fbpx

Avstralija večinoma uvaža iz EU

Novice

Avstralija vodi uspešno zahodnjaško kapitalistično ekonomijo. Storitveni sektor zajema večino, kar 73% BDP, proizvodnja zajema 11,5%, rudarstvo 4,6% in poljedelstvo 3,1%. Prav poljedelstvo in rudarstvo pa predstavljata več kot polovico izvoza. Ekonomska dejavnost je skoncentrirana na vzhodne obalne države, kjer živi večina prebivalstva. Njihovi najpomembnejši izvozni artikli so rude, kovine in minerali, sledijo pa premog, […]

Avstralija vodi uspešno zahodnjaško kapitalistično ekonomijo. Storitveni sektor zajema večino, kar 73% BDP, proizvodnja zajema 11,5%, rudarstvo 4,6% in poljedelstvo 3,1%. Prav poljedelstvo in rudarstvo pa predstavljata več kot polovico izvoza. Ekonomska dejavnost je skoncentrirana na vzhodne obalne države, kjer živi večina prebivalstva. Njihovi najpomembnejši izvozni artikli so rude, kovine in minerali, sledijo pa premog, meso, volna, stroji in zlato.

Avstralija največ izvaža na Japonsko, južno in vzhodno Azijo, EU in ZDA. Medtem ko je največji uvozni partner EU, od koder Avstralija dobavlja skoraj četrtino uvoženega blaga, sledijo pa ZDA in dežele južne in vzhodne Azije. Dobro četrtino uvoznih proizvodov predstavljajo stroji, nekaj manj potrošniško blago, računalniki, telekomunikacijska oprema, transportna oprema, precej manj pa goriva, maziva in ostali produkti. BDP na prebivalca je primerljiv s štirimi najuspešnejšimi državami v Evropi. Avstralski dolar je vreden okrog 140 tolarjev. V vseh velikih mestih lahko izbirate med hoteli različnih kategorij. Zelo dobro je urejen tudi javni prevoz, tako v samih mestih kot z letališč.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!