fbpx

Burano, otok tisočerih barv

Potovanja

Burano je znan po živo pisanih fasadah.

Ime otoka izhaja iz besede ‘Boreana’ kot so se imenovala ena izmed vrat mesta Altinum. Postavljena so bila na severovzhodu mesta, kjer je skoznje vedno pihala burja – od tod tudi ime. Po propadu mesta in izginotju njegovega obzidja, je otok obdržal ime Burano.

Burano je v resnici skupina štirih otokov, pretrganih s kanali. Zgodovinarji celo menijo, da je površina nastala umetno. Prvotni prebivalci otočja naj bi si svoja bivališča zgradili na kolih, prostore med njimi pa so zapolnili z močvirskim blatom, ki so ga izkopali pri gradnji plovnih kanalov. Čez čas so se otoki začeli združevati, in na takšen način so nastale tudi Benetke.

Otok je znan po izdelovanju čipke, ki izvira že iz 16. stoletja in po živo pisanih fasadah. Pred barvanjem hiše, pa mora vlada odobriti barvo, ki ste si jo izbrali.

bila bila: “Prvi dan smo prehodili Benetke po dolgem in počez do Markovega trga in tam šli na Campanile, pa v baziliko in palačo… zvečer smo se vračali z vaporettom (vzeli 24 urno karto) nazaj po Kanalu Grande. Naslednji da pa hop po vseh otorčkih, tudi na Lido… Dobra izkušnja, tudi kosit se da npr. na Buranu za čisto normalen denar.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!