fbpx

Črtanje številke štiri

Novice

Oblasti v provinci Guangdong na jugu Kitajske so se odločile, da z registrskih tablic črtajo številko štiri. Vozniki se je namreč zaradi vraževerja na daleč izogibajo. Mnogi uradniki so prepričani, da bo to precej prispevalo k prometni varnosti. Štirico so izbrisali iz računalnika, kar pomeni, da do konca leta ne bo nobene nove tablice več, […]

Oblasti v provinci Guangdong na jugu Kitajske so se odločile, da z registrskih tablic črtajo številko štiri.

Vozniki se je namreč zaradi vraževerja na daleč izogibajo. Mnogi uradniki so prepričani, da bo to precej prispevalo k prometni varnosti. Štirico so izbrisali iz računalnika, kar pomeni, da do konca leta ne bo nobene nove tablice več, ki bi jo vsebovala v svojem šestmestnem številu. Številka štiri zveni praktično enako kot smrt, če jo izgovorimo v lokalnem dialektu ali v mandarinščini. Vraževerje pa sega na vsa področja življenja. Mnogi hoteli v Guangdongu nimajo 4. nadstropja, novi lastniki mobilnih telefonov pa menda dobijo 500 juanov (75 ameriških dolarjev) nadomestila, če izberejo telefonsko številko, ki se konča s štirico.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!