fbpx

Muzej slabe umetnosti MOBA

Potovanja

“Najboljša” slaba umetnost.

Muzej slabe umetnosti MOBA je zbirališče slabe umetnosti. Gre za izdelke, ki so imeli potencial in željo po vrhunskem delu, a se “nekaj zataknilo”.

Muzej je nastal leta 1994, ko je Louise Reilly Sacco našla sliko brez okvirja, ki jo je nekdo odvrgel v smetnjak in jo obesila na steno. Zbirko je počasi dopolnjevala in nastal je kolaž “zavržene” umetnosti vseh pojavnih oblik. Muzej stoji v Bostonu in hrani več kot 600 razstavnih eksponatov. Vsakega spremlja komična zgodba o nastanku. Sicer je težko oceniti, kaj je lepo in kaj ne, moto muzeja pa je, da gre za preslabo umetnost, da bi jo lahko ignorirali. Vsako delo gre skozi proces in izberejo le “najboljše”. Glavno besedo pri tem ima sodnik Potter Stewart, ki je dejal, da obscenost opazimo, ko jo vidimo. Glavno merilo je, da je umetnik k delu resno pristopil, a se je na poti do končnega izdelka nekaj zalomilo. Morda  napačna izbira materiala, barve ali kompozicije.

Poglejte si galerijo izdelkov iz muzeja in presodite sami:

Več in vir: Museumofbadarts, Pixabay, Stockpholio

Save

Save

Save

Save

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]