fbpx

Na ogled znamenitosti, koncert ali na damski nakup v Trst

Aktivnosti, Aktualno, Kultura, Mesta, Nasveti, Zanimivosti

V Trst smo v časih nekdanje Jugoslavije Slovenci radi hodili po kavo, sladkor, čokolado in kajpada po kavbojke a Trst ostaja še vedno pribljubljen.

V Trst smo v časih nekdanje Jugoslavije Slovenci radi hodili po kavo, sladkor, čokolado in kajpada po kavbojke ter walkmane in tehnično opremo – le kdo ne začuti vsaj malo nostalgije ob spominu, kako nam je včasih primanjkovalo osnovnih dobrin, pa smo bili vseeno srečni in komaj čakali, da bi se odpravili v to največje mesto tik ob slovenski meji – v mesto, ki je bilo nekoč v ne tako oddaljeni zgodovini celo slovensko!

grad Miramare

V 80. letih je bil odhod v Trst prava avantura – kot da bi danes šli na eksotične počitnice – še večja napetost pa je kajpak nastopila ob soočenju s cariniki na poti nazaj domov … Kasneje, sredi 90. let, ko so se kavbojke že davno dobile tudi pri nas in smo Slovenci celo dobili svojo državo, pa smo se dekleta vseeno rada vračala v Trst, le da ne na Ponte Rosso, ki nam je bil sedaj s ceneno robo že malo izpod časti, pač pa po vrhunsko kozmetiko, ki se je tedaj še ni dobilo na slovenskem trgu, denimo Shiseido, Clinique, E. Arden in kar je še bilo tega.

Trst ostaja enako zanimiv kot včasih

Čeprav se v smislu nakupovanja danes že vse dobi pri nas, sicer pa se naroči po spletu, ostaja Trst enako ali celo še bolj zanimiv, kot je bil v preteklosti. Mesto, ki mu nekateri pravijo ‘severni Neapelj’, je postal v zadnjih desetih, petnajstih letih naravnost svetovljanski in bleščeč. Mestne oblasti so obnovile pročelja znamenitosti, ulice so varne, prijetne, kar naprej se nekaj dogaja, od mednarodnih kulturnih do modnih prireditev in ne pozabimo, kako se na tržaškem glavnem trgu Piazza Unita d’Italia (ki so mu stari Tržačani včasih rekli Piazza Grande ali veliki trg) zadnje desetletje odvijajo tudi fantastični koncerti znanih skupin pod milim nebom – in to največkrat povsem zastonj!

Mesto je pridobilo igrivost in moden, hiter utrip, a še vedno s tistim značilnim šarmom, ki pravzaprav obdaja vsa pristaniška mesta. Tudi rasno postaja vse bolj mešan in zanimiv, že na sprehodu skozi mesto ujamemo mešanico jezikov. Tu je navsezadnje živel tudi irski pisatelj James Joyce in pil kavo s svojimi sodobniki, recimo italijanskim pisateljem Italom Svevom.

Zdi se, da je Trst zaradi svojega šarma vedno privlačil umetnike in kulturnike: poleg obeh omenjenih so tu ustvarjali Stendhal, Žiga Zois, Rainer Maria Rilke, Primož Trubar, Alojz Rebula, Umberto Saba, Vladimir Bartol, Claudio Magris, Ivo Andrić, Srečko Kosovel, Lojze Spacal in številni drugi, poleg nadvse očitnega Borisa Pahorja, ki ima še poseben pomen za slovenski narod v sodobnem času.

Tudi danes obisk Trsta enostavno ne more miniti brez vsaj ene kave, saj je znano, da v Trstu dobimo najboljšo. Dobesedno. To so mojstri priprave kave, ni naključje, da je tudi znameniti Illy doma prav v Trstu in ima tu v bližini mesta svojo pražarno. Nekateri pravijo, da se dobi najboljša kava v lokalu Penso na ulici Armando Diaz, tu je obenem tudi znamenita tržaška slaščičarna.

Sama zelo rada pridem v Trst kar tako, brez posebnega namena. Zgolj zato, da uidem domačim obzorjem, ki včasih utesnjujejo in za tenutek ujamem velemestni mediteranski melos. Privoščim si odličen sadoled v Zampolliju (vedno samo tu), odidem v svoj najljubši lokal streljaj daleč na najboljši tramezzin z domačim pršutom in bivoljo mocarelo, si ogledam novo modno ponudbo v trgovinah, včasih pa tudi kaj kupim, ker se v Trstu preprosto dobi marsikaj modno avantgardnega, središče je namreč polno ateljejev zanimivih, čeprav neznanih modnih oblikovalcev.

katedrala sv. Justa

V mestu boste hitro našli svoje najljubše kotičke in, če ste v dvoje, odkrili kar nekaj odličnih restavracij z le nekaj mizami, kjer boste v romantičnem ambientu vrhunsko jedli. Še sprehod mimo pristanišča do mestnega akvarija in popoldne je lahko čudovito zaokroženo. Ker je v mestu vse več tudi odlično urejenih hostlov in dizajnerskih hotelov, Trst privablja vse več mladih in urbanih popotnikov, ki imajo radi udobje ter umetnost.

Toda poleti boste z zanimanjem in začudenjem (če tega še niste vedeli) ugotovili, da je Trst top lokacija celo za kopanje in sončenje! V smeri proti znamenitemu gradu Miramare je urejena kilometre dolga mestna plaža z vso možno gostinsko ponudbo, parkiranje na obeh straneh (za tiste, ki boste šli z avtom) je brezplačno, tudi uporaba lepo urejene plaže s tuši in eksotičnim mediteranskim rastlinjem je – brezplačna!

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Sliši se ‘škifo’, da kdo hodi v Trst na kopanje v morju, ampak sama sem v zadnjih treh letih postala zaprisežena ljubiteljica te dejavnosti! In v mestu se tudi zunaj poletja najde vedno kaj za početi. Grad Miramare je lep v prav vseh letnih časih, zares rada se sprehajam po botaničnem vrtu, ki ga obdaja. A tudi v samem mestnem jedru je ogromno za videti: oglejte si Terezijansko četrt, četrt Svetega Justa ali pa se napotite do katedrale in muzeja nad mestom.

antične ruševine sredi centra

Sprehajalna pot se začne pri antičnih ruševinah, tik nasproti glavne prefekture oziroma policijske postaje in vas po tlakovanih potkah vodi vse do najvišje točke nad mestom, kjer si lahko ogledate tega kot na dlani in občudujete širni Tržaški zaliv. Ne pozabite na obisk muzeja Museo Revoltella, ogled Rimskega teatra in Svetilnika Zmage. Že vanprej vam lahko namignem še to, da je tudi silvestrovanje sredi Trsta nepozaben dogodek!

Odpravite se raziskovat to čudovito in nam tako bližnje veliko mesto kar s pomočjo Slovenskih železnic. Vsak dan namreč iz Ljubljane vozijo avtobusi v Trst, od tam pa se lahko podate še drugod po Italiji, če vas zagrabi popotniška mrzlica. Trst je tako na nek način še vedno naš in zase vem, da se z največjim veseljem vračam vanj ter prav vsakič odkrijem kaj novega.

Foto: Starhotels, Wikimedia, Word Press, YouTube

Vsebino omogočajo Slovenske železnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!