fbpx

Indijansko pleme Jivari

Novice

Na vznožju andskega pogorja v ekvatorialnem pragozdu na bregovih reke Amazonke živi indijansklo pleme Jivari.

Nekatera plemena v amazonskem pragozdu, ki so še na nizki razvojni stopnji, uporabljajo za lov lok in puhalnik ter z njima mečejo puščice, namočene v strup curare.

Maloštevilni obdelujejo zemljo, o kmetovanju v našem smislu besede tam ni sledu. Eno izmed teh indijanskih plemen so Jivari, ki so zasloveli kot okrutni vojščaki: svojim sovražnikom so rezali glave in delali iz njih bojne trofeje, imenovane cancas: iz glave so odstranili kosti, jo namočili v nekakšen strojilni zavretek, jo skrčili in s pomočjo vročih kamnov posušili.

Glava je sicer obdržala lase, zmanjšala pa se je na velikost pomaranče. Njen imetnik je mislil, da so v njej nadnaravne sile. In najmočnejši je bil tisti, ki je izdelal čim več takih glav. Ta navada na srečo izginja.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.