fbpx

Afrika – črna celina

Eksotična potovanja, Potovanja

Afrika je izjemno pisan kontinent, vsaka država ima svojo kulturo in ogromno možnosti za raziskovanje.

Afrika je je s 54 suverenimi državami drugi največji kontinent na svetu, tako po velikosti kot po številu prebivalcev. Na severu jo obdaja Mediteransko morje, na zahodu Atlantski ocean, na severovzhodu Rdeče morje in na jugovzhodu Indijski ocean. Skupaj z otoki se razteza na 30.2 milijonih km2, od tega 8000 km meri razdalja med severom in jugom in 7500 km med vzhodom in zahodom. Pokriva 6 procentov vse zemeljske površine. Na njej živijo različne etnične skupine z svojo religijo in jezikom. Najdaljša reka na svetu je Nil, ki meri 6650 km in teče med Burundijem in Egiptom. Najvišja prosto stoječa gora na svetu pa je Kilimanjaro v Tanzaniji z višino 5890 m.

Afrika je izjemno pisan kontinent, vsaka država ima svojo kulturo in ogromno možnosti za raziskovanje. Z džipi se lahko podamo v puščavo, v džungli opazujemo gorile, se sproščamo na tropskih otokih in potapljamo v Rdečem morju, gremo na safari in v naravne parke, se spuščamo po dolgih rekah ali se odpravimo na potep z vlakom skozi neskončne savane. Poleg najdaljše reke Nil so eni izmed naravnih čudes še Viktorijini slapovi in dva vulkana, Nyiragongo v Kongu in Erta Ale v Etiopiji, s stalno prisotnim jezerom iz lave ter mistični Egipt s piramidami v Gizi, templjem Abu Simbel in živahnim Kairom.

zebra-1141302_1920

Večina kontinenta leži točno na ekvatorju, tako da so temperature visoke in le redki predeli imajo hladnejše podnebje. Vsako leto ga zajame monsunsko deževje, katerega časovna pojavnost se od države do države razlikuje ter obdobje strel in tropskih ciklonov. Podnebje varira od tropskega do subartičnega. Na severni polovici kontinenta so v glavnem puščave in suhi predeli, ki predstavljajo 60 procentov celine, centralni in južni del pa sta sta porasla z džunglo in deževnim gozdom ter savano. Tam prebiva ogromno različnih divjih živali, od levov in hijen do džungelskih kač in opic ter vodnih krokodilov.

Vir fotografij: Stockpholio, Pixabay

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!