fbpx

Arena (amfiteater) je najveličastnejši antični spomenik Pulja

Novice

Po velikosti je šesti največji ohranjeni amfiteater na svetu. Delati so jo začeli za cesarja Avgusta v začetku 1. stoletja, končali pa so jo med vlado Flavija Vespazijana v drugi polovici 1. stoletja. Sprejela je do 25.000 gledalcev. Narejena je iz istrskega kamna. Zid je visok trideset metrov, v vsakem nadstropju pa je 72 arkad […]

Po velikosti je šesti največji ohranjeni amfiteater na svetu. Delati so jo začeli za cesarja Avgusta v začetku 1. stoletja, končali pa so jo med vlado Flavija Vespazijana v drugi polovici 1. stoletja. Sprejela je do 25.000 gledalcev.

Narejena je iz istrskega kamna. Zid je visok trideset metrov, v vsakem nadstropju pa je 72 arkad in 4 stolpi. Borišče v obliki elipse je ločevala od gledalcev kamnita ograda. Arena je bila okrašena z reliefi in kapiteli, rimske napise pa lahko vidiš še danes. Imela je tudi prostore za gladiatorje in za živali, ki so jih po posebnih podzemeljskih rovih spuščali na borišče, kjer so uprizarjali gladiatorske boje. V 19. stoletju so areno obnovili.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!