fbpx

Estonija in srednjeveški Talinn

Potovanja

Estonija je izjemno zelena dežela, po njej se razprostirajo številne reke in jezera.

Estonija, državica tam gori na severu, velika za dobri dve Sloveniji z 1,4 milijoni prebivalcev. V svoji zgodovini se je dvakrat odcepila od Rusije, leta 1918 in 1991, danes je četrtina njenih prebivalcev ruskega izvora. Čeprav sodi v skupino baltskih držav je jezik povsem drugačen od sosednjih latvijščine in litvanščine. Ima odlično lego ob Baltskem morju in zato dobro razvit pomorski promet, ladjedelništvo in ribolov. Zaradi severne lege in hladnega podnebja, poljedelstvo ni dobro razvito, povsem drugače od živinoreje in obilice gozdnih površin. Estonija je izjemno zelena dežela, po njej se razprostirajo številne reke in jezera. Obmorsko glavno pristaniško mesto Talinn je eno najbolje ohranjenih srednjeveških mest v Evropi. Še danes je ohranjeno srednjeveško obzidje in nekaj stolpov. Po mestu najdemo ogromno v srednjeveškem slogu zasnovanih gostiln in pivnic, kjer nas bo postreglo osebje oblečeno v istem stilu. Po ulicah se širita vonj prepraženih mandeljev in zvok prijetnih melodij piščali.

Luta: “V vseh treh državah sem bil z avtom iz SLO poleti 2005. Potovali smo nekako takole: preko Dunaja in Slovaske na Poljsko, si ogledali Krakov, nato mimo Varšave do Litve (Kaunas, Vilnius), nato cez Latvijo v Estonijo (Cudsko jezero, Tartu, Tallin). Iz Tallina s trajektom v Helsinke in nazaj, nato s trajektom iz Tallina v Rostock v Nemciji (ok. 30 ur) in od tam preko Nemčije in Avstrije domov. Vse skupaj je trajalo slabe 3 tedne.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]