fbpx

Burano, otok tisočerih barv

Potovanja

Burano je znan po živo pisanih fasadah.

Ime otoka izhaja iz besede ‘Boreana’ kot so se imenovala ena izmed vrat mesta Altinum. Postavljena so bila na severovzhodu mesta, kjer je skoznje vedno pihala burja – od tod tudi ime. Po propadu mesta in izginotju njegovega obzidja, je otok obdržal ime Burano.

Burano je v resnici skupina štirih otokov, pretrganih s kanali. Zgodovinarji celo menijo, da je površina nastala umetno. Prvotni prebivalci otočja naj bi si svoja bivališča zgradili na kolih, prostore med njimi pa so zapolnili z močvirskim blatom, ki so ga izkopali pri gradnji plovnih kanalov. Čez čas so se otoki začeli združevati, in na takšen način so nastale tudi Benetke.

Otok je znan po izdelovanju čipke, ki izvira že iz 16. stoletja in po živo pisanih fasadah. Pred barvanjem hiše, pa mora vlada odobriti barvo, ki ste si jo izbrali.

bila bila: “Prvi dan smo prehodili Benetke po dolgem in počez do Markovega trga in tam šli na Campanile, pa v baziliko in palačo… zvečer smo se vračali z vaporettom (vzeli 24 urno karto) nazaj po Kanalu Grande. Naslednji da pa hop po vseh otorčkih, tudi na Lido… Dobra izkušnja, tudi kosit se da npr. na Buranu za čisto normalen denar.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!