fbpx

Fjord Sogne

Novice

V obale Norveške so globoko vrezani fjordi, doline, kjer so nekoč drseli proti morju ledeniki. Najdaljši in najlepši je prav gotovo fjord Sogne, ki se razprostira severno od pristanišča Bergen. Na svoji poti s skandinavskega gorovja so številni ledeniki vrezali v skalovje globoke doline in se po njih spuščali v Atlantski ocean. Ko so ledeniki […]

V obale Norveške so globoko vrezani fjordi, doline, kjer so nekoč drseli proti morju ledeniki. Najdaljši in najlepši je prav gotovo fjord Sogne, ki se razprostira severno od pristanišča Bergen.

Na svoji poti s skandinavskega gorovja so številni ledeniki vrezali v skalovje globoke doline in se po njih spuščali v Atlantski ocean. Ko so ledeniki izginili, je doline zalilo morje. Tako so nastale “morske reke”. Fjord Sogne meri v dolžino 180 kilometrov, njegova širina pa je različna, od nekaj 100 metrov do več kilometrov. Kakor večina fjordov je tudi ta  dovolj globok, da lahko daleč po njem plujejo velike ladje. Tu in tam doseže njegova globina tisoč metrov, skalnate stene, ki se vzdigujejo ob njem, pa dosežejo prav tolikšno višino. Tukaj šumijo številni slapovi. Lososi, ki so zaželen plen ribičev, prihajajo v zavetje fjordov, da se tu drstijo.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!