fbpx

Indijansko pleme Jivari

Novice

Na vznožju andskega pogorja v ekvatorialnem pragozdu na bregovih reke Amazonke živi indijansklo pleme Jivari.

Nekatera plemena v amazonskem pragozdu, ki so še na nizki razvojni stopnji, uporabljajo za lov lok in puhalnik ter z njima mečejo puščice, namočene v strup curare.

Maloštevilni obdelujejo zemljo, o kmetovanju v našem smislu besede tam ni sledu. Eno izmed teh indijanskih plemen so Jivari, ki so zasloveli kot okrutni vojščaki: svojim sovražnikom so rezali glave in delali iz njih bojne trofeje, imenovane cancas: iz glave so odstranili kosti, jo namočili v nekakšen strojilni zavretek, jo skrčili in s pomočjo vročih kamnov posušili.

Glava je sicer obdržala lase, zmanjšala pa se je na velikost pomaranče. Njen imetnik je mislil, da so v njej nadnaravne sile. In najmočnejši je bil tisti, ki je izdelal čim več takih glav. Ta navada na srečo izginja.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.