fbpx

Grenladija – Magičen prostor, ki ga po obisku nikoli ne pozabiš.

Eksotična potovanja, Potovanja

Grenladija je otok. Pogled z zraka razkriva svetleče ledeniške plošče, globoke fjorde in svet, ki se zdi skorajda nedostopen.

Grenlandija je otok v Severnoatlantskem oceanu, ki meji na Kanado, Islandijo in Norveško. Približno 84 odstotkov površine prekriva led. Največji otok na svetu je pojem divjega sveta in čistega zraka. Notranjost otoka je pokrita z debelo ledeno odejo, zato ljudje živijo le ob obali. 2 milijona kvadratnih kilometrov prostran košček Zemlje, je dom komaj slabim 60.000 prebivalcem.

Glavno mesto Nuuk

Majhni kraji, celo glavno mesto Nuuk, dajejo občutek domačnosti in povezanosti med ljudmi. Arktična noč predstavlja na eni strani nenehno temo, na drugi pa dan.

Zakaj obiskati Grenladijo?

1. Ledeni fjord Ilulissat, ki je pod okriljem Unesca.

2. Severni sij – najbolj spektakularen naravni fenomen.

3. Zvok tišine – pohodi s tako zvočno kuliso so oddih, kot ga ne poznate.

4. Polnočno sonce – 24-urna svetloba naredi čudež s tvojim telesom in dušo.

5. Vožnje s pasjimi vpregami – življenjsko doživetje.

6. Prelet s helikopterjem – pogled na gorato in ledeno pokrajino.

7. Vzhodna Grenlandija – zunajzemeljska izkušnja.

8. Ker je Grenlandija pravi dom Božička.

9. Opazovanje kitov grbavcev.

10. Velikanska ledena polja.

Med eskimi in ledeniki

Povprečna letna temperatura je nekje med -9 do 7 stopinj Celzija. Grenlandija se lahko pohvali z največjim nacionalnim parkom na svetu, severnjaško favno. Najbolj poznana živalska predstavnika sta polarni medved in kit grbavec. Kar 88 odstotkov Grenlandcev predstavljajo Inuiti, ki živijo med čudovitimi gorami in zalivi, travniki divjih rož, v slikovitih lesenih živopisanih ribiških vasicah.

Kako do sanjske destinacije?

Najlažje z letalom prek Danske in Islandije, čeprav v zadnjih letih postaja vse bolj priljubljena tudi pot po morju – križarke se namreč ustavijo ob različnih naselbinah na razgibani grenlandski obali.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]