fbpx

Estonija in srednjeveški Talinn

Potovanja

Estonija je izjemno zelena dežela, po njej se razprostirajo številne reke in jezera.

Estonija, državica tam gori na severu, velika za dobri dve Sloveniji z 1,4 milijoni prebivalcev. V svoji zgodovini se je dvakrat odcepila od Rusije, leta 1918 in 1991, danes je četrtina njenih prebivalcev ruskega izvora. Čeprav sodi v skupino baltskih držav je jezik povsem drugačen od sosednjih latvijščine in litvanščine. Ima odlično lego ob Baltskem morju in zato dobro razvit pomorski promet, ladjedelništvo in ribolov. Zaradi severne lege in hladnega podnebja, poljedelstvo ni dobro razvito, povsem drugače od živinoreje in obilice gozdnih površin. Estonija je izjemno zelena dežela, po njej se razprostirajo številne reke in jezera. Obmorsko glavno pristaniško mesto Talinn je eno najbolje ohranjenih srednjeveških mest v Evropi. Še danes je ohranjeno srednjeveško obzidje in nekaj stolpov. Po mestu najdemo ogromno v srednjeveškem slogu zasnovanih gostiln in pivnic, kjer nas bo postreglo osebje oblečeno v istem stilu. Po ulicah se širita vonj prepraženih mandeljev in zvok prijetnih melodij piščali.

Luta: “V vseh treh državah sem bil z avtom iz SLO poleti 2005. Potovali smo nekako takole: preko Dunaja in Slovaske na Poljsko, si ogledali Krakov, nato mimo Varšave do Litve (Kaunas, Vilnius), nato cez Latvijo v Estonijo (Cudsko jezero, Tartu, Tallin). Iz Tallina s trajektom v Helsinke in nazaj, nato s trajektom iz Tallina v Rostock v Nemciji (ok. 30 ur) in od tam preko Nemčije in Avstrije domov. Vse skupaj je trajalo slabe 3 tedne.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.