Grški arheologi naj bi na Itaki odkrili Odisejevo palačo

Novice, Zanimivosti

Na Itaki so našli palačo iz 8. stoletja pr.n.št.. Grški arheologi trdijo, da je pripadala Odiseju. Odkritje po mnenju strokovnjakov krepi teorijo, da je Odisej – stari Rimljani so ga poznali pod imenom Uliks – dejansko živel, je v torek pisal londonski Telegraph.

Homerjev ep je pel, da je Odisej na potovanju dvakrat doživel brodolom, srečal je kiklope, duh svoje matere in osvajalske sirene, preden je dosegel Itako, kjer je našel ženo Penelopo in množico njenih snubcev, ki so se zgrnili v kraljevo palačo. S pomočjo očeta Laerta in sina Telemaha je pobil tekmece in ponovno zavladal.

Kljub neverjetnim podrobnostim v tem grškem epu pa so arheologi prepričani, da je bila zgodba zgrajena na resničnih dogodkih in da so odkrili Odisejev dom na otoku Itaka v Jonskem morju ob severozahodni grški obali.

Skoraj 3000 let po Odisejevi vrnitvi s potovanja skupina arheologov z univerze Ioannina zdaj trdi, da je našla ostanke ogromne trinadstropne hiše s stopnicami, vklesanimi v skalo, in fragmente posodja. Kompleks se ponaša tudi z vodnjakom iz 8. stoletja pr.n.št., kar je približno tisto obdobje, v katerem je bil Odisej verjetno kralj Itake.

Lokacija se “kot rokavica” prilega Homerjevem opisu razgleda iz palače, menijo arheologi. Najdišče ostankov stanovanjskega kompleksa, ki ga profesor Thanassis Papadopoulos s svojo ekipo raziskuje že 16 let, je zelo podobno palačam, ki so jih odkrili v Mikenah, Pylosu in na drugih krajih, znanih iz antike.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • O akciji Ustavi se! 2018
  Opozoriti želimo predvsem na različne pojavne oblike strahov in jih pojasniti, nagovoriti vse, ki se z njimi soočajo, da jih prepoznajo ter se jih s pomočjo nasvetov in dobrih praks tudi osvobodijo.
 • Ana Ostrički
  “Če sami sebe ne razumemo oz. ne znamo poslušati in razumeti sebe, bomo zelo težko to dali oz. omogočili drugim“, nam zaupa svoj pogled Ana Ostrički, oboževalka vsega digitalnega, ki si ...
 • Polona Požgan
  “Ljudje govorimo s hitrostjo 120 besed na minuto, naši možgani pa sprejemajo informacije s hitrostjo 500 besed na minuto. To pomeni, da manjkajočih 380 “besed” zapolnijo s svojimi mislimi, pojasni ...
 • Nomi Hrast
  Naučila sem se, da je vedno bolje takoj povedati in iskreno povedati. Pomembna oseba v mojem življenju mi je dejala, da v življenju ni stvari, ki je komunikacija ne bi ...
 • Urša Krišelj Grubar
  “Pogosto se spomnim profesorja antropologije, legende s FDV, Staneta Južniča, ki je rekel: je treba mučati, tiho biti, nič govoriti. Bolj sem stara, bolj ga razumem in prav te dni ...