fbpx

Aleksandrija si želi stare slave

Novice

Mesto gradi moderno letališče Aleksandrija, egiptovsko mesto ob sredozemski obali, kjer je ljubezensko zvezo z Julijem Cezarjem vodila Kleopatra, želi znova postati elitna turistična destinacija. Aleksandrija, s 3,5 milijona prebivalci drugo največje mesto v Egiptu, se z nostalgijo spominja časov, ko so na tem kosu sredozemske obale počitnice preživljale evropske in arabske elite. Po dolgih […]

Mesto gradi moderno letališče

Aleksandrija, egiptovsko mesto ob sredozemski obali, kjer je ljubezensko zvezo z Julijem Cezarjem vodila Kleopatra, želi znova postati elitna turistična destinacija.

Aleksandrija, s 3,5 milijona prebivalci drugo največje mesto v Egiptu, se z nostalgijo spominja časov, ko so na tem kosu sredozemske obale počitnice preživljale evropske in arabske elite. Po dolgih letih želi znova privabiti bogate goste. Tako je to poletje vrata odprl nov luksuzen hotel San Stefano (118 sob; pogled na sredozemsko morje), ki je zrasel namesto starega, v katerem so se pred stoletjem med drugim zbirali avstrijski vojvode in druga aristokracija.

Mesto pospešeno gradi tudi novo letališče, da bi tako zadovoljilo potrebam vse večjega števila turistov. Ko bo leta 2009 dokončano, se bo na njem dnevno zvrstilo 30 letov, letno pa okoli 1,5 milijona potnikov.

Starodavno mesto je sicer pred okoli 2.300 leti ustanovil Aleksander Veliki. Toda požari in potresi so povzročili, da antično sedaj mesto leži pod vodno gladino. V 19. in 20. stoletju je Aleksandrija oživela kot mesto, zgrajeno v evropskem slogu. V zadnjem desetletju pa si Aleksandrija predvsem z obnovo infrastrukture znova želi pridobiti mesto na zemljevidu petičnežev.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!