fbpx

Aleksandrija si želi stare slave

Novice

Mesto gradi moderno letališče Aleksandrija, egiptovsko mesto ob sredozemski obali, kjer je ljubezensko zvezo z Julijem Cezarjem vodila Kleopatra, želi znova postati elitna turistična destinacija. Aleksandrija, s 3,5 milijona prebivalci drugo največje mesto v Egiptu, se z nostalgijo spominja časov, ko so na tem kosu sredozemske obale počitnice preživljale evropske in arabske elite. Po dolgih […]

Mesto gradi moderno letališče

Aleksandrija, egiptovsko mesto ob sredozemski obali, kjer je ljubezensko zvezo z Julijem Cezarjem vodila Kleopatra, želi znova postati elitna turistična destinacija.

Aleksandrija, s 3,5 milijona prebivalci drugo največje mesto v Egiptu, se z nostalgijo spominja časov, ko so na tem kosu sredozemske obale počitnice preživljale evropske in arabske elite. Po dolgih letih želi znova privabiti bogate goste. Tako je to poletje vrata odprl nov luksuzen hotel San Stefano (118 sob; pogled na sredozemsko morje), ki je zrasel namesto starega, v katerem so se pred stoletjem med drugim zbirali avstrijski vojvode in druga aristokracija.

Mesto pospešeno gradi tudi novo letališče, da bi tako zadovoljilo potrebam vse večjega števila turistov. Ko bo leta 2009 dokončano, se bo na njem dnevno zvrstilo 30 letov, letno pa okoli 1,5 milijona potnikov.

Starodavno mesto je sicer pred okoli 2.300 leti ustanovil Aleksander Veliki. Toda požari in potresi so povzročili, da antično sedaj mesto leži pod vodno gladino. V 19. in 20. stoletju je Aleksandrija oživela kot mesto, zgrajeno v evropskem slogu. V zadnjem desetletju pa si Aleksandrija predvsem z obnovo infrastrukture znova želi pridobiti mesto na zemljevidu petičnežev.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.