fbpx

Andreja Verovšek: Ko opazujemo drugega, v resnici spoznavamo samega sebe

Pogovori

Bližina sočloveka je največ, kar imamo. Ko se tega zavemo, v drugemu prepoznamo dragocenost. Takrat se konča životarjenje in začne pravo življenje.

oci zenski obraz

Andreja Verovšek v svoje življenje in delovanje že od malih nog vključuje ljudi iz svoje bližine. Takšnim brez poguma podarja pogum, tistim brez sočutja kaže svet ponižnosti in dobrote.

Kateri dobri mož vas je prvi obiskoval in vam najbolj ostal v spominu?

Dedek Mraz, ki se je z velikim vozom pripeljal od Kongresnega trga v Ljubljani in se ustavljal med množico otrok in staršev po Wolfovi ulici. Svojo pot je nadaljeval proti stari Ljubljani. Čakali smo na njegov prihod in njegove dobre vile so podarjale bombone. Zdi se mi, da je svojo naklonjenost pokazal prav vsakemu otroku posebej, čeprav nas je bilo neverjetno veliko.

Imate radi presenečenja?

Presenečenja imam rada in vsak dan znova me kaj preseneti :-).

Kaj vam pomeni obdarovanje?

Rada obdarujem, ampak najraje po navdihu. To je takrat, ko se mi zdi, da je pravi trenutek in ne na določene dneve. Obdarovanj za praznike ne maram preveč, vem pa, da večini veliko pomeni in se prilagodim, tudi z darilom.

Kateri je vaš najljubši praznik in kako ga najraje preživite?

Moj najljubši je, hecno, 1. november. Takrat so ljudje bolj umirjeni in to mi je všeč. Lep je tudi Božič, ko se zbirajo družine in se ponovno povežejo po dolgih delovnih dneh. Praznujem vsako novo luno (prazno luno), solsticije in ekvinokcije. Zdijo se mi posebni dnevi v naravi, ki prinašajo prelomnice.

Kako ponavadi izročite darilo?

Nič posebnega. Izročim in upam, da bo osebi všeč.

Če bi lahko podarjali vrednote, katere bi najpogosteje izbrali?

Sočutje, prijaznost, potrpežljivost, sprejemanje, prijateljstvo, kolegialnost, podporo, prostor za osebno rast, pa še in še. Tudi sama bi bila vesela teh daril.

Če bi si lahko zaželeli karkoli, kaj bi to bilo?

Trenutno imam vse, kar si želim, zato si želim, da bi to srečo imeli tudi drugi.

Ali ob koncu leta naredite pregled ali kot rečemo – letno bilanco?

Delam jo kar sproti vsak dan in vsak mesec, konec leta pa tudi na nek svoj način. Ko se dan začne daljšati, se simbolno začne novo leto in s tem povezani novi plani. Pred tem pa rada stare zadeve zaključim.

Kaj vam pomeni #drugdrugemudarilo?

Bližina sočloveka je največ, kar imamo. Ko se tega zavemo, v drugemu prepoznamo dragocenost. Nekateri ljudje so nam ljubši, drugi manj. Prav vsi pa za nas nosijo pomembno sporočilo in lekcijo, ki nam je dana, da lahko bolje spoznamo samega sebe.
Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]