fbpx

Festival čokolade v Radovljici

Aktivnosti, Dogodki, Novice

Festival bo tudi letos potekal tri dni od 20. do 22. aprila: v petek od 15.00 do 20.00, v soboto od 9.00 do 20.00 in nedeljo od 9.00 do 19.00.

Degustacije bodo prav tako potekale preko degustacijskih kuponov. Njihova cena in način nakupa ostajata enaka kot v preteklih letih, torej 4 kuponi v paketu po 2,00 €, nakup pa bo možen na še več točkah festivalskega prostora.


Prizorišče ostaja razdeljeno na več lokacij, v še večjem obsegu kot lani.

Na Vurnikovem trgu bodo obiskovalci lahko sodelovali v delavnici s Hišo eksperimentov, v kateri bodo izdelali svojo tablico čokolade od zrnja do tablice. V delavnici z Muzejem pošte in telekomunikacij pa bodo spoznali, kako je pred 100 leti delovala telefonska centrala. Leta 2018 namreč obeležujemo 100. obletnico obstoja telefona v Radovljici. Na Vurnikovem trgu bodo v šotoru potekali še kuharski šovi, pred šotorom pa bomo postavili kolesarki pump poligon, na katerem se bodo otroci lahko preizkusili v vožnji s kolesi ali skiroji.

Letos za promet zapiramo cesto med Vurnikovim trgom in Avtobusno postajo Radovljica. Na tem delu se bodo v soboto in nedeljo predstavili člani Moto kluba starodobnikov Kranj.

Na prostoru pred Grajskim dvorom bomo pripravili čokoladno ruleto, pa tudi šotor z vegansko, bio in eko čokolado ter čokolado za diabetike. Del bo namenjen še družinski delavnici izdelovanja lesenih igrač, čokoladni poslikavi obraza in čokoladnemu nakitu.

V parku bomo tudi letos poskrbeli za športne in cirkuške aktivnosti: pripravili bomo lokostrelski, mini golf in rokometni kotiček, hkrati pa tudi prostor za sproščanje in uživanje.

V parku bosta šotor s ponudniki čokolade ter šotor z osrednjim prireditvenim prostorom, na katerem se bodo odvijali koncerti in plesne točke. V petek, skupaj z Glasbeno šolo Radovljica, pripravljamo Srečanje orkestrov glasbenih šol, kasneje pa še koncert Hamo&Tribute 2 Love. V soboto se bodo na odru zvrstili: plesalci plesne šole BPS Radovljica, zasedba Beer Belly, Veseli Begunjčani, Abba Mia in Small Tokk. V nedeljo pa Napoli Tango, Pihalni orkester Lesce z Dixie zasedbo, Neca Falk z Mačkom Murijem in Muco Maco ter Uroš Perič.

Na Linhartovem trgu in v graščini bodo čokladnice ponudile svoje izdelke, na trgu pred cerkvijo pa bodo na voljo čokoladne sladice.

Vsak dan bomo seveda poskrbeli za pestro ulično dogajanje za otroke: v petek in nedeljo s Čupakabro, v soboto pa s klovneso Evo Škofič Maurer.

Letos bomo sodelovali z Okusi Radol’ce, ki bodo na več lokacijah pripravil pestro ponudbo ulične prehrane, lokalni mikro pivovarji pa bodo poskrbeli za ljubitelje odličnega piva.

Tudi letos bomo prizorišče označili z usmerjevalnimi tablami in zemljevidi, izdelali bomo tudi promocijsko trganko, s seznamom vseh lokacij:
1. HIŠA EKSPERIMENTOV (na Vurnikovem trgu)
2. PUMP (na Vurnikovem trgu)
3. ČOKOLADNA RULETA (pred Grajskim dvorom)
4. ČOKOLADNI BIO PLAC (pred Grajskim dvorom)
5. ČOKOLADNI PARK
6. PARK
7. GOSTILNA V PARKU
8. ČOKOLADNI TRG
9. GRAŠČINA
10. TRG ČOKOLADNIH SLADIC

Rdeča nit celotne ponudbe na festivalu ostajajo čokolada in izdelki iz čokolade. Letos se bo na festivalu predstavljalo 40 razstavljavcev. Imamo mednarodno zasedbo, saj prihajata čokoladnici iz Italije in Hrvaške. Žal nekaterih tujcev ne bo, ker je zanje birokracija za urejanje vseh papirjev preobsežna in predraga, ter še vedno nobene izboljšave na tem področju.

 


NOVOSTI 2018:
• Vurnikov trg: Hiša eksperimentov z delavnico izdelave čokolade od zrnja do tablice. Gre za družinsko delavnico, ki bo potekala na 4 postajah: od luščenja kakavovih zrn, do njihovega grobega in finega drobljenja, taljenja in dodajanja raznih sestavin pa vse do vlivanja v tablico in hlajenja.

• Na Vurnikovem trgu bo potekala še delavnica z Muzejem pošte in telekomunikacij, v katerem bo prikaz, kako je pred 100 leti delovala telefonska centrala. Leta 2018 namreč obeležujemo 100. obletnico obstoja telefona v Radovljici. Hkrati se bodo izdelovali tudi zanimivi žig.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

• V kulinaričnih delavnicah in šovih na Vurnikovem trgu se bodo tudi letos predstavljali uspešni dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica. 3 kuharski šefi pa nas bodo razvajali v nekoliko drugačni postavi: Uroš Štefelin, Igor Jagodic in Marko Pavčnik.

• Na Vurnikovem trgu bo letos kolesarski pump poligon, namenjen vožnji otrok s kolesi ali skiroji.

• Letos bo prvič zaprta cesta med Vurnikovim trgom in avtobusno postajo Radovljica. Na tem delu se bodo predstavili starodobniki Moto kluba starodobnikov Kranj ter njihovi kolegi z avstrijske Koroške.

• Čokoladno ruleto bomo postavili v šotor pred Grajskim dvorom, način igre ostaja enak in sicer se stavijo čokoladni žetoni na izbrane številke, v cilindru pa se zavrti lešnik. Obiskovalci imajo možnost osvojiti katero od številnih lepih nagrad.

• Posebna novost letos je Čokoladni bio plac, ki ga bomo postavili pred Grajskim dvorom, kjer bodo čokoladne izdelke našli ljubitelji bolj zdrave, presne čokolade ter alergiki in diabetiki. V tem šotoru bo potekala še delavnica izdelovanja lesenih igrač, poslikava obraza ter prodaja čokoladnega nakita.

• V parku bosta letos prvič novost kotička za mini golf in rokomet, tudi letos pa bo tam lokostrelski kotiček.

• Posebna novost letošnjega festivala je »čokoladna kraljica«, ki jo boste lahko srečali na vseh točkah festivala, hkrati pa tudi na muzejskem vlaku, ki bo v nedeljo, 22. aprila pripeljal iz Ljubljane.

• Ponosni smo, da lahko najavimo, da bo na Festivalu čokolade premierno predstavljena knjiga Uživanje v čokoladi, avtorja Andraža Briškega Javorja.

• Letos bomo v četrtek, 12. aprila v Vili Podvin izpeljali tekmovanje za najboljšo čokoladno pralino. Izmed 12 prijavljenih čokoladnic, bo najboljšo pralino izbral priznani slaščičar Naser Gashi iz delavnice La Ganche.
• Festival ostaja brez parkirnine in brez vstopnine, poskrbljeno bo za parkiranje, uvajamo nov parkirni režim, ki bo omogočil parkiranje bližje prizorišču. Še vedno pa apeliramo na obiskovalce k uporabi javnega prevoza.

NEKAJ O FESTIVALU:
Radovljica je največji kraj turistične destinacije Radol’ca. Slogan pristno sladka je dobila tudi zaradi bogate tradicije čokolade, ki jo v Lescah izdelujejo že od leta 1922. Prav to je tudi razlog, da smo na Zavodu za turizem in kulturo Radovljica pričeli z organizacijo Festivala čokolade v neposredni bližini. Namen festivala je graditi prepoznavnost turistične destinacije Radol’ca kot destinacije sladkih doživetij in v Radol’co privabiti obiskovalce iz Slovenije in tujine, hkrati pa promovirati slovenske čokoladnice.
Cilj Festivala čokolade je predvsem spodbuditi male ponudnike čokolade, da se predstavijo, povežejo, sodelujejo med seboj in se izobražujejo z namenom delati še bolšjo in bolj kvalitetno čokolado.
Hkrati pa je cilj tudi obiskovalcem ponuditi kvalitetno kulinarično prireditev, ki je namenjena vsem generacijam, še zlasti pa družinam. Festival je dostopen vsem, saj nima ne parkirnine in ne vstopnine.
Seveda ne moremo izpustiti niti promocijskega učinka festivala. Radovljica je v zadnjih letih, tudi zaradi festivala čokolade, še bolj prepoznavna in obiskana turistična destinacija. V času festivala že zaznavamo porast nočitev in večje število skupinskih prihodov iz Slovenije in vedno več tudi iz tujine.
Hvala vsem, ki boste po svojih močeh prispevali k temu, da bomo ostajali pristno sladki še naprej in seveda vabljeni v Radovljico med 20. in 22. aprilom!

Sledite nam


RSS Ustavi se!