fbpx

Kjer živijo kraljice …

Mesta, Potopisi, Potovanja

Najbolj zanimiv je bila glavna točka dogajanja, največja dvorana za prireditve, ki se je odvijala v trupu ogromne ladje, privezane ob pomol.

Danska med vsemi skandinavskimi deželami zavzema posebno mesto že zaradi svoje geografske lege, ki predstavlja most med srednjo in severno Evropo. Predstavlja tudi pomembno prometno, predvsem pomorsko središče, saj iz Copenhagen-a plujejo ladje po vsem svetu. Glavno mesto Danske je tudi sedež monarhije to je palača Amalienborg, ki je med prebivalci sicer zelo priljubljena. Čeprav ima od leta 1849 omejeno politično moč, beseda predstavnikov kraljeve družine še vedno nekaj velja.

Vagtparade på Amalienborg Slotsplads med Livgardens Musikkorps med Frederik VIII's Palæ i baggrunden, hvor kronprins Frederik og kronprinsesse Mary bor. - Dato: 11.04.2011 - Foto: Hanne Juul

K temu prispeva tudi karizmatična trenutna kraljica Margareta II, ki je na prestolu že od leta 1972. Conenhagen je tudi univerzitetno, kulturno in umetniško središče, sicer te majhne, a pomembne in gospodarsko močne države.
Najbolj obiskana turistična znamenitost je poleg palače kraljeve družine tudi kip male morske deklice, ki predstavlja lik iz pravljice Hansa Christiana Andersena.
Tudi zabaviščni park Tivoli in lepo urejen in atraktiven živalski vrt sta bolj obiskani točki v tem mestu. Danska velja za zelo odprto, moderno družbo z visoko stopnjo tolerance in strpnosti, in visokim socialnim in zdravstvenim standardom. To se odraža tudi v odnosu do kulture. Pred približno dvema dekadama je bil Copenhagen izbran za Evropsko prestolnico kulture, podobno kot pred nekaj leti Maribor. Takrat so v ta namen mestne oblasti prenovile velik del zapuščenih ladjedelniških skladišč in ostalih stavb.
Najbolj zanimiva je bila glavna točka dogajanja, največja dvorana za prireditve, ki se je odvijala v trupu ogromne ladje, privezane ob pomol. V pritličju je bila velika dvorana, ki je sprejela cca 2000 ljudi, v prvem nadstropju so bile galerije, restavracije in kavarna s teraso, v zgornjih prostorih pa so se nahajali ateljeji, knjižnice in jazz klub. Nenehno pozibavanje pripomoglo k intenzivnosti doživetja različnih vsebin, ki so se odvijale na odru, stenah, ob poslušanju glasbe ali recitala.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!