ITALIJA: Karneval Viareggio

Dogodki, Mesta, Zanimivosti

Čeprav je morda beneški karneval vsaj pri nas najbolj poznana italijanska pustna zabava, pa za najbolj spektakularnega z najbolj noro zabavo velja karneval v Viareggiu v Toscani.

Po svetu je zaslovel predvsem zaradi ogromnih lutk, ki so satirična interpretacija znanih osebnosti ter zadnjih italijanskih in mednarodnih športnih, kulturnih, gospodarskih in političnih dogodkov.

Karneval

Prebivalci Viareggia že nekaj časa pred začetkom karnevala začnejo v hangarjem podobnih zgradbah ob morju pripravljati ogromne lutke iz papirne kaše. Lutke namestijo na tovorne vozove, kar zahteva svojevrstno tehnično spretnost ter seveda kreativnost in domišljijo.

Trojanski konj

Ob določenih dnevih v času karnevala (nedelje in pustni torek) veliki tovorni vozovi paradirajo po mestu in tekmujejo za glavno nagrado. Na vsakem vozu je približno 200 ljudi v kostumih. Sodelujejo tudi velikanske premikajoče se lutke podobne trojanskemu konju.

Vanje se skrije deset ljudi, ki potem manevrirajo in skrbijo, da se lutka ne prevrne. Vsaka parada se konča s pojedinami in ognjemetom. V času karnevala ljudje mečejo okrog konfete in uprizarjajo bitke z velikimi gorjačami iz mehke gume ali orožjem iz pene. Seveda je na voljo veliko druge zabave, saj na karnevalu igrajo številne glasbene skupine. Parade organizirajo le na določene dni, februarja. Preden se odpravite tja, je dobro preveriti pri organizatorjih, če niso morda kakega dogodka prestavili.

“Delam občasno kot vodnica in včasih peljem tudi na kakšen karneval. Kar so napisali predhodniki je v glavnem res. Benetke so čudovito mesto, nimajo pa klasičnega karnevala kot si ga predstavljamo. Po mestu je sicer precej beneških mask, ki so izredno lepe in jih turisti slikajo in se z njimi slikajo, ni pa kakšnega posebnega sprevoda. Ko prideš v Benetke je običajno sprehod z vodičem mimo glavnih znamenitosti in potem imaš 3 ure časa za prosto potepanje. Je pa velika gužva, posebej na Markovem trgu di Rialta, tako da če hočeš kaj pojest in popit v miru, moraš zavit v precej stranske ulice (meni osebno zelo lepe). Priporočam obisk Benetk marca in aprila, začetek pomladi, takrat je najlepše, Karneval v Benetkah mnoge razočara. Če hočeš videt res lep karneval v Italiji, je to Viareggio, največji karneval, eden najlepših v Evropi, …no, to se res splača videt in doživet.” – sstellaa32

Viareggio ima nekaj več kot 60.000 prebivalcev in leži na zahodni italijanski obali severno od Pise.

Do tja sicer najlaže pridete z avtomobilom, je pa železniška postaja v centru mesta, redni vlaki pa vozijo iz Rima in Firenc. Najbližje letališče v Pisi je oddaljeno 20 kilometrov. Več informacij lahko dobite na http://www.viareggio.ilcarnevale.com/.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Loti Palmer: Prepoznajte (narcistične) metode manipulacije
  Oseba z narcističnimi lastnostmi (ali motnjo) potrebuje občutek, da je svet okoli nje tak, kot ga vidi in razume ona, zato si za dosego tega cilja pomaga z različnimi sredstvi. Glavno med njimi je manipulacija. Spoznajte najbolj pogoste oblike in se jim z znanjem in veščinami uprite.
 • Vsak človek ima v sebi čarobno vilo
  Vsak izmed nas si je že kdaj zaželel, da bi imel čarobno moč iz pravljic in bi z njo premikal gore, si uresničeval skrite želje ali pa se maščeval ljudem, ki so nas prizadeli. Tudi jaz imam kdaj tako željo.
 • Ustavi se in prisluhni … zvokom narave … glasu tišine … sočloveku … sebi
  Kaj se zgodi, ko se naše telo umiri, pozornost prenesemo na to, kar čutimo in manj, kar mislimo, ter se prepustimo tihemu opazovanju tega, kar nas v naravi obdaja in kar se v nas naravno poraja?
 • Jasna Dolamič Gričar: Komunikacija je najtrdnejši temelj odnosov
  Dobra komunikacija je najtrdnejši temelj dobrih odnosov. To povem na vsakem srečanju, druženju, vedno, ko dobim za svoj govor priložnost. Izkazalo se je, da je moja trditev, moje prepričanje, moj moto, popolnoma pravilno, več kot pravilno, da drži kot pribito.
 • Gregor Pirc: Ko zboliš, se resno pogovoriš s seboj
  »Rak«. Že samo beseda te zdrami, kaj šele ko pomisliš, da bi se lahko zgodilo tebi. Običajno zboli nekdo iz službe, morda tvoj sosed, meni pa se to ne more zgoditi, pogosto prepričanje opiše Gregor Pirc iz društva Onkoman.