fbpx

Burano, otok tisočerih barv

Potovanja

Burano je znan po živo pisanih fasadah.

Ime otoka izhaja iz besede ‘Boreana’ kot so se imenovala ena izmed vrat mesta Altinum. Postavljena so bila na severovzhodu mesta, kjer je skoznje vedno pihala burja – od tod tudi ime. Po propadu mesta in izginotju njegovega obzidja, je otok obdržal ime Burano.

Burano je v resnici skupina štirih otokov, pretrganih s kanali. Zgodovinarji celo menijo, da je površina nastala umetno. Prvotni prebivalci otočja naj bi si svoja bivališča zgradili na kolih, prostore med njimi pa so zapolnili z močvirskim blatom, ki so ga izkopali pri gradnji plovnih kanalov. Čez čas so se otoki začeli združevati, in na takšen način so nastale tudi Benetke.

Otok je znan po izdelovanju čipke, ki izvira že iz 16. stoletja in po živo pisanih fasadah. Pred barvanjem hiše, pa mora vlada odobriti barvo, ki ste si jo izbrali.

bila bila: “Prvi dan smo prehodili Benetke po dolgem in počez do Markovega trga in tam šli na Campanile, pa v baziliko in palačo… zvečer smo se vračali z vaporettom (vzeli 24 urno karto) nazaj po Kanalu Grande. Naslednji da pa hop po vseh otorčkih, tudi na Lido… Dobra izkušnja, tudi kosit se da npr. na Buranu za čisto normalen denar.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Loti Palmer: Prepoznajte (narcistične) metode manipulacije
  Oseba z narcističnimi lastnostmi (ali motnjo) potrebuje občutek, da je svet okoli nje tak, kot ga vidi in razume ona, zato si za dosego tega cilja pomaga z različnimi sredstvi. Glavno med njimi je manipulacija. Spoznajte najbolj pogoste oblike in se jim z znanjem in veščinami uprite.
 • Vsak človek ima v sebi čarobno vilo
  Vsak izmed nas si je že kdaj zaželel, da bi imel čarobno moč iz pravljic in bi z njo premikal gore, si uresničeval skrite želje ali pa se maščeval ljudem, ki so nas prizadeli. Tudi jaz imam kdaj tako željo.
 • Ustavi se in prisluhni … zvokom narave … glasu tišine … sočloveku … sebi
  Kaj se zgodi, ko se naše telo umiri, pozornost prenesemo na to, kar čutimo in manj, kar mislimo, ter se prepustimo tihemu opazovanju tega, kar nas v naravi obdaja in kar se v nas naravno poraja?
 • Jasna Dolamič Gričar: Komunikacija je najtrdnejši temelj odnosov
  Dobra komunikacija je najtrdnejši temelj dobrih odnosov. To povem na vsakem srečanju, druženju, vedno, ko dobim za svoj govor priložnost. Izkazalo se je, da je moja trditev, moje prepričanje, moj moto, popolnoma pravilno, več kot pravilno, da drži kot pribito.
 • Gregor Pirc: Ko zboliš, se resno pogovoriš s seboj
  »Rak«. Že samo beseda te zdrami, kaj šele ko pomisliš, da bi se lahko zgodilo tebi. Običajno zboli nekdo iz službe, morda tvoj sosed, meni pa se to ne more zgoditi, pogosto prepričanje opiše Gregor Pirc iz društva Onkoman.