fbpx

Laguna Huacachina

Novice

Nedaleč stran od mesta Ica, ob pacifiški obali Peruja, leži laguna Huacachina. Zavita v sij skrivnostnosti je v preteklosti slovela zaradi medicinskih značilnosti vode v laguni in blagodejnih učinkov peska v okoliški puščavi. Danes jo turisti in popotniki obiskujejo, ker je zaradi idiličnega izgleda idealna za počitek. Če pa vam posedanje po restavracijah s čudovitim […]

Nedaleč stran od mesta Ica, ob pacifiški obali Peruja, leži laguna Huacachina. Zavita v sij skrivnostnosti je v preteklosti slovela zaradi medicinskih značilnosti vode v laguni in blagodejnih učinkov peska v okoliški puščavi. Danes jo turisti in popotniki obiskujejo, ker je zaradi idiličnega izgleda idealna za počitek.

Če pa vam posedanje po restavracijah s čudovitim razgledom na peščeno puščavo ne ustreza, se lahko s čolnom popeljete po laguni ali pa se podate v boj za nenavadnimi izkušnjami deskanja po pesku. Laguna Huacachina leži pet kilometrov od Ice, do nje pa vas za drobiž popelje motorna rikša ali taksi. Če vam dnevni obisk tega v puščavi ležečega raja na zemlji ne zadošča, lahko ob laguni prespite. Prenočišče v hotelu tik ob laguni vas bo stalo nekaj dolarjev, kar ni nič dražje kot spanje v kakšnem malo modernejšem mladinskem hostlu.

Kaj si ogledati v Ici?
Če želite priti do lagune, je vaše izhodiščno mesto Ica. Ica je od Lime oddaljena 270 kilometrov in je simpatično mestece s čudovito arhitekturo. Kot v drugih mestih Peruja, je tudi v Ici glavno zbirališče domačinov in popotnikov na glavnem trgu. Od tam vidite vse pomembnejše stavbe mesta: katedralo, mestno hišo in Caso Boliviar. To je dobra izhodiščna točka za ogled mesta.

Vas zanimajo čarovnice?
Potem si morate ogledati mesto Cachiche. Leži samo 4 kilometre jugozahodno od Ice (8 minut z avtobusom). Mesto je znano že iz 18. stoletja, saj so v njem živele čarovnice, ki so delale amulete in zdravile vse vrste bolezni. Danes naj bi nekateri starejši ljudje nadaljevali s to prakso. V gozdu lahko celo najdete spomenik, postavljen v čast čarovnicam mesta Cachiche.

Kako je laguna nastala?
Po mitu je Laguna Huacachina nastala, ko se je neka indijanska princesa slekla, da bi se skopala. Ko je oblačila zlagala v kot sobe, je v kotičku ogledala opazila, da jo opazuje neznan moški, najverjetneje lovec. Prestrašeni punci je ogledalo padlo iz rok, se razbilo in se spremenilo v čudovito laguno, ki še danes sameva sredi peščene puščave. Ta ista princesa se je kasneje spremenila v sireno. Ponoči, ko na nebu zasije polna luna, se sirena prikaže ljudem in jim poje svete antične pesmi.

“Zdravilne moči lagune”
Laguna Huacachina je bila leta 1940 eden izmed najbolj obiskanih in nenavadnih naravnih rezervatov. Zato se lahko zahvali svoji lepoti. Palme, ki obdajajo izvir vode sredi kupov peska, spominjajo na fatamorgana, sanjski privid, ki ga človek doživi ob prevelikem izpostavljanju soncu, dehidraciji in blodenju po neskončnih peščenih sipinah. V preteklosti je njena voda slovela po zdravilnih močeh. Nekaj časa so iz lagune trgovci celo kradli vodo in iz nje delali gost in zdravilen sirup. “Zdravilne moči lagune” so vrsto let privabljale ljudi iz vsega sveta. Blato iz jezera pa naj bi zdravilo artritis in revmo. Tudi pesek, ki obdaja laguno,naj bi bil zdravilen. Pomagal naj bi ljudem, ki imajo težave s pljuči; zdravil pa naj bi astmo in bronhitis, tako da v preteklosti ni bilo nič nenavadnega, če so se ob obisku lagune turisti in popotniki čudili iz peska štrlečim glavam. To so bili bolni domačini, zakopani v “zdravilni pesek”. Voda v laguni danes ni več čista, njene zdravilne moči so vprašljive, je pa še vedno rdečkaste barve. V raziskovanje in dokazovanje kasnejše trditve, da je radioaktivna, se ni več spuščal nihče. Domačini pa še vedno verjamejo, da ima voda mistične moči in daje zaradi tega laguna tih in sproščujoč prostor, ki izžareva tradicionalno in pravljično atmosfero.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!