fbpx

Na kosilo na vlaku, potem pa na potep po Gradcu ali Dunaju

Aktivnosti, Potovanja, Zanimivosti

En sam vlak, pa kar dve možnosti! Iz Ljubljane ali vmesnih postaj proti severu države se lahko odpravite raziskovat kar dve prekrasni avstrijski mesti: Gradec in Dunaj. Morda se odpravite v prestolnico naše sosede, na Dunaj (trebuha ni treba pustiti zunaj) in si spotoma čez dan ogledate še Gradec?

Na vlaku do obeh mest vas čaka restavracijski vagon, v katerem si boste še dodatno krajšali že tako prijetno pot, na vlaku so tudi lepo urejeni toaletni prostori. Zase lahko trdim, da sem že skoraj veteranka poti z vlakom na Dunaj, saj sem se tja že kar nekajkrat odpravila na ta način, namesto z avtom. Je hitro, udobno, vmes malo prigrizneš, popiješ, poklepetaš z vedno dobrovoljnimi sprevodniki in kot bi rekli po nemško – ajns, cvaj, draj, pa si že na Dunaju! Do Gradca pa je sploh tako blizu, da vmes še revije ne uspeš do konca prebrati.

Gradec, križišče vseh evropskih poti

Gradec ali po nemško Graz je eno najbolj živahnih mest v naši bližini. Ne le, da je drugo največje avstrijsko mesto, v katerem so v zadnjih letih zrasle številne moderne zgradbe, ampak je postal, podobno kot Dunaj, prava meka za mlade, posebej umetniške duše, ki tukaj študirajo na univerzah, imajo svoje ateljeje in ustvarjajo modo. Gradec je v zadnjih letih postal znan tudi kot dom odličnih nočnih klubov, če vas zanima tovrstna zabava.

Za vse, ki jih zanimajo predvsem kulturno-zgodovinske umetnosti, pa sta tu Kunsthaus – Hiša moderne umetnosti, ki so jo zgradili po načrtih Petra Cooka in Colina Fournierja, ter muzejska stavba na bregu Mure in Murinsel (otok na Muri). Ker je zgodovinsko središče Gradca eno od najbolje ohranjenih v srednji Evropi, ga je UNESCO leta 1999 uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine. Za Gradec je značilno harmonično zlitje različnih arhitekturnih slogov (od gotskega do postmodernega), saj se mesto nahaja na kulturni meji med srednjo Evropo, Italijo in Balkanom, tako da se čuti vpliv sosednjih regij in različnih zgodovinskih obdobij.
Oglejte si še umetni otok v obliki školjke na reki, na katerem je odlična kavarna, kjer se lahko posladkate, se udeležite predstave v odprtem letnem gledališču ali se s svojimi malčki podate na otroško igrišče.

Cesarski in romantični Dunaj za vse okuse in žepe

Doživite čarobno privlačnost Dunaja (Wien), kjer boste spoznali, da je romantiko mogoče doživeti še kje drugje, kot le v Parizu. Sprehodite se po lepo urejenih ulicah, kjer se še vedno vozijo kočije s konjsko vprego in zavrtite čas nazaj v obdobje Habsburžanov ter razkošnih dvornih plesov.
Dunaj še vedno slovi po svojih plesih, od stanovskih do znamenitega Opernballa. Obis kali vsaj oglede Opere (Opernhaus) je nujen, kakor tudi sprehod po Kärntner Straße. Ta je le ena od nakupovalnih ulic, kjer domujejo številne znamke za vsak okus in žep. Tu se ustavite na sacher torti ali pa jo za še lepše doživetje naročite prav v Sacher hotelu. Dunaj pa vas bo na splošno očaral tudi z imenitno kulinariko, od tradicionalne do sodobne ‘fusion’ kuhinje.

Številne stavbe, kraji in znamenitosti so vsakdanje priče nekdanjega cesarstva. Lahko bi napisali knjigo, če bi hoteli predstaviti vse, kar lahko vidite in doživite na Dunaju, zato ponovno povzemimo le nekaj velikih znamenitosti: od že omenjene Opere do palače ob Ringu, poletne rezidence Hofburg, dvorca Schönbrunn, cesarske grobnice s 138 sarkofagi Habsburžanov, Koncertne hiše in tako naprej. Velemesto slovi po svojih številnih kavarnah, mnoge so veličastne in zgodovinske, prav tako pa po slovitem večdnevnem festival Donauinsel, na katerem nastopajo največja imena svetovne glasbe in kamor je vstop brezplačen, zato ni čudno, da vedno privabi rekordno število obiskovalcev.


Dunaj ni samo središče in Štefanova katedrala, ampak je tudi 19. okrožje, ki slovi po pokušini avstrijskih vin ali pa 6. 7. in 8. okrožje, ki je polno umetniških in ustvarjalnih sil. Blizu Mariahilfenstrasse, ki je še ena od velikih nakupovalnih ulic, je tudi Muzejska četrt (MuseumsQuartier), ki jo morate nujno doživeti. Prav tako pa se podajte v katero od galerij in obiščite vsaj enega od odličnih muzejev, pri tem pa lahko koristite popuste, ki vam jih omogoča mesto Dunaj z enotno kartico Vienna Pass, s katero lahko znatno ceneje uporabljate vse oblike javnega prevoza in ste deležni znatnih popustov v številnih kulturnih ustanovah ter pri nakupu vstopnic.

Zabava za vso družino pa bo zagotovljena, če obiščete dunajski zoološki vrt, ki slovi kot eden najlepše urejenih v Evropi in se ponaša s številnimi živalskimi vrstami, ki jih drugje ne morete videti.
Dunaj je resnično čaroben in omogoča tudi plitvejšim žepom, da se lahko udobno nastanijo v enem od hotelov, hostlov ali penzionov ter uživajo vse lepote tega resnično veličastnega mesta z brezhibno urejenim javnim prevozom.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Zato ne razmišljajte predolgo, ampak se udobno namestite na sedež kupeja v vlaku ter se s Slovenskimi železnicami po ugodni ceni odpravite raziskovat številne čare Dunaja! Na poti z vlakom lahko dobro izkoristite čas, si privoščite kosilo kar v restavracijskem vagonu.


Sledite nam


RSS Ustavi se!