fbpx

Božični sejem v Budimpešti

Mesta, Novice

Vörösmarty Tér je v božičnem času obarvan umirjeno, skoraj nekoliko nostalgično.

V Budimpešti lahko najdemo kar nekaj božičnih sejmov, največji in najpopularnejši se nahaja na Vörösmarty Tér. Trg z ene strani obdaja znamenita kavarna Gerbeaud, na drugi pa se razteza v najbolj znano nakupovalno ulico Váci utca, ki se konča z glavno tržnico v mestu. Nanj se lahko pride tudi po Fashion street, ulici mode kot so jo poimenovali Madžari, na njej pa so trgovine višjega cenovnega razreda. Tam so postavljene stojnice z božično ponudbo in velika okrašena jelka. Sejem je letos odprl svoja vrata že nekoliko prej in sicer 13. novembra ter bo trajal vse do januarja.

20151124-DSC04907
Vörösmarty Tér je v božičnem času obarvan umirjeno, skoraj nekoliko nostalgično. In ko nas dosežejo vonjave najrazličnejših dobrot in pogled na izdelovalce kovinskih izdelkov ter drugih obrtnih proizvodov, imamo občutek kot da smo se izgubili v času. Trg namreč obdajajo zgradbe, ki segajo v 19. stoletje, dopolnjujejo pa jih stavbe današnjega časa, povečini zapolnjene s prodajalnami oblačil.

V zimskem času lesene hišice vabijo z raznovrstno tradicionalno madžarsko kuhinjo. Izbiramo lahko med različnimi vrstami klobas, tudi med krvavicami in suhim prekajenim mesom, polnjenim zeljem (sarme), zeljem z govejim ali svinjskim mesom v posodi iz kruha (kot naš segedin golaž), krompirjevimi palačinkami, značilnim golažem začinjenim z madžarsko papriko, svinjskimi kračami in nepogrešljivo gosko ter gosjo pašteto. Tipične madžarske jedi v ponudbi so še langoš (ocvrto testo z različnimi nadevi) in pica z debelejšim testom, navadno nadevana s kislo smetano, slanino, sirom in čebulo, obstajajo pa tudi druge variacije in so spečene v glineni peči.
Za sladico se lahko posladkamo z rétesem, ki je podoben našemu štrudlju, tipično z makom ali višnjami ter Kürtőskalácsem, v prevodu pecivo v obliki dimnika, spečeno in posuto s sladkorjem, vanilijo, kokosom, cimetom ali orehi ter z beigli, podobno naši potici z makom ali orehi. Popularen je tudi szaloncukor, čokoladni božični bomboni, s katerimi nekateri okrasijo smrečico.

Za odžejat nam ponujajo kuhano vino, grog ali punč, kot aperitiv pa priporočajo palinko, njihovo žganje, ali Unicum, zeliščni liker, lahko z okusom slive. Dovolj je miz s klopmi, da se lahko obiskovalci usedejo in v miru zaužijejo naročeno.
Dogajanje spremlja folk glasbeni program, organizirano je tekmovanje krašenja božične smrečice in v adventnem času bodo po pravilu vsako nedeljo prižgali svečo. Postavljene bodo žive jasli in predvsem najmlajši se pripravljajo na prihod božička.

20151124-DSC04851
Kot posebno zanimivost velja omeniti letos, kar dva tramvaja, ki sta popolnoma okrašena z božičnimi lučkami in z enim od njih se lahko pripeljemo skoraj do tega sejma.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!