fbpx

Izbruh chikungunye v več državah indijskega oceana

Novice

Pomembna dejstva in preventivni ukrepi Od januarja letos iz več držav JZ Indijskega oceana in Indije poročajo o epidemijah chikungunye (izgovor: čikungunje). Glede na to, da gre za države, ki so zelo zanimive tudi za evropske turiste, obstaja možnost pojava obolenja tudi na našem območju. O »uvoženih« primerih chikungunye so poročali že iz več držav […]

Pomembna dejstva in preventivni ukrepi

Od januarja letos iz več držav JZ Indijskega oceana in Indije poročajo o epidemijah chikungunye (izgovor: čikungunje). Glede na to, da gre za države, ki so zelo zanimive tudi za evropske turiste, obstaja možnost pojava obolenja tudi na našem območju. O »uvoženih« primerih chikungunye so poročali že iz več držav EU. V spodnjem tekstu je navedenih nekaj pomembnih dejstev o obolenju in možni preventivni ukrepi.

POVZROČITELJ: Virus chikungunye spada med arboviruse (alfa virus iz družine Togaviridae) in je RNA virus, občutljiv na toploto. Prvič je bil izoliran leta 1953 v Tanzaniji in Ugandi.

REZERVOAR: Glavni rezervoar so opice, okužijo pa se lahko tudi druge vrste, prav tako ljudje.

PRENOS: V urbanih predelih obolenje lahko, s človeka na človeka, prenaša več komarjev iz vrste Aedes (aedes aegypti, albopticus, polynesis). Gre za agresivne komarje, ki so aktivni podnevi, najbolj zjutraj in zvečer. Aedes albopticus ali tigrasti komar, ki ima skoraj zanesljivo vlogo vektorja v izbruhu chikungunye na otoku La Réunion, se pojavlja tudi v nekaterih predelih Evrope. Pri nas so ga zasledili na Primorskem. Natančna razširjenost tigrastega komarja in njegova zmožnost prenosa obolenja še nista znani.

EPIDEMIOLOGIJA: Chikungunya je endemična v nekaterih predelih Afrike, SV Aziji (Filipini, Malezija, Kambodža) in na Indijskem polotoku (Indija, Pakistan). Od leta 2005 se je obolenje pojavilo na Komorskih otokih in se razširilo na otoka Mauricius in Mayotte, nato pa še na otok La Reunion. Tam je izbruhnila epidemija, ki je prizadela cel otok, zlasti južni predel. Ocenjujejo, da naj bi od marca lani zbolelo do 266 000 oseb. V zadnjih tednih število novo okuženih primerov upada. O hitrem širjenju bolezni poročajo še s Sejšelov, Indije (od decembra 2005 poročajo o 600.000 primerih iz provinc Andhra Pradesh, Maharashtra, Karnataka, Tamil Nadu, Madhya Pradesh), Madagaskarja in Malezije. V letih 2005 in 2006 več evropskih držav poroča o pojavu chikungunye pri turistih, ki so potovali na omenjene predele (Francija, Nemčija, Velika Britanija, Belgija, Češka, Norveška, Italija, Švica in Španija).

KLINIČNA SLIKA: Inkubacijska doba je 5 do 7 dni. Glavni znaki bolezni so nenaden nastop povišane telesne temperature (več kot 38.5 stopinj Celzija), mrzlica, bolečine v sklepih (brez otekanja), bolečine v mišicah, glavobol, slabost in bruhanje. Možne so manjše krvavitve iz nosu in dlesni ter pojav izpuščaja. Obolenje navadno mine brez posledic, v redkih primerih je potrebna oskrba v bolnišnici, še redkeje pa se konča s smrtjo. Težji potek bolezni, kot je pojav meningoencefalitisa, kardiovaskularne dekompenzacije in respiratorne odpovedi, je zelo redek in se pojavlja predvsem pri starejših in pri kronično bolnih. Nekaj primerov hude oblike obolenja so zabeležili tudi pri novorojenčkih in dojenčkih pod 6 mesecev. Obstaja tudi možnost prenosa virusa z matere na novorojenega otroka. Domneva se, da je imunska zaščita po preboleli okužbi z virusom Chikungunye doživljenjska.

DIAGNOSTIKA: Okužba z virusom chikungunya se ugotavlja z laboratorijskim testiranjem, ki je od konca maja 2006 dostopno tudi v Sloveniji.

ZDRAVLJENJE: Pri obolenju s chikungunyo je zdravljenje zgolj simptomatsko in vključuje počitek, uživanje zadostnih količin tekočine in analgetike. Cepiva ni.

PREVENTIVNI UKREPI (Nasveti za potnike): Potovanja na prizadeta območja ne odsvetujemo, priporočamo pa spodaj naštete preventivne ukrepe.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

V skupino z visokim tveganjem za težji potek spadajo nosečnice, majhni otroci, imunsko oslabeli in hudo kronično bolni. Tej skupini pred potovanjem priporočamo obisk pri osebnem zdravniku zaradi ravnanja ob morebitni okužbi.

Vsem potnikom v omenjene dežele priporočamo, da čim bolj omejijo izpostavljenost komarjem ter da upoštevajo naslednje preventivne ukrepe:
– med gibanjem na prostem priporočamo obleko z dolgimi rokavi in hlačnicami, zlasti v času največje aktivnosti komarjev
– priporočamo uporabo repelentov (sredstev za zaščito proti komarjem), ki vsebujejo več kot 30% (N,N-dietil-m-toluamid), nosečnice in otroci, mlajši od 12 let, naj se pred uporabo repelentov posvetujejo z zdravnikom ali farmacevtom, repelenti za otroke mlajše od 3 mesecev niso priporočeni;- uporaba mrež proti komarjem;- pred predvidenim potovanjem posvet o epidemiološki situaciji z zdravnikom epidemiologom na pristojnem ZZV;
– pred potovanjem ureditev zdravstvenega zavarovanja in potovalne lekarne za bivanje v tujini ter seznanitev, kje v tujini lahko dobijo zdravniško pomoč;
– izbira takšne nastanitve (hotela), ki ima urejeno ustrezno zaščito proti komarjem (klimatsko hlajenje z dobro zaprtimi prostori ali prostori z mrežami proti komarjem);
– v primeru suma na okužbo z virusom chikungunye naj se obolela oseba zaščiti pred dodatno izpostavljenostjo komarjem (ostane naj pod zaščitno mrežo za komarje oz. v zaprtih prostorih), da se zmanjša možnost širjenja bolezni s piki komarjev na druge ljudi.

V omenjenih državah veljajo priporočeni ukrepi na nivojih skupnosti s ciljem eliminacije odraslih komarjev (uporaba sprejev z insekticidi) in zmanjšanjem površin, kjer se komarji razmnožujejo (mesta s stoječo vodo: odprti kontejnerji z vodo, vaze z vodo za rože, ribniki…). Svetuje se, da se takšne posode redno prazni, se jih odstrani ali tretira z larvicidom oziroma se takšnim območjem izogiba.

Ker lahko okužene larve komarjev najdemo v oziroma na različnih predmetih, ki vsebujejo ali so vsebovali stoječo vodo, odsvetujemo uvoz vseh takšnih predmetov (na primer uporabljenih gum ali pa okrasnih rastlin, ki se transportirajo v vodi, kot je npr. “lucky bamboo,” rastlina, ki spada v vrsto Dracaena iz družine lilij,…). Zelo verjetno so bili namreč tigrasti komarji v preteklosti v Evropo »uvoženi« prav z naštetimi predmeti. O omenjeni nevarnosti uvoza so obveščene tudi carinske službe Evropske Unije.
 


Sledite nam


RSS Ustavi se!