgotinec’.

Zadnji zaporniki so kaznilnico zapustili 21. marca 1963, uradno pa je zapor svoja vrata zaprl nekaj mesecev pozneje. Tega so morali zapreti zaradi propadajočih zgradb in visokih obratovalnih stroškov. Danes sta otok in zapor ena izmed najbolj priljubljenih turističnih točk v San Franciscu.

Piparina: “Potem si oglejte še Venice Beach in jo ob obali mahnite proti San Francisu, na poti je npr.Carmel, lepo, zanimivo mestece. Na poti svetujem, da 1x prespite. V San Franciscu si oglejte Kitajsko četrt, pomole, tam so tjulni, pojdite na Alcatraz, peljite se čez Golden gate, morda še skok v Oakland, meni je bil zanimiv. Karte za Alcatraz si rezervirajte prej, ker se zna zgodit, da jih zmanjka.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!