fbpx

2000-kilometrski veslaški izziv Marina Medaka in Huwa Kingstona se začenja

Novice

Danes, približno ob 10. uri, sta Marin Medak in Huw Kingston iz tunizijske marine v Hammametu naredila prve zavesljaje na mednarodni veslaški odpravi Preveslati J Mediteran. Njun cilj je preveslati dobrih 2100 km razdalje od Tunizije do Turčije. Prvi postanek ju tako predvidoma čaka na Malti že sredi drugega tedna. Južno Sredozemlje v zimskem februarja […]

Danes, približno ob 10. uri, sta Marin Medak in Huw Kingston iz tunizijske marine v Hammametu naredila prve zavesljaje na mednarodni veslaški odpravi Preveslati J Mediteran. Njun cilj je preveslati dobrih 2100 km razdalje od Tunizije do Turčije. Prvi postanek ju tako predvidoma čaka na Malti že sredi drugega tedna.


Južno Sredozemlje v zimskem februarja ni najprijaznejši kraj za veslanje, vreme pa je tudi sila nestanovito. Povprečne hitrosti vetra so visoke, tudi preko 100 km/h. Prevladujoča smer vetra je sicer zahodna, a se le ta izmenjuje s pogostimi severozahodniki in jugozahodniki. Obdobja z močnejšim vetrom in visokimi valovi so lahko tudi dolgotrajnejša. Tako je izziv v vremenskem smislu zahtevnejši, kot je bilo prečkanje Atlantika. O razmerah, ki ju bodo počakale prve dni, sicer predvidoma dober mesec dolge veslaške odprave, pa Jure Jerman z ARSO, ki odpravo usmerja s kopnega glede na vremensko napoved. »Danes sta štartala z vetrom v nos, ki bo predvidoma šibek. Veslačema pa se vseeno mudi, saj se že v sredini naslednjega tedna obetajo močnejši vzhodni vetrovi. Predvidoma bosta do torka prihodnji teden že na Malti, saj bodo razmere za veslanje kar ugodne. Glede na napoved bo te dni prevladoval zmerni zahodni veter«.

Čoln, ki je v kontejnerju prihajal s Kapverdskih otokov, sta po dolgih pogajanjih s carino le lahko prevzela konec januarja in v dobrem tednu nato uspela pripraviti čoln za razmere na J Mediteranu. Narejen je za veslanje prek oceanov, tako da bosta na vodi popolnoma samozadostna. V njem bo kar za 250 kg prtljage/opreme. Veslala bosta v dvournih izmenah, kar pomeni dve uri veslanja, dve uri počivanja, dve uri veslanja, in tako 24 ur na dan vsak dan. Na čolnu bosta imela tudi sončne celice, s katerimi bosta pridobivala elektriko, ki jo bosta potrebovala za razsoljevalnik in delanje pitne vode, za GPS, polnjenje računalnika in luči. Barka je registrirana v Angliji, zato bo na veslača na poti čez južno Sredozemlje pazila angleška obalna straža. “Če bova poklicala na pomoč, bodo oni obvestili barke v bližini, da naju pridejo reševat,” pojasni Medak. Signal za SOS veslač sproži s pritiskom na gumb na napravi, imenovani EPIRB. »Morava imeti popolno zaupanje v barko, znati morava popraviti opremo in še vreme nama bo zagotovo nagajalo. Če bova ob nevarnosti narobe odreagirala, pa lahko ogroziva lastna življenja in tudi življenja tistih, ki bi nama priskočili za pomoč. Tega pa si seveda ne želiva,« je še povedal Marin Medak.

Glavni pokrovitelj odprave je družba ELES, sistemski operater prenosnega elektroenergetskega omrežja RS.

Foto: arhiv odprave.

Odpravo lahko spremljate na:

-TW: @marinmedak

-FB: Marin Medak

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

www.marinmedak.com

O ČLANIH ODPRAVE:

Marin Medak je podjetnik in najmlajši vodja veslaških odprav čez oceane. Leta 2012 je vodil štiričlansko mednarodno odpravo čez Atlantski ocean, pred tem pa je uspešno opravil vec kajakaških ekspedicij po svetu (preveslan Jadran, obala Južne Koreje, Savudrija-Zakintos…).  Marin je prav tako predavatelj na temo motivacije in vodenja skupin ter svoje poglede prikaže skozi konkretne primere iz ekstremnega športa.

Huw  Kingston ima za sabo več kajakaških odprav v Avstraliji ter daljših kolesarskih tur – prekolesaril je vse od afriških puščav do Mongolije. Na veslaških pripravah je zadnjih 9 mesecev, ko obenem poteka njegova pustolovska pot okoli Sredozemlja. S kajakom je preveslal pot iz Turčije do Milj, nato prepešačil Via Alpino, šel s kolesom do Gibraltarja, prečil v Afriko s kajakom, pred veslaško odpravo čez južni Mediteran pa je prekolesaril še pot v Tunizijo.


Sledite nam


RSS Ustavi se!