fbpx

Izkoristite še zadnje poletne dni z družino za odkrivanje Prlekije

Aktivnosti, Aktualno, Nasveti

Kot vedno, gre tudi v letošnjem poletnem obdobju čas prehitro in vsi si želimo, da bi daljši in toplejši dnevi trajali kar celo leto. Na srečo poletja

Kot vedno, gre tudi v letošnjem poletnem obdobju čas prehitro in vsi si želimo, da bi daljši in toplejši dnevi trajali kar celo leto. Na srečo poletja še ni konec in ostalo je še nekaj dni za uživanje z družino v temperaturah do 30 stopinj Celzija.

Ujemite še zadnje poletne dni v Termah Banovci

Tokrat izpostavljamo številne možnosti preživljanja zadnjih poletnih dni v gostoljubnih Termah Banovci in možnosti za izlete v okolici. Rajska Prlekija, kot pravijo je dom pravljičnih bitij in melodičnega narečja, kar je v kombinaciji s termami naravnost odlična izbira za oddih od ponorelega tempa življenja.

Terme Banovci z okolico nudijo bogato izbiro preživljanja zadnjih poletnih dni. To, kar vas bo brez dvoma navdušilo v teh termah, je nedvomno prleška domačnost in gostoljubnost, s katero vas bodo sprejeli. Tako boste lahko na lastni koži preizkusili, kakšen je občutek, ko kot gost niste le številka sobe, ampak vas bo po imenu poklicala bodisi receptorka bodisi gusar Edi, tamkajšnja poletna maskota.

In kaj vse se vam obeta v Termah Banovcih še v zadnjih dnevih pred šolo?

  • Razvajanje v vodnem parku s termalno vodo s področja nekdanjega Panonskega morja, ki je posebej bogata s fluoridom.

  • Razigrane animacije za otroke, ki potekajo ves dan. Če še ne veste, poleti v Termah Banovci kraljuje gusar Edi, ki za otroke pripravlja celo vrsto gusarskih dogodivščin. Tako bodo tekmovali v gusarskih vodnih bitkah na bazenu, sodelovali v spopadu gusarskih tolp in iskali gusarski zaklad. Zakurili bodo taborni ogenj, v njem pajali kruh ter spoznali legendo o graščaku Lamperščaku. Starši, dedki in babice boste v času gusarskih pustolovščin lahko uživali v blagodejni termalni vodi nekdanjega Panonskega morja, prleških savnah ali na sprehodih po prleških travnikih. Vsi skupaj pa boste lahko odkrivali pokrajino ob Muri, se učili prleščine in okušali lokalne specialitete.

  • Uživanje v bogati kulinariki s pridihom domače kuhinje. Ali veste, da v Termah Banovci sami pečejo kruh? Zagotovo vas bo zamikalo, da bi se ga naučili speči tudi sami. V Termah Banovci vam bodo z veseljem pokazali, kako! Pa ne le peke kruha, naučite se lahko tudi priprave slastnih gibanic in spevnega lokalnega narečja.

  • Razvajanje v romantični kopeli ali na negi. V Termah Banovci imajo manjši wellness center, ki je kot nalašč za sprostitev in za vaš čas zase. Izbirate lahko med različnimi negami telesa, aromoterapijo, toplotnimi in fango oblogami. Lahko se odločite za nego obraza s kakovostnimi in naravnimi izdelki ali pa za katero izmed kopeli za poživitev telesa in duha ali za čudovite romantične trenutke. Za umirjen zaključek wellness oddiha bodo poskrbele savne s pridihom Prlekije. Edinstveno doživetje je savnanje ob zvočni kopeli gongov, zvokih instrumentov iz pradavnine, ki vas bodo popeljali v svet sprostitve in dobrega počutja.

  • Sprehajanje in kolesarjenje po prleških travnikih ali po poteh ob Muri.

Zadnji poletni dnevi so odlična priložnost za aktivni oddih, predvsem zaradi bolj znosnih temperatur, ki so še vedno dovolj visoke za ohlapna oblačila, a omogočajo več doživetja skozi celoti dan.

Ali ste vedeli? Banovska voda je priznano naravno zdravilno sredstvo. Izvira iz globine 1700 m najbolj pomaga pri revmatizmu ter po operacijah na okostju, sklepih in mišičju. Blagodejna je tudi po poškodbah in pri boleznih perifernega živčevja.

Izleti v okolico Term Banovci

Terme Banovci so odlična izhodiščna točka za odkrivanje Prlekije in Prekmurja, gostitelji seveda predlagajo, da je to najbolje in najbolj zdravo narediti peš ali s kolesom, kam dlje pa se seveda odpeljete z avtom. Nekaj predlogov:

Jeruzalemska vinska cesta

Jeruzalemska vinska cesta je čudovita v vseh letnih časih in narava ob njej navdušuje z lepoto in prekrasnimi razglednimi točkami. To lepoto obiskovalcem dodatno popestrijo gostoljubni ponudniki vinske ceste. Turistične kmetije, vinotoči, vinogradniki, izdelovalci unikatnih predmetov in drugi ponudniki, vabijo skozi vse leto v goste. Vinsko cesto je možno obiskati peš, s kolesom, z avtomobilom ali z avtobusom.

Ogled vinogradniške kmetije Hlebec na Kogu

»Stoj prijatelj, nedi mimo, Milan toči dobro vino!« Na obronkih Ljutomersko-Ormoških goric ima družina Hlebec v lasti preko 40.000 žlahtnih trt sort chardonnay, sauvignon, renski rizling, muškat otonel, laški rizling in tradicionalni šipon. Popeljejo vas po bogato založeni vinski kleti, kjer uporabljajo moderno tehnologijo pridelave vin, ta pa zorijo tudi po tradicionalni metodi v hrastovih sodih, v sodih barrique in arhivskih buteljkah. Postrežejo z izbranimi domačimi jedmi in lokalnimi specialitetami, kot so meso iz tünke, zaseka, gobova juha, pečena raca, domače klobase, krvavice … Zagotovo morate poskusiti prleške pogače iz domače ajde, zelja, buč ali jabolk. Nato pa se lahko sprehodite med vinogradi ali se s kolesom (na kmetiji jih imajo na posodo) zapodite po označenih kolesarskih poteh, na katerih boste nagrajeni z lepimi razgledi.

Čebelarski muzej Krapje

V Čebelarskem muzeju Krapje si lahko ogledate star čebelnjak, ki izvira iz konca 19. stoletja. Njegova oprema predstavlja 84 panjev z izjemno bogato in edinstveno kulturno dediščino. V čebelnjaku si lahko ogledate točila za med, ročne kadilnike, stiskalnico za vosek, modele za izdelovanje satnic ter še veliko drugih zanimivih čebelarskih pripomočkov. Po končanem ogledu čebelarskega muzeja pa lahko izbirate med številnimi čebeljimi proizvodi, ki jih pridela 80 čebeljih družin. Otroci se seznanijo s čebelarstvom in življenjem čebelje družine ter pomembnostjo varovanja in ohranjanja naravne in kulturne dediščine.

Čebelarstvo Šalamun

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Na Turistični kmetiji Šalamun vam bodo predstavili zdravilne lastnosti čebeljih proizvodov in zdrav način življenja z apipreventivo. Po ogledu filma o življenju čebel boste obogateni z znanjem o čebelarstvu lahko pomagali pri peki medenjakov, si izdelali sveče in okraske iz čebeljega voska.

Turistična kmetija Vrbnjak

Ekološka turistična kmetija Vrbnjak predstavlja čudovit družinski izlet, saj otroci doživijo domačnost, pristnost in dotik narave. Kmetija se nahaja v neokrnjeni naravi, na manjši vzpetini, daleč stran od prometnega vrveža in industrije. Svoje goste poleti razvajajo s svežo, pozimi pa z vloženo domačo zelenjavo, ki jo pridelajo sami. Ponujajo tudi domače mesnine (klobase, salame, meso iz tünke), mlečne izdelke, kruh iz krušne peči in drugo krušno pecivo. Prav tako domače proizvodnje so domače vino, sokovi, čaji ter različne žganjice. Otroci se bodo navdušeni spoznavali z domačimi živalmi, se igrali na otroškem igrišču in jahali konje. Prava dogodivščina za družino bo tudi vožnja s kočijo.

Ljutomer

Ljutomer predstavlja osrčje Prlekije, ime pa naj bi dobil po bajeslovni »ljuti zveri«. Mestno jedro sestavljajo trije trgi, vsak s svojim znamenjem. Območje je znano po vinogradniški in kasaški tradiciji. Poleti na hipodromu prirejajo kasaške dirke. V kasaškem muzeju si lahko ogledate kasaške konje, skozi kasaško zgodovino pa vas bo popeljala pripoved žrebičke Jone.

Negovski grad z zeliščnim parkom  (Sp. Ivanjci)

Negovski grad, stoji na robu krajinskega parka, v bližini jezera in se je med 11. in 12. stoletjem razvil iz lesenega strelskega dvorca, sedanjo podobo pa je dobil komaj 1633, ko je grad dobil še dvorišče ter gospodarsko poslopje. Spada med največje in hkrati najbolj značilne gradove v Slovenskih goricah. Tako kot vsi gradovi je tudi Negovski grad prepleten s skrivnostmi in legendami. Ena izmed legend govori o dveh ujetnikih, ki sta za kazen morala kopati 80-metrski studenec, da bi prišla do vode in si tako prislužila prostost. V sklopu grajskega kompleksa je urejen bogat Zeliščni park z zdravilnimi rastlinami.

Izvir Sv. Vida

V bližini Bukovniškega jezera se nahaja kapela Sv. Vida z izvirom studenca katerega čudodelnost ali zdravilnost, je poznana že dolgo let. O izviru je od nekdaj krožila zgodbica o slepi deklici, ki naj bi ob umivanju oči z vodo iz Vidovega izvira spregledala. Pravijo, da ima voda iz Vidovega izvira energijsko moč ter zdravilne učinke pri zdravljenju vida, sluha, prebavil, živčevja in kože, zato lahko opazite mnoge ljudi, ki si umivajo obraz, izpirajo oči in se odžejajo s hladno vodo iz izvira.

Lokalne obrti

V Centru domače in umetnostne obrti v vasi Veržej, ob kateri se nahajajo Terme Banovci, boste spoznavali, kako nastanejo rokodelski izdelki. Organizirane skupine se lahko vključijo v delavnice pletenja ali lončarstva, izdelke pa je mogoče tudi kupiti. Spletete lahko celo slamnate prstane, kot si jih že stoletja pletejo lokalni zaljubljenci!

Beltinci

V Beltincih si oglejte cerkev Sv. Ladislava, ki je eden najpomembnejših spomenikov arhitekture poznega 19. stoletja v Prekmurju. V cerkvi se nahaja tudi grobnica rodbine Zichy. Po ogledu se sprehodite do baročnega dvorca, kjer je na ogled stalna razstava »Zgodovina zdravstva v Pomurju«.

Prazgodovinska naselbina Gradišče na Razkrižju

V prazgodovinski naselbini na Razkrižju prikazujejo življenje naših prednikov pred 5500 leti; način življenja, prehranjevanja –  peka kruha v prapeči, obdelovanje zemlje s kamnitim ralom, izdelovanje kamnitega orodja. Rekonstrukcija prave prazgodovinske vasi je zgrajena na mestu arheoloških izkopavanj. Posebej zanimiva pa je predstava na prostem.


Sledite nam


RSS Ustavi se!