fbpx

Avstrija: odslej še pomembnejši poslovni partner Slovenije

Novice

Avstrija je že doslej predstavljala enega naših najmočnejših poslovnih partnerjev, takoj za Nemčijo in Italijo. Po vstopu Slovenije v EU se bodo trgovske vezi zagotovo še poglobile, zato naj navedemo nekaj osnovnih značilnosti njene ekonomije. Avstrija je četrta najbogatejša država v Evropski uniji. Leta 1999 je njen BDP znašal 10% več od EU povprečja. Kljub […]

Avstrija je že doslej predstavljala enega naših najmočnejših poslovnih partnerjev, takoj za Nemčijo in Italijo. Po vstopu Slovenije v EU se bodo trgovske vezi zagotovo še poglobile, zato naj navedemo nekaj osnovnih značilnosti njene ekonomije.

Avstrija je četrta najbogatejša država v Evropski uniji. Leta 1999 je njen BDP znašal 10% več od EU povprečja. Kljub njeni visoki razvitosti pa je Avstrija obdržala visok delež industrije, predvsem gradbeništva, ki je skozi devetdeseta znašal 35%. Storitveni sektor znaša približno dve tretjini. Glede na velikost celotne ekonomije ni presenetljivo, da je večina podjetij majhnih in srednjih, kljub temu pa ima relativno velik delež velikih podjetij, če primerjamo z državami podobne velikosti. Avstrija praktično nima rudnin, zato je njen glavni vir dohodka izobražena delovna sila in dobri odnosi v industriji.

Veliko vlogo igrajo tudi njena centralna lega, Alpe in bogata kulturna dediščina, okoli česar je zgradila visoko kvalitetni turizem. Ker ima Avstrija precej majhen lastni trg, je morala poiskati tržišče tudi zunaj svojih meja. V zadnjih letih se je izvoz dvignil z 38% BDP leta 1994 na 46%  pet let kasneje. To je posledica vstopa v EU leta 1995 in odprtja vzhodnega bloka. Njeni največji poslovni partnerji so Nemčija, Italija in ZDA.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!