fbpx

[BALET] Orfična himna, Jeroen Verbruggen

Aktualno, Kultura

Krstna izvedba baleta v treh dejanjih koreografa Jeroena VerbruggnaI, premiera 9. 11. 2017

“Leta 1947 je Igor Stravinski (1882–1971) uglasbil znamenito temo o Orfeju, ki je v vsebinskem smislu tudi izhodišče nove baletne koreografije in se po izvedbi Gluckovih in Offenbachovih del ter po avtorskem projektu Karmine Šilec navezuje na dramaturško linijo naših preteklih sezon. Stravinski se je v svojih neoklasičnih delih pogosto navduševal nad glasbenimi slogi preteklih stoletij in nad klasično grško mitologijo. Ob študiju Monteverdijeve glasbe pred sedemdesetimi leti se je srečal tudi z zgodbo o Orfeju, ki jo je vpletel v svojo baletno kompozicijo. S tem delom je v svojem prepoznavnem slogu in v tesnem sodelovanju s koreografom Georgeom Balanchinom ustvaril povsem samosvojo in izvirno umetnino.”

Večer z Orfejem je sestavljen iz treh delov, ki bi lahko delovali popolnoma samostojno, in to je bilo osrednje izhodišče pri snovanju baletnega večera: ustvariti formulo Orfične himne, katere sestavine so Lira – Težnost – Brezno.

 

LIRA

Orfej in Evridika sta rojena v univerzumu božanskega, v svetu bogov, boginj in muz, kjer so večna ljubezen, nedolžnost in neskončnost čistega uglašene z lepoto poezije in glasbe. V tem svetu se prvi eterični ljubezenski dotik mladega para iz strasti prelevi v resničnost.

TEŽNOST

Nimfa Evridika, globoko povezana s svojim drevesom, si svoje ljubezensko življenje ustvari v varnem zavetju gozda nimf.

Skušnjava je vseprisotna, preti tudi usoda.

Ko umre drevo, umre nimfa.

Koliko smrti moramo izkusiti, preden zares umremo?

Kdaj se nas nihče več ne spomni?

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Ko se nihče več ne ozre za teboj.

BREZNO

Moja lira mora vselej igrati, saj smo brez glasbe nič.

Oblike gnetemo iz niča, melodije iz tišine, ljubezen iz sovraštva – glasbe, ki traja večno.

Več o predstavi TUKAJ.

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!