fbpx

Grški arheologi naj bi na Itaki odkrili Odisejevo palačo

Novice, Zanimivosti

Na Itaki so našli palačo iz 8. stoletja pr.n.št.. Grški arheologi trdijo, da je pripadala Odiseju. Odkritje po mnenju strokovnjakov krepi teorijo, da je Odisej – stari Rimljani so ga poznali pod imenom Uliks – dejansko živel, je v torek pisal londonski Telegraph.

Homerjev ep je pel, da je Odisej na potovanju dvakrat doživel brodolom, srečal je kiklope, duh svoje matere in osvajalske sirene, preden je dosegel Itako, kjer je našel ženo Penelopo in množico njenih snubcev, ki so se zgrnili v kraljevo palačo. S pomočjo očeta Laerta in sina Telemaha je pobil tekmece in ponovno zavladal.

Kljub neverjetnim podrobnostim v tem grškem epu pa so arheologi prepričani, da je bila zgodba zgrajena na resničnih dogodkih in da so odkrili Odisejev dom na otoku Itaka v Jonskem morju ob severozahodni grški obali.

Skoraj 3000 let po Odisejevi vrnitvi s potovanja skupina arheologov z univerze Ioannina zdaj trdi, da je našla ostanke ogromne trinadstropne hiše s stopnicami, vklesanimi v skalo, in fragmente posodja. Kompleks se ponaša tudi z vodnjakom iz 8. stoletja pr.n.št., kar je približno tisto obdobje, v katerem je bil Odisej verjetno kralj Itake.

Lokacija se “kot rokavica” prilega Homerjevem opisu razgleda iz palače, menijo arheologi. Najdišče ostankov stanovanjskega kompleksa, ki ga profesor Thanassis Papadopoulos s svojo ekipo raziskuje že 16 let, je zelo podobno palačam, ki so jih odkrili v Mikenah, Pylosu in na drugih krajih, znanih iz antike.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.