fbpx

Aleksandrija si želi stare slave

Novice

Mesto gradi moderno letališče Aleksandrija, egiptovsko mesto ob sredozemski obali, kjer je ljubezensko zvezo z Julijem Cezarjem vodila Kleopatra, želi znova postati elitna turistična destinacija. Aleksandrija, s 3,5 milijona prebivalci drugo največje mesto v Egiptu, se z nostalgijo spominja časov, ko so na tem kosu sredozemske obale počitnice preživljale evropske in arabske elite. Po dolgih […]

Mesto gradi moderno letališče

Aleksandrija, egiptovsko mesto ob sredozemski obali, kjer je ljubezensko zvezo z Julijem Cezarjem vodila Kleopatra, želi znova postati elitna turistična destinacija.

Aleksandrija, s 3,5 milijona prebivalci drugo največje mesto v Egiptu, se z nostalgijo spominja časov, ko so na tem kosu sredozemske obale počitnice preživljale evropske in arabske elite. Po dolgih letih želi znova privabiti bogate goste. Tako je to poletje vrata odprl nov luksuzen hotel San Stefano (118 sob; pogled na sredozemsko morje), ki je zrasel namesto starega, v katerem so se pred stoletjem med drugim zbirali avstrijski vojvode in druga aristokracija.

Mesto pospešeno gradi tudi novo letališče, da bi tako zadovoljilo potrebam vse večjega števila turistov. Ko bo leta 2009 dokončano, se bo na njem dnevno zvrstilo 30 letov, letno pa okoli 1,5 milijona potnikov.

Starodavno mesto je sicer pred okoli 2.300 leti ustanovil Aleksander Veliki. Toda požari in potresi so povzročili, da antično sedaj mesto leži pod vodno gladino. V 19. in 20. stoletju je Aleksandrija oživela kot mesto, zgrajeno v evropskem slogu. V zadnjem desetletju pa si Aleksandrija predvsem z obnovo infrastrukture znova želi pridobiti mesto na zemljevidu petičnežev.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!