fbpx

Andreja Cepuš – kar vidim v tebi, je del mene in kako sprejmem drugega kaže na to, koliko celovita sem

D.ecembrska, Pogovori

Andreja Cepuš pravi, da obožuje presenečenja. Rada ima duh nečesa skrivnostnega v zraku, pa malo vznemirjenja, ko se moraš preprosto prepustiti in zaupati.

Kateri dobri mož vas je prvi obiskoval in vam najbolj ostal v spominu?

Dedek Mraz! Tudi v preobleki mame in očeta. Težko je pozabiti silvestrska jutra, ko sva s sestro “dirjali” pogledat, kaj nama je pustil pod smrekico.

Imate radi presenečenja?

Presenečenja obožujem. Rada imam ta duh nečesa skrivnostnega v zraku, pa malo vznemirjenja, ko se moraš preprosto prepustiti in zaupati. Tako kot je to v življenju nasploh.

Kaj vam pomeni obdarovanje?

Obdarovanje ohranja našo človečnost in nas zbližuje v srcu. Sama rada dajem in sprejemam darila, pri tem pa mi ni toliko pomembno darilo samo, kot vzgib iz katerega prihaja. Drug drugemu smo lahko največje darilo.

Kateri je vaš najljubši praznik in kako ga najraje preživite?

V zadnjem obdobju mi je najbližje čas Božiča. Ker se takrat zunanji svet umiri in sprosti. In čeprav Božiča družinsko nismo nikoli praznovali, je bil to čas, ko smo se lahko vsi zbrali skupaj. Zato se še vedno zberemo v ožjem družinskem krogu, na toplem, domačem. V kaminu gori ogenj, miza se vedno šibi od dobrot, vsakič pa je praznični meni drugačen in zmeraj se najde na najem nekaj novega, še ne preizkušenega. To je še v poseben užitek. Po večerji je naš ritual še vedno enak – oče pozvoni z zvončkom in najavi prihod Božička. Vsi planemo pod smrekico in odpiramo darilca. Smeha in dobre volje ne zmanjka. Ta čas mi je ljub, dragocen, poseben. Tudi s prijatelji se takrat dobimo in bližina, ki je med nami, poglobi naše vezi. Vsakič in vedno znova. Ob tem čutim neizmerno hvaležnost.

Kako ponavadi izročite darilo?

Darila izročam – predvsem s pozornostjo do človeka. Tudi če ni vedno zavito ali posebej pripravljeno, je izročeno z občutkom do sočloveka in prihaja iz srca.

Če bi lahko podarjali vrednote, katere bi najpogosteje izbrali?

Ljubezen, vedno in znova, ljubezen. Pa pogum dovoliti ljubezni, da jo zares spoznamo. V sebi in zato tudi z ali ob drugih.

Če bi si lahko zaželeli karkoli, kaj bi to bilo?

V tem trenutku – več radosti v svetu. Lahkotne radosti, ki bi nas popeljala v pogumno soustvarjanje boljšega sveta.

Ali ob koncu leta naredite pregled ali kot rečemo – letno bilanco?

Se mi zdi, da svojo bilanco delam sproti.  Je pa zagotovo ob koncu leta zame čas, ko mi paše mir, tišina in notranje zrenje. Zato me vsiljeni kaos decembrskih dni niti ne premami. To je moj čas, ko se v meni useda prehojena pot in oblikuje vizija za nadaljnje korake. Ta čas mi je posvečen čas in se ga veselim.

Kaj vam pomeni #drugdrugemudarilo?

Zmeraj smo darilo drug drugemu. Kar vidim v tebi, je del mene in kako sprejmem drugega kaže na to, koliko celovita sem. To ne pomeni, da nimam mej, le da te izhajajo iz moje notranje celovitosti, ne pa iz strahu do drugega.  Darilo je, ko se lahko uzrem v drugega in drug v mene. Le da moramo to, kar vidimo, včasih znati prepoznati kot darilo. Tu pa se pokaže naša zrelost.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Andreja Cepuš, komunikologinja, povezovalka dogodkov (tudi idej, ljudi in svetov;), iniciatorka in snovalka različnih iniciativ (World of Synergy konferenca, Glas Celjank), predsednica ALL Ladies League za Slovenijo


Sledite nam


RSS Ustavi se!