fbpx

Grški arheologi naj bi na Itaki odkrili Odisejevo palačo

Novice, Zanimivosti

Na Itaki so našli palačo iz 8. stoletja pr.n.št.. Grški arheologi trdijo, da je pripadala Odiseju. Odkritje po mnenju strokovnjakov krepi teorijo, da je Odisej – stari Rimljani so ga poznali pod imenom Uliks – dejansko živel, je v torek pisal londonski Telegraph.

Homerjev ep je pel, da je Odisej na potovanju dvakrat doživel brodolom, srečal je kiklope, duh svoje matere in osvajalske sirene, preden je dosegel Itako, kjer je našel ženo Penelopo in množico njenih snubcev, ki so se zgrnili v kraljevo palačo. S pomočjo očeta Laerta in sina Telemaha je pobil tekmece in ponovno zavladal.

Kljub neverjetnim podrobnostim v tem grškem epu pa so arheologi prepričani, da je bila zgodba zgrajena na resničnih dogodkih in da so odkrili Odisejev dom na otoku Itaka v Jonskem morju ob severozahodni grški obali.

Skoraj 3000 let po Odisejevi vrnitvi s potovanja skupina arheologov z univerze Ioannina zdaj trdi, da je našla ostanke ogromne trinadstropne hiše s stopnicami, vklesanimi v skalo, in fragmente posodja. Kompleks se ponaša tudi z vodnjakom iz 8. stoletja pr.n.št., kar je približno tisto obdobje, v katerem je bil Odisej verjetno kralj Itake.

Lokacija se “kot rokavica” prilega Homerjevem opisu razgleda iz palače, menijo arheologi. Najdišče ostankov stanovanjskega kompleksa, ki ga profesor Thanassis Papadopoulos s svojo ekipo raziskuje že 16 let, je zelo podobno palačam, ki so jih odkrili v Mikenah, Pylosu in na drugih krajih, znanih iz antike.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.