fbpx

Guano – zelo učinkovito gnojilo

Novice

Poljedelci uporabljajo vsa mogoča gnojila, da bi izboljšali donosnost zemlje. Eno izmed zelo učinkovitih je tudi guano – ptičji iztrebki nagrmadeni na tihomorski obali Južne Amerike. Kopanje guana se je v nekaterih južnoameriških deželah, kot na primer v Peruju in Čilu, razvilo v pravcato industrijo. To naravno gnojilo izvažajo širom po svetu. Jate morskih ptic so […]

Poljedelci uporabljajo vsa mogoča gnojila, da bi izboljšali donosnost zemlje. Eno izmed zelo učinkovitih je tudi guano – ptičji iztrebki nagrmadeni na tihomorski obali Južne Amerike.

Kopanje guana se je v nekaterih južnoameriških deželah, kot na primer v Peruju in Čilu, razvilo v pravcato industrijo. To naravno gnojilo izvažajo širom po svetu. Jate morskih ptic so v stoletjih pustile na nekaterih krajih toliko izmečkov, da so podobni pravemu zemeljskemu sloju, ki ga je treba kopati s krampom ali s pnevmatičnim svedrom. Guano, ki je bogat s fosforno kislino in dušikom, nadomešča fosfatna gnojila, ki jih izdelujejo iz rudnin. S kopanjem tega gnoja je obogatelo mnogo Čilencev. Medtem ko izrabljajo njegova ležišča, pa morske ptice delajo na drugih mestih nova.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!