fbpx

Borut Andrejaš: Zaenkrat si še ne beremo misli

D.ecembrska, Pogovori

Borut Andrejaš pove, “včasih lahko tudi brez razloga nekomu povemo, kako pomemben nam je v življenju. Mu/ji brez razloga izrazimo hvaležnost, da je z nami v dobrem in slabem,” je med drugim zapisal Borut. … Ja, drži.

borut andrejas

Borut Andrejaš je vodja prometnih informacij na Radio 1, ljubitelj city break-ov in gurman. Rad ima presenečenja, veliko mu pomeni posvečeni čas, v družbi pa pogreša več potrpežljivosti. Njegovo naslovno fotografijo je posnela Darja Štravs Tisu.
Zasuli smo ga z vprašanji in on nas je presenetil z odgovori:

Kateri dobri mož vas je prvi obiskoval in vam najbolj o stal v spominu – Miklavž, Božiček, Dedek Mraz … ali kar oče in mama?

Ker sem iz Zasavja, torej iz revirjev, nas je v naših koncih vedno obiskal samo Dedek Mraz, s sivo kučmo in belo brado, kot poje znana ljudska pesem.

Imate radi presenečenja?

Ja, seveda, kdo jih pa nima. Še raje pa imam izvirna presenečenja, osebna. Na primer, da so me za enega izmed rojstnih dni, ko sicer nisem mislil praznovati, prijatelji presenetili, da sem ostal brez besed in odprtih ust.

Prijateljica Janja je prišla samo na kavo, par min za tem pa pozvonijo še ostali bližnji prijatelji s torto, hrano, pijačo in darilom v rokah. Eno lepših presenečenj v življenju. Da bi videli moj izraz na obrazu? Paf sem bil, res. Jokal sem od sreče in veselja. Lepo presenečenje, pa je bil tudi letošnji city break v neznano, ki mi ga pripravila prijateljica in sodelavka Ula.

Raje obdarujete ali prejemate darila?

Oboje. Ponavadi se znajdem v t.i. “organizacijskem odboru”, kot oseba, ki ji zaupajo zbiranje denarja za skupinska darila. Rad pa tudi obdarujem, a mi včasih iskanje darila predstavlja stres.

Raje kot to, pa sebi ljube osebe “obdarujem” s svojim posvečenim časom. Se družimo na kakšni gledališki predstavi, stand up-u, v kinu ali ob dobri večerji oziroma se preprosto družimo doma ob kozarcu vina in pogovoru.

Kateri je vaš najljubši praznik in kako ga najraje preživite?

Svojega najljubšega praznika načeloma nimam. Če pa že, pa je to Božič in še prej sveti večer, ko smo z družino skupaj ob večerji. Mi pa veliko pomeni, da lahko dela proste dni izkoristim za kakšen kratek “mestni” pobeg po evropskih mestih.

Kako ponavadi izročite darilo?

Darila, odvisno od priložnosti, amatersko zavijem tudi sam, sploh, če je darilo moja osebna umetnina. Največkrat pa kupim kar darilno vrečko, ki se ujema s priložnostjo, ki jo praznujemo. Če organiziram skupno darilo, za večja praznovanja, dam darilo po navadi zaviti v cvetličarno.

Če bi lahko podarjali vrednote, katere bi najpogosteje izbrali?

Dobro vprašanje. Vsi bi morali biti bolj hvaležni za življenje, saj ga jemljemo preveč samoumevno. V družbi nam manjka potrpežljivosti, saj bi vse napredke radi zdaj, takoj, a se nič ne zgodi čez noč.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Predvsem ne stvari, ko delamo na sebi in svoji osebnosti. In dragi ljudje, pogovarjajmo se. Naj oseba ve, kaj si mislite oziroma kakšno stališče imate, ne beremo si misli, še. Zato je prav, da si povemo stvari konstruktivno. Da, vem, ni enostavno, a verjemite, deluje.

Če bi si lahko zaželeli karkoli, kaj bi to bilo?

Več nasmejanih, pozitivnih ljudi. Manj pa socialno ogroženih ljudi.

Ali ob koncu leta naredite pregled ali kot rečemo – letno bilanco?

Letno (finančno) bilanco naredi moja računovodja (smeh). Jaz pri sebi, pa “bilance” delam že med letom, sproti. Naredim “preglede” sebe, svojih odnosov, dogodkov, saj ne maram zamer in jih rešujem sproti, če do njih sploh pride.

Kaj vam pomeni #drugdrugemudarilo?

Ljudje smo socialna bitja, zato nam bližina sočloveka veliko pomeni, sploh, ko imamo kakšen slab dan. Akcija #drugdrugemudarilo je lepo spodbujanje ostalih, da kdaj, tudi brez razloga, nekomu povemo, kako pomemben nam je v življenju. Mu/ji brez razloga izrazimo hvaležnost, da je z nami v dobrem in slabem. Predvsem pa, da si raje, kot draga darila in ostale materialne stvari, namenimo posvečen čas. Verjemite, deluje.


Sledite nam


RSS Ustavi se!