fbpx

ITALIJA: Karneval Viareggio

Dogodki, Mesta, Zanimivosti

Čeprav je morda beneški karneval vsaj pri nas najbolj poznana italijanska pustna zabava, pa za najbolj spektakularnega z najbolj noro zabavo velja karneval v Viareggiu v Toscani.

Po svetu je zaslovel predvsem zaradi ogromnih lutk, ki so satirična interpretacija znanih osebnosti ter zadnjih italijanskih in mednarodnih športnih, kulturnih, gospodarskih in političnih dogodkov.

Karneval

Prebivalci Viareggia že nekaj časa pred začetkom karnevala začnejo v hangarjem podobnih zgradbah ob morju pripravljati ogromne lutke iz papirne kaše. Lutke namestijo na tovorne vozove, kar zahteva svojevrstno tehnično spretnost ter seveda kreativnost in domišljijo.

Trojanski konj

Ob določenih dnevih v času karnevala (nedelje in pustni torek) veliki tovorni vozovi paradirajo po mestu in tekmujejo za glavno nagrado. Na vsakem vozu je približno 200 ljudi v kostumih. Sodelujejo tudi velikanske premikajoče se lutke podobne trojanskemu konju.

Vanje se skrije deset ljudi, ki potem manevrirajo in skrbijo, da se lutka ne prevrne. Vsaka parada se konča s pojedinami in ognjemetom. V času karnevala ljudje mečejo okrog konfete in uprizarjajo bitke z velikimi gorjačami iz mehke gume ali orožjem iz pene. Seveda je na voljo veliko druge zabave, saj na karnevalu igrajo številne glasbene skupine. Parade organizirajo le na določene dni, februarja. Preden se odpravite tja, je dobro preveriti pri organizatorjih, če niso morda kakega dogodka prestavili.

“Delam občasno kot vodnica in včasih peljem tudi na kakšen karneval. Kar so napisali predhodniki je v glavnem res. Benetke so čudovito mesto, nimajo pa klasičnega karnevala kot si ga predstavljamo. Po mestu je sicer precej beneških mask, ki so izredno lepe in jih turisti slikajo in se z njimi slikajo, ni pa kakšnega posebnega sprevoda. Ko prideš v Benetke je običajno sprehod z vodičem mimo glavnih znamenitosti in potem imaš 3 ure časa za prosto potepanje. Je pa velika gužva, posebej na Markovem trgu di Rialta, tako da če hočeš kaj pojest in popit v miru, moraš zavit v precej stranske ulice (meni osebno zelo lepe). Priporočam obisk Benetk marca in aprila, začetek pomladi, takrat je najlepše, Karneval v Benetkah mnoge razočara. Če hočeš videt res lep karneval v Italiji, je to Viareggio, največji karneval, eden najlepših v Evropi, …no, to se res splača videt in doživet.” – sstellaa32

Viareggio ima nekaj več kot 60.000 prebivalcev in leži na zahodni italijanski obali severno od Pise.

Do tja sicer najlaže pridete z avtomobilom, je pa železniška postaja v centru mesta, redni vlaki pa vozijo iz Rima in Firenc. Najbližje letališče v Pisi je oddaljeno 20 kilometrov. Več informacij lahko dobite na http://www.viareggio.ilcarnevale.com/.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]