fbpx

Aleksandrija si želi stare slave

Novice

Mesto gradi moderno letališče Aleksandrija, egiptovsko mesto ob sredozemski obali, kjer je ljubezensko zvezo z Julijem Cezarjem vodila Kleopatra, želi znova postati elitna turistična destinacija. Aleksandrija, s 3,5 milijona prebivalci drugo največje mesto v Egiptu, se z nostalgijo spominja časov, ko so na tem kosu sredozemske obale počitnice preživljale evropske in arabske elite. Po dolgih […]

Mesto gradi moderno letališče

Aleksandrija, egiptovsko mesto ob sredozemski obali, kjer je ljubezensko zvezo z Julijem Cezarjem vodila Kleopatra, želi znova postati elitna turistična destinacija.

Aleksandrija, s 3,5 milijona prebivalci drugo največje mesto v Egiptu, se z nostalgijo spominja časov, ko so na tem kosu sredozemske obale počitnice preživljale evropske in arabske elite. Po dolgih letih želi znova privabiti bogate goste. Tako je to poletje vrata odprl nov luksuzen hotel San Stefano (118 sob; pogled na sredozemsko morje), ki je zrasel namesto starega, v katerem so se pred stoletjem med drugim zbirali avstrijski vojvode in druga aristokracija.

Mesto pospešeno gradi tudi novo letališče, da bi tako zadovoljilo potrebam vse večjega števila turistov. Ko bo leta 2009 dokončano, se bo na njem dnevno zvrstilo 30 letov, letno pa okoli 1,5 milijona potnikov.

Starodavno mesto je sicer pred okoli 2.300 leti ustanovil Aleksander Veliki. Toda požari in potresi so povzročili, da antično sedaj mesto leži pod vodno gladino. V 19. in 20. stoletju je Aleksandrija oživela kot mesto, zgrajeno v evropskem slogu. V zadnjem desetletju pa si Aleksandrija predvsem z obnovo infrastrukture znova želi pridobiti mesto na zemljevidu petičnežev.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.