fbpx

Grški arheologi naj bi na Itaki odkrili Odisejevo palačo

Novice, Zanimivosti

Na Itaki so našli palačo iz 8. stoletja pr.n.št.. Grški arheologi trdijo, da je pripadala Odiseju. Odkritje po mnenju strokovnjakov krepi teorijo, da je Odisej – stari Rimljani so ga poznali pod imenom Uliks – dejansko živel, je v torek pisal londonski Telegraph.

Homerjev ep je pel, da je Odisej na potovanju dvakrat doživel brodolom, srečal je kiklope, duh svoje matere in osvajalske sirene, preden je dosegel Itako, kjer je našel ženo Penelopo in množico njenih snubcev, ki so se zgrnili v kraljevo palačo. S pomočjo očeta Laerta in sina Telemaha je pobil tekmece in ponovno zavladal.

Kljub neverjetnim podrobnostim v tem grškem epu pa so arheologi prepričani, da je bila zgodba zgrajena na resničnih dogodkih in da so odkrili Odisejev dom na otoku Itaka v Jonskem morju ob severozahodni grški obali.

Skoraj 3000 let po Odisejevi vrnitvi s potovanja skupina arheologov z univerze Ioannina zdaj trdi, da je našla ostanke ogromne trinadstropne hiše s stopnicami, vklesanimi v skalo, in fragmente posodja. Kompleks se ponaša tudi z vodnjakom iz 8. stoletja pr.n.št., kar je približno tisto obdobje, v katerem je bil Odisej verjetno kralj Itake.

Lokacija se “kot rokavica” prilega Homerjevem opisu razgleda iz palače, menijo arheologi. Najdišče ostankov stanovanjskega kompleksa, ki ga profesor Thanassis Papadopoulos s svojo ekipo raziskuje že 16 let, je zelo podobno palačam, ki so jih odkrili v Mikenah, Pylosu in na drugih krajih, znanih iz antike.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!