fbpx

Zvone Šeruga in Nairobi z motorjem!

Novice

Potovanje za dušo, kamero in novo knjigo…Zvone Šeruga se 20. oktobra 2006 ponovno odpravlja na pot; v štirih mesecih bo z motorjem prepotoval enajst dežel med Ljubljano in kenijskim Nairobijem, kar bo nekakšen poračun s preteklostjo in istočasno darilo samemu sebi ob okrogli obletnici. O potovanju bo poleg številnih reportaž ter nove knjige nastala v […]

Potovanje za dušo, kamero in novo knjigo…
Zvone Šeruga se 20. oktobra 2006 ponovno odpravlja na pot; v štirih mesecih bo z motorjem prepotoval enajst dežel med Ljubljano in kenijskim Nairobijem, kar bo nekakšen poračun s preteklostjo in istočasno darilo samemu sebi ob okrogli obletnici. O potovanju bo poleg številnih reportaž ter nove knjige nastala v sodelovanju s Pop TV tudi serija dokumentarnih potopisnih filmov. Predvsem pa Zvone ne bo sam, temveč ga bodo, ena za drugo, spremljale tri krasne punce…

“Med leti 1983 ter 1989 sem preživel štiri leta na potovanju z motorjem prek petih celin,” pripoveduje Zvone Šeruga. “Pot je bila dolga 157.000 km, večino časa me je spremljala prijateljica Romana, zadnji del poti, eno leto Afrike, pa je bil istočasno najino poročno potovanje. 0 takratnih izkušnjah sta izšli dve knjigi (Potovanje k Ljudem in Drugačne zvezde) ter serija šestih televizijskih dokumentarcev. Po tistem so bila sicer se mnoga potovanja, tudi z družino in oba otroka sta že dodobra spoznala svet. Vendar pa nekaj se vedno dolgujem tudi sebi: letos sem dopolnil petdeset let in se vedno me pomalem grize, ker takrat, pred sedemnajstimi leti, zaradi vojn in zaprtih meja nisem uspel dokončati afriške avanture. Iz Kenije proti domu z motorjem enostavno ni slo več. A v tem času se je nekaj stvari spremenilo na bolje in čas je, da poravnam svoj dolg – ter si istočasno poklonim najbolj enkratno darilo ob okrogli obletnici. Ponovno odhajam v Afriko. Ponovno z motorjem, tokrat iz Ljubljane v kenijski Nairobi. Črta pred leti prekinjene poti bo tem sklenjena, vseh pet celin dokončno povezanih.”

Kam in s kom? 

 Pot bo dolga okoli 20.000 kilometrov in bo trajala štiri mesece. Še pred letom je bil Zvone prepričan, da bo na njej ves čas sam – a ne bo šlo tako enostavno! Prva dva tedna, na poti prek Balkana in Turčije do sirskega Damaska, bo na sedežu za njim sedela hčerka Kaja, šestnajstletna gimnazijka, ki je z družino že nekajkrat obredla svet. Za tem bo dva tedna sam, v Kairu pa se mu bo pridružila žena Romana (sicer urednica Nedela), ki bo ostala z njim mesec dni na poti prek Egipta, Sudana ter severa Etiopije.

Gotovo najbolj zanimiv del potovanja bo odkrivanje plemenskih področij etiopskega juga ter severa Kenije. Tam pa se bo popotniška ekipa ponovno in dodobra spremenila. V Addis Abebo bosta priletela Neja Garvas, popotnica, ter Blaž Ocvirk, snemalec Pop TV-ja. Z dodatnim džipom ter lokalnim vodnikom in prevajalcem se bodo tri tedne skupaj prebijali med nomadskimi plemeni etiopskega juga in ustvarjali prvi del serije potopisnih dokumentarcev. Blaž se bo zatem vrnil domov, z Nejo ter kamero pa se bo nadaljevala pot v Kenijo, kjer bosta še mesec dni nadaljevala s televizijskim delom. “V enem najbolj neverjetnih predelov sveta čas stoji že od pamtiveka naprej, najina želja pa je ujeti njegovo popolno drugačnost. Cilj je realen; odhajava namreč v kraje in med ljudi, med katere se prav zaradi njihove enkratnosti redno vračam že nekaj let. Mnogi vaški poglavarji so moji znanci in z veseljem naju bodo spustili v svoje življenje.”

 V petek, 20. oktobra 2006 se bo torej zgodil odhod. Ob 15. uri bo popotnik iz nove stavbe BMW Avto Aktiva v Trzinu, mahnil na pustolovščino. Vabljeni ste vsi, da se slovesa udeležite; sod vina, domača sunka in Lojze s harmoniko bodo poskrbeli za prijetno druženje. Sicer pa Zvoneta pot prvega dne, gotovo ne bo pot vodila dlje kot do njegove zidanice pod Gorjanci. Vrnitev domov iz Afrike, sredi februarja 2007, začetek predvajanja potopisne serije na Pop TV v mesecu marcu, ki ima v načrtu še najmanj sest polurnih dokumentarcev ter izid knjige o potovanju še pred poletjem. Delovni naslov vsega skupaj: Nazaj v Afriko. Se bo obdržal? Ali ga bodo dogajanja na sami poti zanesla v neke povsem druge vode?

 Nina Plesnik

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

 Splet: Zvone Šeruga

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!