fbpx

DOLINA SMRTI: Joshua Tree narodni park

Novice

Nekoč je park Joshua Tree spadal med redko obiskane naravne dediščine Kalifornije. Čeprav je ponujal obilo imenitnih puščavskih znamenitosti, so ga Yosemite, Death Valley in Yellowstone premagali s svojim renomejem.

Za odločilni preobrat so prispevali freeclimberi, ko se je razvedelo, da so prav tukaj najboljše stene v ZDA za vzpone pozimi. Tako so skupaj s športniki sem začeli zahajati še taborniki, izletniki ter drugi ljubitelji puščav. Kljub temu je park ostal poln neokrnjene narave, saj je 75 odstotkov njegove površine varovana divja pokrajina, do katere je dostop omejen. Leži na prelomnici, kjer se stikata puščavi Mojave in Sonora. Zato Joshua Tree park zajema eno najzanimivejših in najbolj raznolikih puščavskih območij.

Joshua Tree je drugače ime za šilasto rastlino, ki je značilno upognjena. Je ena izmed približno 40 vrst rastja imenovanega juka, ki se jim reče “drevo življenja”. V puščavi je velika kot drevo, ki lahko zraste do 10 metrov. Je zimzelena rastlina podobna palmi. Indijanci jo uporabljajo za proizvodnjo vrvi, sandal, rogoznic ter košar. Popke in cvetove jedo surove, kuhane ali pečene. Peclje in mlade liste fermentirajo, da pridobijo alkohol. Sadove sušijo z azimsko uporabo ali jih fermentirajo za razne vrste pijač. Njene korenine se uporabljajo za proizvodnjo mila. Juka ima cvetove v obliki zvončka in velike sadeže, ki so mesnati ali suhi. Vzhodne in južne meje parka so zelo vroče ter suhe, zahodne so višje, hladnejše ter bolj vlažne. V srednji visoki prostranosti so granitne skale, zaobljene zaradi eolske erozije. Zanimive so tudi številne oaze, kjer se zbirajo divje živali.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!