fbpx

Flavijski kolosej

Novice

Kolosej so začeli graditi leta 70 in ga končali leta 80 našega štetja. Rimljani so ga imenovali colossus, colosseus ali coliseus. Zidati ga je začel Vespazijan, odprl ga je Tit, dokončal pa Domicijan. Cesarska rodbina Flavijcev je postavila ta amfiteater zato, da bi z njim zbrisala spomin na Neronove norije. Dali so mu orjaška razmerja: […]

Kolosej so začeli graditi leta 70 in ga končali leta 80 našega štetja. Rimljani so ga imenovali colossus, colosseus ali coliseus. Zidati ga je začel Vespazijan, odprl ga je Tit, dokončal pa Domicijan.

Cesarska rodbina Flavijcev je postavila ta amfiteater zato, da bi z njim zbrisala spomin na Neronove norije. Dali so mu orjaška razmerja: obseg 527, dolžina 188 in širina 156 m. V njegovi areni so se borili gladiatorji, tu so uprizarjali navmahije – pomorske bitke. Na njegovih klopeh je bilo prostora za 100.000 gledalcev. Igre in predstave ob obletnici ustanovitve Rima so trajale tu celih sto dni. Ob številnih potresih se kolosej ni zrušil, pač pa so mu odvzeli precej kamenja ljudje, v kasnejši dobi: z njim so gradili vile in palače v Rimu.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.