fbpx

Islandija: Dežela ognja in ledu

Zanimivosti

Ker se vreme hitro in nepredvidljivo spreminja, se je med lokalnim prebivalstvom prijel rek: “Če ti vreme ni všeč, počakaj 5 minut”.

Islandija je gorat otok v Severnoatlantskem oceanu, ki leži med Evropo in Severno Ameriko. Čeprav se ne drži evropske celine, ga uvrščamo med nordijske države. Kljub temu, da je 10 % ozemlja pokritega z ledom, ime Islandija ali dežela ledu ni najtočnejša. Na otoku se skriva ogromno vročih vrelcev, ozračje pa je (le) srednje mrzlo. Pozimi je temperatura okoli 0 °C, vendar se zaradi hladnega vetra čuti manj, poleti pa temperature le redko presežejo 20°C. Ker se vreme hitro in nepredvidljivo spreminja, se je med lokalnim prebivalstvom prijel rek: “Če ti vreme ni všeč, počakaj 5 minut”. Ker je zelo blizu Arktičnemu krogu, količina dnevne svetlobe drastično variira od sezone do sezone. Poletne noči so svetle, decembra pa tema traja tudi po 20 ur na dan.

iceland: “Kaj obleči. Vreme je zelo spremenljivo in se lahko iz ure v ure zlo spremeni, ne potrebujš dežnikov, ker ti nič ne pomagajo ampak potrebuješ anorak in tudi hlače gore-tex, da te ne premoči. Čim pa se zjasni in posije sonce pa je seveda za kratke hlače in majčko, čeprav je 15 stopinj ti je vroče. Tako se zgodo da se moraš večkrat preobleči na dan:).”

Islandijo so prvi naselili Nordijci in Kelti v 9. stoletju. Legenda pravi, da je bil prvi stalni prebivalec otoka Ingólfur Arnarson, norveški Viking, ki se je ustalil na mestu današnjega Reykjavika. Islandijci še danes uporabljajo jezik Vikingov. Islandska imena se razlikujejo od večine zahodnih imen. Namesto tradicionalnih priimkov, pripadnost potomcov družini izkazujejo z dodatkom materinega ali očetovega imena v otrokovem priimku. Skandinavske države z izjemo dela Finske so takšen način poimenovanja opustile, medtem ko Islandija nadaljuje s tovrstno tradicijo.

Primer islandskih imen

Vir fotografije: Wikipedia

Islandska pokrajina je ravna, redko poraščena s slapovi, jezeri, fjordi, ledeniki, rekami, gejzirji, termalnimi bazeni in vulkani.V vsakem letnem času nas pričaka v drugačnih barvah. Mnoge agencije ponujajo izlet z ladjo in opazovanje različnih vrst kitov, delfinov in ptic. Njorke so resnična posebnost in prav na islandskem otočju živi največja kolonija te vrste na svetu. Eden izmed vrhuncev potovanja je videti severni ali polarni sij na nebu ob jasnih zimskih nočeh.
Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio, Wikipedia

Preberi tudi: Najdaljši stekleni most na svetu

Sledite nam

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!