fbpx

Benetke: Mesto na vodi

Potovanja

Ker je morje osrednji del mesta, je najbolje, da se skozi mesto odpravimo s čolnom ali gondolo in si ga ogledamo z vode proti kopnemu.

Večina se nas odpravi v Benetke le za kratek čas in vedno znova se je tež ko odločiti, kaj si pri tolikšnem številu znamenitosti ogledati in kako. Ker je morje osrednji del mesta, je najbolje, da se skozi mesto odpravimo s čolnom ali gondolo in si ga ogledamo z vode proti kopnemu. Morje med otočki predstavlja cesto, na kateri se odvija dobršen del življenja v mestu. Namesto v hladilnih tovornjakih tod prevažajo pokvarljivo hrano v čolnih s hladilniki. Človeka na njegovi zadnji poti prav tako prepeljejo v mrliškem čolnu, oblo ženem z venci. Ljudje v avtobusnih postajališč in ob morju čakajo na plovila, ki jih prepeljejo na druge otočke mesta. Mesto iz petega stoletja, ki je v desetem stoletju postalo pomembna pomorska velesila, je prava arhitekturna mojstrovina in v njem je veliko rokodelskih delavnic in umetnikov, znanih po celem svetu.

# Z vaporettom naokrog

Dobra možnost za ogled Benetk je plovba z vaporettom s Piazze Roma, po kanalu Grande do Markovega trga, ki je zagotovo eden izmed najslavnejših trgov na svetu. Plovba po kanalu Grande, po katerem mimo vaporettov drvijo vodni taksiji in kjer se gondoljerji silovito upirajo valovom, da jih ne odnese v vodo, omogoča lep pogled v mesto na vodi. Ob kanalu Grande, največji vodni cesti, ki Benetke deli na dva dela, je tudi znameniti most Rialto. Most, ki so ga dokončali leta 1588, povezuje obalo kanala Grande na njegovem najožjem delu. Za vogalom je ribja tržnica. V bližini je še zakladnica Galleria dell Accademia ter muzej Peggy Guggenheim, ki je prava meka za ljubitelje moderne umetnosti. Na obeh straneh so sodobne restavracije, na koncu pa impresivna Doževa palača, ki spominja na veliko moč nekdanje beneške republike, ki je vladala velikemu delu Sredozemlja. Markov trg je poln “bogate ” arhitekture, ki svoj vrhunec doseže v Baziliki San Marco.

# Kjer so domačini

V predelih kot sta Cannaregio in San Polo, je moč doživeti avtentične Benetke, s skritimi “oštarijami” in odličnimi restavracijami. Zdi se, kot da je duh Thomasa Manna še vedno doma v “Grand Hotel des Bains” na Lidu, stol Honoréa de Balzaca še čaka v “Caffč Florian” in miza Ernesta Hemingwaya v “Harry’s Baru”. Če želite sedeti za to mizo in naročiti pršut, vam bodo zanj zaračunali kar 50 evrov. Poleg arhitekturnih doživetij iščejo turisti tudi restavracije s tradicionalno beneško kuhinjo po razumnih cenah. Toda največkrat se to izkaže za nemogoče, saj nedomiselni meniji za 100 evrov niso nič posebnega. Benečani so se že pred nekaj časa umaknili iz strogega turističnega središč a Benetk. Domačini danes živijo v predelih, kot so Cannaregio, Dorsoduro, Santa Croce in San Polo. Dobrote tradicionalne beneške kuhinje najdeš tam, kjer se srečujejo domačini. Takšne restavracije pa so odmaknjene od Piazze San Marco. Takoj za mostom Rialto je predel Cannaregio, ki je prepleten z ozkimi uličicami in kjer na vogalih hiš leno predejo debele mačke, na ozkih okenskih policah so cvetoče lončnice, pročelja hiš pa “krasi” belo perilo, ki se suši na soncu. Cannaregio je bivalno področje in predel, kamor se domačini hodijo zabavat. Na Fondamenta San Felice stoji lokal “Vini da Gigio”. Nekoč so se tukaj krepčali pomorščaki, danes pa ponujajo morske jedi, pripravljene po beneških receptih, v vinski karti pa je zapisanih kar 600 sort vin. Vzhodno od Santa Croce leži San Polo. Gosto naseljen predel je bil nekoč središče trgovanja, danes pa je priljubljen tudi pri ljubiteljih druženja in zabave. Nekoč so se tukaj sprehajale ženske, ki so prodajale svoje “usluge”, o čemer še danes priča most po imenu Ponte delle Tette “most prsi”. Sprehod po ozkih uličicah pripelje do ribje tržnice na Rialtu. Tam privabljajo predvsem rakci iz lagune, ki jih pripravijo v bližnji restavraciji “Da Ignazio”.

# Karneval in festivali

Od novembra do aprila v Benetkah pogosto dežuje in morje poplavlja trge in ulice, zato je v tem času dobro s seboj vzeti tudi gumijaste škornje. Poplavam se Benečani ne morejo izogniti, zato pa se vse bolj izmikajo karnevalu, organizirani maškaradi, ki izvira iz bogate zgodovine Benečanov in danes privlači predvsem turiste. Benetke letno obišče več kot 15 milijonov turistov in so zagotovo ena izmed najbolj priljubljenih turističnih ciljev v Evropi. Toda domačini radi praznujejo. Poleti, ko poteka Festa del Redentore, ki je posvečena koncu epidemije kuge, je celo mesto na nogah. V tem času poteka regata gondoljerjev in veli častni ognjemet.

# Muransko steklo in čipke

Nekoliko odmaknjeno od turističnega središča Benetk leži še štiriintrideset otokov. Splača se obiskati vsaj še otok Murano, ki v svetu slovi po pihalcih stekla in steklenih izdelkih. Na otoku je veliko steklarskih delavnic in prodajaln, kjer ponujajo vse, od kičastih izdelkov do izvrstnih umetnin iz pihanega stekla. V delavnicah si je moč ogledati pihalce stekla pri njihovem delu in umetniki v manj kot v petih minutah ustvarijo na primer lepega steklenega konjička. Otok Burano je bolj umirjen predel Benetk. Slikovit kraj ima pisane hiše, ki jih krasijo rože, kanali pa so zelo ozki in prepolni z rdečimi ribiškimi čolni. Uličice na otoku so zelo ozke, ponekod so široke le slaba dva metra in vse končajo na zasanjanih dvoriščih. Včasih se je treba prebiti skozi perilo, ki ga domačini sušijo na vrvicah, pripetih na obeh straneh ulice. Nekoč sta bila edina vira preživetja otočanov ribolov in čipkarstvo. Žene so v času, ko so bili možje na morju, klekljale čipke in še danes je domača obrt značilnost Burana. Če so vsi čipkarski izdelki, ki jih ponujajo v beneških trgovinicah, zares ročno delo, pa je glede na masovno ponudbo vprašljivo. Na otoku si je moč ogledati čipkarsko delavnico s čipkarskim muzejem. Zgodovina otoka Torcello sega v za četke naseljevanj v beneški laguni. Na otoku Torcello stoji cerkev Santa Maria Assunta, prva beneška katedrala, ki hrani čudovite mozaike iz 12. in 13. stoletja. 

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]