fbpx

Filipini: množica kultur

Novice

Filipinsko otočje sestavlja več kot 7000 otokov, ki zavzemajo področje, veliko kot centralna Evropa, njihova skupna površina pa je približno enaka površini Italije, okrog 300.000 km2. Prebivalstvo je večinoma malajskega porekla. Zaradi velike razdrobljenosti ozemlja so se posamezna plemena razvijala precej ločeno drugo od drugega. Mnoga ljudstva so odkrili šele v našem stoletju. Ponekod v […]

Filipinsko otočje sestavlja več kot 7000 otokov, ki zavzemajo področje, veliko kot centralna Evropa, njihova skupna površina pa je približno enaka površini Italije, okrog 300.000 km2.

Prebivalstvo je večinoma malajskega porekla. Zaradi velike razdrobljenosti ozemlja so se posamezna plemena razvijala precej ločeno drugo od drugega. Mnoga ljudstva so odkrili šele v našem stoletju. Ponekod v odročnih goratih krajih in v džunglah največjih otokov Luzon in Mindanao so bile popolnoma različne kulture oddaljene druga od druge samo nekaj kilometrov. Na Filipinih govorijo kar devetdeset jezikov in množico dialektov. Če bi sešteli ljudi, ki govorijo deset najpomembnejših jezikov, bi s tem pokrili okrog devet desetin prebivalstva. Najbolj razširjen je jezik tagalog, ki ga govori nekaj čez 40% prebivalcev. Iz njega poskušajo politiki napraviti uradni filipinski jezik, a njihov uspeh ni dosti večji, kot ga je imelo uvajanje srbohrvaščine za uradni jezik pokojne Jugoslavije.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!