fbpx

Gradovi Ludvika Bavarskega

Potovanja

Njegova skrivnostna smrt še danes buri duhove.

Kontroverzni Ludvik II. (1845- 1886) je po očetovi smrti vzel vladanje v svoje roke, na žalost pa je mir pod njegovim vodstvom trajal le kratek čas. Bavarska je bila del Nemškega združenja, unija 39 nemških pokrajin, dokler se ni leta 1835 odcepila. Rivalstvo med dvema najmočnejšima članicama – Avstrijo in Prusijo – je postalo tako močno, da je izbruhnilo v vojno. Bavarska je izgubila ogromno število vojakov, pomanjkanje denarja v državni blagajni pa je oslabilo kraljevo moč. Ludvik je namesto z regeneracijo državne blagajne, začel z gradnjo razkošnih gradov, ki naj bi mu po njegovem mnenju prinesli izgubljeno moč. V državi so se povečevali socialni nemiri in kralja so kmalu razglasili za norega ter ga vrgli s prestola. Preselili so ga ob jezero Starberg, kjer so ga čez nekaj dni našli utopljenega, njegova skrivnostna smrt pa še danes buri duhove.

Marjetica: “Bavarska – Gradovi Ludvika Bavarskega. Ogledala si jih sicer nisem v lastni režiji temveč s turistično agencijo. Bilo mi je zelo všeč.”

# Herrenchimsee

Palača Herrenchiemsee leži na otoku Herreninsel, ki je sredi največjega bavarskega jezera Chiemsee na južnem Bavarskem. Domačini ga imenujejo tudi bavarsko morje. Ludvik kot vnet občudovalec Sončnega kralja je grad oblikoval po vzoru baročnega dvorca Versaillesa. Gradnja se je pričela 21. maja 1878, po njegovi smrti pa so zaradi pomanjkanja denarja gradnjo ustavili, tako da je bil dokončan le osrednji del gradu. Sobe so razkošno opremljene in polne pozlačenih detajlov. Kralj je v njem prebival le 10 dni pa še takrat je cele noči bral, podnevi pa spal.

# Neuschwanstein

Nad sotesko reke Pollat v Bavarskih Alpah, stoji najbolj čaroben srednjeveški grad na svetu. Gre za uresničitev njegovih sanj, ki izvirajo še iz njegovega otroštva. Na skalnem hribu nedaleč stran od gradu Hohenschwangau, kjer so stale ruševine starega stražnega stolpa, je 5. septembra 1869 položil temeljni kamen. Sobane so poslikane s prizori iz Wagnerjevih oper, posebnost gradu pa so vsekakor centralna kurjava, dvigalo, topla in pitna voda v vseh nadstropjih, kar je bilo za tiste čase prava posebnost. Gradnjo so ustavili leta 1886, po tem, ko so kralja razglasili za norega. Od načrtovanih 65 so dokončali le 15 sob. Ludvik je izrazil željo, da se po njegovi smrti gradove poruši, kar bi ohranilo njihovo čistost. Oblasti ga niso upoštevale in že po treh tednih po njegovi smrti odprle grad za javnost. Walt Disney je grad uporabil za svoj zaščitni znak.

# Linderhof

Linderhof je edina dokončana mojstrovina, njegova arhitektura pa je ponovno v celoti posvečena Sončnemu kralju. Skladatelju Wagnerju je v vsakem izmed gradov posvetil nekaj kosov dragega pohištva ali eno izmed sob. Zanj je v gradu postavil dragoceni klavir, na katerega pa Wagner nikoli ni igral in je le redko obiskal njegove gradove.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio  

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!