fbpx

Kitajska: Shanghai, Waitan, Provinca Henan –Luoyang, Provinca Shaanxi Xi’an, Provinca Sichuan – Che

Novice

ShanghaiNe smete zamuditi predstave kitajskih akrobatov. Vredni ogleda so tudi Vrtovi in bazar Yu. WaitanNajslavnejša kitajska zbirka evropske arhitekture, ki se razprostira ob reki Huangpu. Za Evropejce je bila Waitan Shanghaijski Wall Street. Skratka, mesto, kjer nimaš občutka, da si na Kitajskem. Seveda, če bi izbrisali vse kitajske turiste in berače. Provinca Henan –LuoyangGlavna atrakcija […]

Shanghai
Ne smete zamuditi predstave kitajskih akrobatov. Vredni ogleda so tudi Vrtovi in bazar Yu.

Waitan
Najslavnejša kitajska zbirka evropske arhitekture, ki se razprostira ob reki Huangpu. Za Evropejce je bila Waitan Shanghaijski Wall Street. Skratka, mesto, kjer nimaš občutka, da si na Kitajskem. Seveda, če bi izbrisali vse kitajske turiste in berače.

Provinca Henan –Luoyang
Glavna atrakcija so Jame Zmajevih Vrat. V obdobju 200 let je bilo vklesanih in izklesanih več kot 100.000 podob oziroma kipov Bud ter njihovih učencev. Te jame predstavljajo vrhunec Budistične jamske umetnosti.

Provinca Shaanxi  Xi’an
Tukaj najdemo odlično hrano ter zanimivo mešanico islamske in kitajske kulture. Je eno izmed redkih mest, kjer še vedno stoji Staro mestno obzidje. Visoko je 12 metrov ter obkroža Xi’ansko središče v obsegu 14 kilometrov. Vokolici Xi’ana so najbolj znani Vojščaki iz Terracotte; gre za okoli 6000 vojščakov, narejenih v naravni velikosti, niti dva obraza vojščakov pa si nista enaka. Zelo zanimive so Prodajalke perutnine v Muslimanski četrti. Gre za eno zanimivejših in predvsem zelo pisanih četrti v Xi’anu. Odličen kraj za nakup spominkov.

Provinca Sichuan – Chengdu
Največji in najbolje ohranjen budistični tempelj v Chengduju je Tempeljboga modrosti. V okrilju templja se nahaja tudi ogromna čajnica na prostem, kjer lahko sediš ure in ure ob skodelici čaja in opazuješ ostale goste, ki se ponavadi kratkočasijo z družabnimi igrami ali pa so pripeljali na svež zrak svoje domače živali (tudi ptiče v kletkah!). Nekaj kilometrov iz mesta je Raziskovalni center za velike pande. Zelo lepo je urejen in pande imajo ogromno prostora. Najlepše jih je opazovati med hranjenjem.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]