fbpx

6. Dnevi turizma na Loškem

Novice

Na Lokalni turistični organizaciji Blegoš že peto leto zapored v mesecu septembru pripravljajo »Dneve turizma na Loškem«. Dogajanje ob 27. septembru – svetovnem dnevu turizma, se bo odvijalo od sobote, 22. 9. 2007, do nedelje, 30. 9. 2007, na teritoriju vseh štirih občin na Škofjeloškem. Namen dogajanja je domačinom in obiskovalcem iz drugih krajev predstaviti […]

Na Lokalni turistični organizaciji Blegoš že peto leto zapored v mesecu septembru pripravljajo »Dneve turizma na Loškem«. Dogajanje ob 27. septembru – svetovnem dnevu turizma, se bo odvijalo od sobote, 22. 9. 2007, do nedelje, 30. 9. 2007, na teritoriju vseh štirih občin na Škofjeloškem. Namen dogajanja je domačinom in obiskovalcem iz drugih krajev predstaviti turistično ponudbo, novosti v njej ter dogajanje v teh krajih.

V soboto, 23. septembra, se bodo letošnji Dnevi turizma pričeli z odprtjem 16. dni evropske kulturne dediščine. V Škofji Loki bodo obeležili 400 – letnico prihoda kapucinov v Slovenijo in 300 – letnico prihoda kapucinov v Škofjo Loko. Pod pokroviteljstvom Občine Škofja Loka bo na ulicah starega mestnega jedra potekal celodnevni program prireditev. Zaigrali bodo stari instrumenti, plesalci bodo zaplesali srednjeveške in renesančne plese, v Loškem muzeju bo na ogled razstava Škofjeloški pasijon ter gostujoča razstava verskega muzeja iz Stične Praški Jezušček, v Žigonovi hiši pa si boste lahko ogledali razstavo Škofja Loka v starih listinah, od 11.00 ure dalje. Ta dan si bo možno ogledati tudi kapucinski samostan in kapucinsko knjižnico, od 10.00 do 15.00 ure ter se udeležiti slovesnosti ob omenjenih obletnicah prihoda kapucinov v Slovenijo in Škofjo Loko ob 16.00 uri. Slovesnost s sveto mašo bo vodil nadškof Alojzij Uran. Na Mestnem trgu in trgu pred Kaščo bodo od 10.00 do 17.00 ure na pokušino in prodajo tudi dobrote na srednjeveški tržnici, zaživele bodo številne stare obrti in otroške igre ter plesi. Ta dan se bodo izkazali tudi loški gostinci ter pripravili hrano po receptih popotnika Santonina iz 17. stoletja. Prvič bo tudi javno predstavljena tudi znamenita freska »Snemanje s Križa« v kapeli Puštalskega gradu ob 10.30 uri, kot tudi  »loški novec«, ki predstavlja najstarejšo upodobitev »loškega zamorca«, in sicer v slavnostni dvorani Občine Škofja Loka ob 12.00 uri.
To soboto boste lahko po simbolični ceni obiskali tudi Loški muzej na Loškem gradu in si ogledali zbirke iz bogate zgodovine Škofje Loke in okolice, v Nacetovi hiši v Puštalu pa ne zamudite predstavitve trenja lanu in pletenja v živo, in sicer od 10.00 do 16.00 ure. Organizirano bo tudi brezplačno vodenje po Škofji Loki, in sicer ob 11.00 uri izpred Turističnega društva na Mestnem trgu. Zaželene so predhodne najave na tel.: 04/ 517 06 00.
Zaključna slovesnost se bo ob 18.30 uri odvijala na Cankarjevem trgu, kjer bo vse navzoče pozdravil predsednik države dr. Janez Drnovšek, in častni gost nadškof Alojzij Uran.

V nedeljo, 24. septembra vas Turistično društvo Žiri vabi na Pohod po Rapalski meji nad Žirmi. Zainteresirani pohodniki boste lahko izbrali med krajšo, bolj kulturno – zgodovinsko obarvano in daljšo, bolj pohodniško varianto. Obe pohodniški poti bosta potekali po poteh, katere so med vojnama uporabljali graničarji jugoslovanske in italijanske vojske, mimo številnih konfinov in italijanske karavle. Zaključek pohoda, ki se bo pričel pred turistično informacijsko točko v centru Žirov ob 9.00 uri, bo na Breznici, kjer bo poskrbljeno za vojaško kosilo, vaški sejem ter spremljevalni kulturni program.

Dnevi turizma se bodo zaključili v soboto, 30. septembra, s kinološko prireditvijo – nastop šolanih psov, v organizaciji Kinološkega društva »Ovčar« Škofja Loka. Deset do dvanajst vodnikov s šolanimi psi bo na Mestnem trgu pripravilo prikaz različnih pasem ter prikaz različnih zvrsti šolanja psov, od vaj v poslušnosti, prinašanju predmetov prosto in čez skakalnico, vaj v obrambi in napadu na psa in čuvanje vodnika.
Za vse športne navdušence pa bodo to soboto poskrbeli v Žireh, in sicer z Markovim tekom na Javorč, v organizaciji Planinskega društva Žiri.

Splet: www.lto-blegos.si

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!