fbpx

Indijansko pleme Jivari

Novice

Na vznožju andskega pogorja v ekvatorialnem pragozdu na bregovih reke Amazonke živi indijansklo pleme Jivari.

Nekatera plemena v amazonskem pragozdu, ki so še na nizki razvojni stopnji, uporabljajo za lov lok in puhalnik ter z njima mečejo puščice, namočene v strup curare.

Maloštevilni obdelujejo zemljo, o kmetovanju v našem smislu besede tam ni sledu. Eno izmed teh indijanskih plemen so Jivari, ki so zasloveli kot okrutni vojščaki: svojim sovražnikom so rezali glave in delali iz njih bojne trofeje, imenovane cancas: iz glave so odstranili kosti, jo namočili v nekakšen strojilni zavretek, jo skrčili in s pomočjo vročih kamnov posušili.

Glava je sicer obdržala lase, zmanjšala pa se je na velikost pomaranče. Njen imetnik je mislil, da so v njej nadnaravne sile. In najmočnejši je bil tisti, ki je izdelal čim več takih glav. Ta navada na srečo izginja.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!