fbpx

Če na potovanju ostaneš brez dokumentov

Potovanja

Kako ukrepati, če na poti ostaneš brez dokumentov

Stori vse, kar je v tvoji moči, da bi preprečil krajo ali izgubo dokumentov. Te naprintaj in enega pusti doma, drugega pa v hotelu. Potni list lahko shraniš v sefu ali na recepciji hotela in s seboj nosiš le njegovo kopijo. Ne nosi preveč nakita in drugih dragocenosti, ki so vaba za nepridiprave. Shrani si telefonske številke veleposlaništva, svojih domačih in banke, če boš slučajno moral preklicati bančno kartico.

Če vseeno pride do izgube dragocenosti, to prijavi policiji. Lahko se zgodi, da boš dolgo čakal v vrsti in ti policija ne bo dala upanja za najdbo stvari, vendar pa je prijava dokumentov pametna poteza, saj ti bo pomagala pridobiti nadomestni potni list na veleposlaništvu in pri prečkanju meje. Prekliči tudi vse izgubljene bančne in kreditne kartice ter telefonsko naročnino.

ročna prtljaga: “Ali je prtljaga prišla prepozno zaradi menjave leta ali se je res izgubila? To sta dva različna vprašanja. Če je prtljaga le prispela kasneje, ti niso dolžni nič povrniti. Pač pa ti jo morajo brezplačno dostaviti v čim krajšem roku. Osebne stvari zato v bodoče nosi v ročni prtljagi. Če pa je bila prtljaga med letom izgubljena, se obrni na predstavništvo letalske družbe v njenem kraju. Upravičena si do relativno visoke odškodnine. Višji rang, višja odškodnina.”

Za nov potni list lahko zaprosiš na najbližjem slovenskem veleposlaništvu. Če tega ni, se lahko obrneš na veleposlaništvo katere druge članice Evropske unije. Najprej moraš prijaviti izgubo potnega lista, potem pa lahko prosiš za novo listino za vrnitev v domovino, za kar boš potreboval dve fotografiji in dokument, s katerim boš izkazal svojo istovetnost. Pametno je, da imaš s seboj fotokopijo potnega lista ali osebne izkaznice.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.