fbpx

Martinique: francoski Karibi

Novice, Obale, Potovanja

Imajo kar 53 lokalnih blagovnih znamk ruma, ki pa lahko stanejo tudi 50 evrov za liter.

Otok Martinique je od večjih evropskih mest oddaljen devet ur letenja. Otok cvetja sodi pod okrilje Francije in evro je tudi na Martiniqueu uradna plačilna valuta. Otok, znan pod imenom francoski Karibi in sodi med male Antile, je pri Evropejcih še posebej priljubljen pozimi, a žal takrat občutno „poskočijo“ tudi cene. Toda na šestdeset kilometrov dolgem in trideset kilometrov širokem otoku, je sonca v izobilju v vseh letnih časih.

Nekdanje glavno mesto je bilo Saint-Pierre, ki ga je leta 1902 le v nekaj minutah uničil izbruh vulkana Mont Pelée. Danes je glavno mesto Fort-de-France, kjer je tudi pristanišče. Središče mesta je prepleteno z uličicami, ki odsevajo karibski šarm in pridih mondenega Pariza. Na otoku je veliko nasadov sladkornega trsa, iz katerega pridobivajo rum. Imajo, kar 53 lokalnih blagovnih znamk ruma, ki pa lahko stanejo tudi 50 evrov za liter. Ob nedeljah, kljub protestom naravovarstvenikov, organizirajo petelinje borbe, ki izhajajo še iz časov plantažnih gospodarjev.

Čudovite plaže, na južnem delu otoka so iz belega in na severni strani otoka iz črnega peska, samotni zalivi in prijetna temperatura morja, zapeljujejo kopalce in snorkarje, ki si ogledujejo koralne grebene in skalne stene polne življenja. Otok je zaradi pisanega podvodnega sveta priljubljen tudi pri potapljačih. Ob izbruhu vulkana pred sto leti se je potopilo trinajst ladij, ki so danes priljubljene potapljaške točke. Zaradi velikega pristanišča in številnih marin za jahte je Martinique pomembno jadralsko središče južnih Karibov. A turiste privlačijo tudi slikovite ribiške vasice, vroči vodni izviri, bujni tropski gozd ter kokosove palme, bananovci, ananasovci, orhideje, lilije…

mi šotorimo: “Mi potujemo s šotorom in imamo s francoskimi kampi samo dobre izkušnje: jih je veliko, tud sredi ničesar jih najdeš (v kakšni vasi), urejeni, čisti, poceni. Smo bili pa večinoma po takih bolj popotniških kampih, kjer se ljudje ustavljajo za dan, dva. Mogoče je po tistih bolj počitniških (in ob morju) drugačna scena.”

Martinique


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!
 • SLIKOVITO z Ano Kersnik Žvab o jogi preko spleta
  1.5.2020 pričnemo z BREZPLAČNO jogo prek spleta pod vodstvom mednarodno priznane jogistke in avtorice knjižnih uspešnic za jogo Ane Kersnik Žvab.