fbpx

Celjski stari grad

Novice

Ostanki gradu stojijo na dominantni točki, na hribu, jugovzhodno nad starim mestnim jedrom. Grad je bil v lasti Vovbrških, kasneje Žovneških svobodnikov, kasnejših Celjskih grofov (po l. 1333) in knezov. Po umoru zadnjega iz rodbine Celjskih l. 1456 je prešel v deželno knežjo posest. V 17. stoletju je počasi propadal in bil ob koncu tega […]

Ostanki gradu stojijo na dominantni točki, na hribu, jugovzhodno nad starim mestnim jedrom. Grad je bil v lasti Vovbrških, kasneje Žovneških svobodnikov, kasnejših Celjskih grofov (po l. 1333) in knezov. Po umoru zadnjega iz rodbine Celjskih l. 1456 je prešel v deželno knežjo posest. V 17. stoletju je počasi propadal in bil ob koncu tega obdobja prvič brez strehe. Grad je l. 1755 kupil Grof Gaisruck in ga začel uporabljati kot kamnolom. Njegovo delo je v začetku 19. stoletja nadaljeval kmečki lastnik. Po l. 1846 so zidove zaščitili in ruševine začeli počasi obnavljati. Vzdrževanje in popravljanje zidov Celjskega gradu je tako najstarejša kontinuirano potekajoča akcija prenove v Sloveniji.

Grajski kompleks sestavljata vzhodno predgradje z visokim Friderikovim stolpom kvadratnega prereza na vzpetini ter zahodno predgradje z gospodarskimi in vojaškimi objekti ter vodnjakom. Centralni bivalni del je bil dodatno zaščiten z notranjim jarkom. Najstarejši del gradu je razvit iz stanovanjskega stolpa z obzidanim dvoriščem iz prve polovice 13. stoletja, ko so ga pozidali Vovbržani (prvič posredno omenjen l. 1241). Od 13. do 16. stoletja so grajske stavbe širili po grajskem griču. Nastal je eden najbolj razsežnih srednjeveških gradov v Sloveniji.

Grad je imel trojno obrambno obzidje in široke obrambne jarke. Dozidavali, dodatno utrjevali in popravljali so ga še ob koncu 16. stoletja. Z obnovami in prilagajanji je dobil letno gledališče in razgledne terase. Notranjost ima neprimerno namembnost. Celjski grajski kompleks je najpomembnejša in največja srednjeveška grajska zasnova pri nas, tip potegnjenega gotskega gradu z romanskim jedrom in renesančnim obročem utrdb.

Grad je dostopen, v baraki na dvorišču je občasno odprt skromen gostinski lokal.
 
Posebna ponudba:
Stari grad je znan kot prvi grad znamenitih grofov Celjskih; po površini največji grad v Sloveniji.
Po naročilu na gradu organiziramo razne protokolarne sprejeme, povitezitev, srednjeveško pojedino ter klasično in srednjeveško poroko.
 

Oskrbnik / Informacije

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Turistično informacijski center Celje
Krekov trg 3
3000
Celje
Telefon : 03 428 79 36
Telefon 2 : 031 610 537
Faks : 03 428 79 31
E-pošta : [email protected]
Spletna stran : http://www.celje.si/


Sledite nam


RSS Ustavi se!