fbpx

Gradovi Ludvika Bavarskega

Potovanja

Njegova skrivnostna smrt še danes buri duhove.

Kontroverzni Ludvik II. (1845- 1886) je po očetovi smrti vzel vladanje v svoje roke, na žalost pa je mir pod njegovim vodstvom trajal le kratek čas. Bavarska je bila del Nemškega združenja, unija 39 nemških pokrajin, dokler se ni leta 1835 odcepila. Rivalstvo med dvema najmočnejšima članicama – Avstrijo in Prusijo – je postalo tako močno, da je izbruhnilo v vojno. Bavarska je izgubila ogromno število vojakov, pomanjkanje denarja v državni blagajni pa je oslabilo kraljevo moč. Ludvik je namesto z regeneracijo državne blagajne, začel z gradnjo razkošnih gradov, ki naj bi mu po njegovem mnenju prinesli izgubljeno moč. V državi so se povečevali socialni nemiri in kralja so kmalu razglasili za norega ter ga vrgli s prestola. Preselili so ga ob jezero Starberg, kjer so ga čez nekaj dni našli utopljenega, njegova skrivnostna smrt pa še danes buri duhove.

Marjetica: “Bavarska – Gradovi Ludvika Bavarskega. Ogledala si jih sicer nisem v lastni režiji temveč s turistično agencijo. Bilo mi je zelo všeč.”

# Herrenchimsee

Palača Herrenchiemsee leži na otoku Herreninsel, ki je sredi največjega bavarskega jezera Chiemsee na južnem Bavarskem. Domačini ga imenujejo tudi bavarsko morje. Ludvik kot vnet občudovalec Sončnega kralja je grad oblikoval po vzoru baročnega dvorca Versaillesa. Gradnja se je pričela 21. maja 1878, po njegovi smrti pa so zaradi pomanjkanja denarja gradnjo ustavili, tako da je bil dokončan le osrednji del gradu. Sobe so razkošno opremljene in polne pozlačenih detajlov. Kralj je v njem prebival le 10 dni pa še takrat je cele noči bral, podnevi pa spal.

# Neuschwanstein

Nad sotesko reke Pollat v Bavarskih Alpah, stoji najbolj čaroben srednjeveški grad na svetu. Gre za uresničitev njegovih sanj, ki izvirajo še iz njegovega otroštva. Na skalnem hribu nedaleč stran od gradu Hohenschwangau, kjer so stale ruševine starega stražnega stolpa, je 5. septembra 1869 položil temeljni kamen. Sobane so poslikane s prizori iz Wagnerjevih oper, posebnost gradu pa so vsekakor centralna kurjava, dvigalo, topla in pitna voda v vseh nadstropjih, kar je bilo za tiste čase prava posebnost. Gradnjo so ustavili leta 1886, po tem, ko so kralja razglasili za norega. Od načrtovanih 65 so dokončali le 15 sob. Ludvik je izrazil željo, da se po njegovi smrti gradove poruši, kar bi ohranilo njihovo čistost. Oblasti ga niso upoštevale in že po treh tednih po njegovi smrti odprle grad za javnost. Walt Disney je grad uporabil za svoj zaščitni znak.

# Linderhof

Linderhof je edina dokončana mojstrovina, njegova arhitektura pa je ponovno v celoti posvečena Sončnemu kralju. Skladatelju Wagnerju je v vsakem izmed gradov posvetil nekaj kosov dragega pohištva ali eno izmed sob. Zanj je v gradu postavil dragoceni klavir, na katerega pa Wagner nikoli ni igral in je le redko obiskal njegove gradove.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio  


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Kako se otroci učijo komunikacije
  Ko otroci preživljajo čas z najpomembnejšimi ljudmi v svojem življenju, razvijajo pomembne odnosne veščine, kot so dobro komuniciranje in poslušanje, tolmačenje obrazne mimike, razumevanje nebesedne komunikacije, deljenje in žrtvovanje. Kako to poteka, nam približa Andreja Vukmir Brenčič.
 • Video: Odprt pogovor z zdravnikom – Sašo Rebolj, dr. med.
  Priljubljeni moderator foruma na Med.Over.Net, urgentni zdravnik in direktor zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik, nam v pogovoru s Polono Požgan na svoj način in z dobro mero humorja prikaže svet v zakulisju ambulant.
 • Loti Palmer: Prepoznajte (narcistične) metode manipulacije
  Oseba z narcističnimi lastnostmi (ali motnjo) potrebuje občutek, da je svet okoli nje tak, kot ga vidi in razume ona, zato si za dosego tega cilja pomaga z različnimi sredstvi. Glavno med njimi je manipulacija. Spoznajte najbolj pogoste oblike in se jim z znanjem in veščinami uprite.
 • Vsak človek ima v sebi čarobno vilo
  Vsak izmed nas si je že kdaj zaželel, da bi imel čarobno moč iz pravljic in bi z njo premikal gore, si uresničeval skrite želje ali pa se maščeval ljudem, ki so nas prizadeli. Tudi jaz imam kdaj tako željo.
 • Ustavi se in prisluhni … zvokom narave … glasu tišine … sočloveku … sebi
  Kaj se zgodi, ko se naše telo umiri, pozornost prenesemo na to, kar čutimo in manj, kar mislimo, ter se prepustimo tihemu opazovanju tega, kar nas v naravi obdaja in kar se v nas naravno poraja?