fbpx

Bi šli jadrat?

Zanimivosti

Preživljanje oddiha na jadrnici je lahko ena najlepših ali pa ena manj prijetnih izkušenj, ki jih lahko doživite.

Tisti, ki se še niste srečali s preživljanjem dopusta na jadrnici in je to še ostalo nekje na seznamu želja, boste v naslednjih vrsticah morda našli kakšno zanimivo informacijo, na podlagi katere se boste lažje odločili ali poskusiti z jadrnico, kdaj je najboljši termin, kakšno jadrnico najeti in na kaj je treba paziti pri čarteristih.

Prednosti in pasti čarobnega potovanja

Preživljanje oddiha na jadrnici je lahko ena najlepših ali pa ena manj prijetnih izkušenj, ki jih lahko doživite.

Pa poglejmo najprej zaradi katerih stvari je lahko lepo. Jadrnica je že kot objekt nekaj lepega, nekaj romantičnega, nekaj, kar nam daje svobodo, da dvignemo sidro in odjadramo v neznano. Nudi nam popolno neodvisnost, z njo se lahko odmaknemo v samoto, odkrijemo kotičke, do katerih drugače ne moremo in jih nikoli ne bi videli. Jadran je poln takšnih kotičkov, turkiznih zalivov, mogočnih svetilnikov, prikupnih luči, starodavnih mest in čudovitih tržnic, ki se nam bodo vtisnile v spomin.

listing_shutterstock_249398773_960x480px

Zdaj pa si poglejmo še razloge, ki lahko dopust na jadrnici zagrenijo. Te v grobem delimo na tri sklope, in sicer:
  • Tehnične težave:

Na jadrnici je veliko stvari, ki gredo lahko narobe, če ni redno in dobro vzdrževana, zato je pri najemu plovil povpraševanje po novih jadrnicah večje kot po starejših, čeprav nekateri čarteristi zelo lepo skrbijo za svojo floto in je tudi stara jadrnica lahko v vrhunski formi. Tu je pomembna izbira agencije in zaupanje vanjo.

  • Neusklajenost posadke:

Tu ne mislimo neusklajenosti med manevri in jadranjem, čeprav je tudi to do določene mere pomembno, ampak na usklajenost bivanja. Velikokrat se je že zgodilo, da je šla ekipa (kopenskih) prijateljev prvič na jadranje, nazaj pa so prišli skregani in niso govorili drug z drugim še dolgo po nesrečnem jadranju. Izbira sojadralcev je torej ena najpomembnejših stvari, je pa tudi malce loterija, saj so bili tudi tisti prijatelji prej res dobri prijatelji, oziroma vsaj zdelo se jim je tako. Na jadrnici zares spoznaš drug drugega, saj je majhen prostor, kjer se ne moreš nikamor umakniti, včasih pa si izpostavljen izzivom, kjer je treba reševati jadrnico in posadko, trezno razmišljati in hitro reagirati in tu moški ego pogosto ne pripomore k reševanju težav. Če gremo na jadranje z družino je ta faktor dokaj nepomemben, saj smo najverjetneje z družino doživeli že hujše viharje.

  • Lahkomiselnost in pomanjkanje znanja:

Na morju moramo nenehno spremljati vremensko napoved, se ozirati v nebo in tudi prepoznati znake ter vedeti kako reagirati – kam se privezati ali pa zasidrati glede na to kakšna je napoved.
Nekaj osnovnega znanja o vremenu dobimo na tečaju za voditelja čolna, a to je veliko premalo, da bi znali prepoznati situacije, ko je treba hitro pobrati šila in kopita in se skriti v najbližji pristan ali kako drugače reagirati, da zagotovimo varnost posadke in plovila.
To znanje pride z izkušnjami, pri tem pa se moramo zavedati, da se tudi najizkušenejšim lahko pripeti, da jih kakšna »oluja« ujame nepripravljene.
Vremensko napoved spremljamo na 16. kanalu VHF postaje ali na nekaterih spletnih straneh, ne škodi pa pogledati satelitske slike, da vidimo kako se fronte premikajo. Ena boljših je na spletni strani www.sat24.com. Vedno več jadrnic je opremljenih z internetnimi priključki, tako da dostop do teh informacij ne bo težaven.

Imeti lastno plovilo ali jo najeti?

Navtika, jadranje, jahte – vse to se sliši za marsikoga nedosegljivo, rezervirano za premožnejši sloj, za ljudi, ki jim nekaj tisoč evrov ne pomeni veliko. To seveda v veliki meri drži, a le za lastnike plovil. Že plovila sama so dokaj draga – denimo za novo 10 metrsko jadrnico s solidno opremo bomo odšteli med 80.000 in 100.000 evri. A zavedati se je treba, da ta plovila večino svojega časa preživijo v marini, na privezu in čakajo, da si bodo njihovi lastniki vzeli tisti teden ali dva časa in jo peljali na sprehod (beri: dopust). V najboljšem primeru lastnik svoje plovilo uporablja tudi kot vikend, pa tudi to samo če je marina dovolj blizu, da vožnja ob koncu tedna ne predstavlja prevelikega logističnega problema. Imeti v lasti plovilo pa je povezani tudi z visokimi vzdrževalnimi stroški. Za prej omenjeno 10 metrsko jadrnico, ki ima dve kabini in salon ter lahko gosti do šest oseb, letni strošek marine znaša od 3000€ naprej, potem pa je tu še vzdrževanje – vsako leto je jadrnico treba dvigniti iz vode, jo zaščititi, narediti redni servis motorja, tu in tam kaj popraviti in zamenjati in zopet smo ob vsaj tisočaka. Skupaj je torej letnih stroškov samo s tem, da imamo jadrnico v lasti, okoli 4000€ do 5000€, in strmo naraščajo z dolžino plovila.

Prav zaradi dokaj visokih stroškov, ki jih privilegij biti lastnik plovila potegne za seboj, in zaradi pomanjkanja časa, se velika večina odloči najeti plovilo za teden ali dva. Stroški najema v najvišji sezoni  znašajo okoli 2000€ na teden in to brez popustov, ki jih večina agencij nudi za zgodnje rezervacije. Torej smo stroškovno na istem, če si za jadranje vzamemo dva tedna v sezoni in tu sploh nismo upoštevali financiranja nakupa jadrnice. Če se odločimo jadrati izven sezone, so stroški najema lahko tudi za polovico nižji, torej za isto ceno lahko jadramo kar štiri tedne ali pa kombiniramo jadranje izven sezone in v sezoni in se zadovoljimo s skupaj tremi tedni, več pa že dopusta ne dobimo.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Izbira jadrnice pri najemu

Osnovne spremenljivke, po katerih izbiramo jadrnico, so dolžina, število kabin in ležišč, termin in cena najema. Pri številu kabin in ležišč je odvisno kako velika druščina se podaja na jadranje in kakšne so njihove zahteve. Običajno ima vsaka izmed kabin po dve ležišči ali dvojno ležišče, dodatno ležišče ali celo dve, pa nudi še salon. Če je cena najema najpomembnejši faktor bomo izbrali takšno jadrnico, da v salonu lahko prenočite dve osebi, saj se strošek na osebo v tem primeru zniža, je pa res, da pomeni šest oseb na 10 metrski jadrnici že precejšnjo gnečo. Pri ceni je tudi letnik jadrnice pomembne faktor, saj so starejše jadrnice precej bolj ugodne kot nove. Kot rečeno, je tudi stara jadrnica lahko v dobri formi, a moramo paziti pri komu jo najamemo. Če ponudnikov ne poznamo, tu vlogo tistega, ki izbira namesto vas, lahko prevzame agencija, do katere pa morate imeti določeno stopnjo zaupanja. Najem preko agencije načeloma ni dražji, saj agencije prejemajo provizijo od tržnih cen, ki bi jih morali dobiti najemniki tudi pri najemu neposredno pri čarteristu, a v praksi se to ne zgodi vedno. Včasih se čarteristi odločijo ponuditi neoddane jadrnice po »last minute« cenah, ki pa lahko kar preveč odstopajo od tržnih in to ponavadi ni dober znak. Nizko ceno – samo zato, da jadrnica ne stoji v marini, neoddana, morajo nekako nadomestiti in zgodilo se je že, da je čarterist skušal nadomestiti nizko ceno z neupravičenim odvzemom kavcije.

Če se na jadrnico odpravljamo z družino in majhnimi otroci, je pomembno, da preverimo oziroma da to za nas preveri agencija, ali je na ograjo jadrnice mogoče namestiti varnostno mrežo, pametno pa je tudi pogledati slike jadrnice, da preverimo kakšne so stopnice v podpalubje (starejše jadrnice imajo zelo strme stopnice), kakšni so prehodi na palubi, kam vse se lahko naš otrok udari, ob katere vrvi selahko psotakne, … Novejše jadrnice imajo vse vrvi elegantno speljane pod palubo in urejene tako, da se med jadranjem ne valjajo po kokpitu. Tako je poleg zmanjšane nevarnosti spotikanja ob vrvi, prednost tudi v čistih površinah, ki jih bodo ljubitelji sončenja izkoristili za poležavanje.

Vir: www.adrialog.com


Sledite nam


RSS Ustavi se!