fbpx

Flavijski kolosej

Novice

Kolosej so začeli graditi leta 70 in ga končali leta 80 našega štetja. Rimljani so ga imenovali colossus, colosseus ali coliseus. Zidati ga je začel Vespazijan, odprl ga je Tit, dokončal pa Domicijan. Cesarska rodbina Flavijcev je postavila ta amfiteater zato, da bi z njim zbrisala spomin na Neronove norije. Dali so mu orjaška razmerja: […]

Kolosej so začeli graditi leta 70 in ga končali leta 80 našega štetja. Rimljani so ga imenovali colossus, colosseus ali coliseus. Zidati ga je začel Vespazijan, odprl ga je Tit, dokončal pa Domicijan.

Cesarska rodbina Flavijcev je postavila ta amfiteater zato, da bi z njim zbrisala spomin na Neronove norije. Dali so mu orjaška razmerja: obseg 527, dolžina 188 in širina 156 m. V njegovi areni so se borili gladiatorji, tu so uprizarjali navmahije – pomorske bitke. Na njegovih klopeh je bilo prostora za 100.000 gledalcev. Igre in predstave ob obletnici ustanovitve Rima so trajale tu celih sto dni. Ob številnih potresih se kolosej ni zrušil, pač pa so mu odvzeli precej kamenja ljudje, v kasnejši dobi: z njim so gradili vile in palače v Rimu.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!