fbpx

Bi si upali peljati po eni izmed najnevarnejših cest na svetu?

Potovanja, Zanimivosti

Na seznamu so zbrane izjemno nevarne ceste z nešteto ovirami na njih, kot so strmi prepadi, luknje, plazovi in poplave.

Na seznamu so zbrane izjemno nevarne ceste z nešteto ovirami na njih – strmi prepadi, luknje, plazovi in poplave ter večkrat popolnoma nezavarovane. Ljudem, ki živijo v njihovi bližini, predstavljajo vsakodnevni izziv in zahtevajo ogromno vozniških izkušenj ter poguma.

1. cesta: Severni Yungas, Bolivija

Znana tudi kot “Cesta smrti” v regiji Yungas v Boliviji. Znana je po svoji ekstremni nevarnosti, saj se na njej smrtno ponesreči od 200 do 300 ljudi na leto. Na cesti so postavljene oznake, kjer so vozila zdrsnila v prepad. Posebej veliko nevarnost predstavlja za avtobuse in tovornjake, ko želijo prečkati en mimo drugega.

potepuhinja: “Dobra ideja! Bolivija je zelo poceni. Tam boš lahko spala tudi za smešen denar, npr. za 1$. Peru je malenkost dražji. Notranje povezave so zelo dobre. Mi smo potovali v večini z avtobusom, imeli pa smo tudi tri notranje lete in sicer iz La Paza do Rurrenebaque in nazaj. Karta v eno smer je bila cca 50 $ (dolarjev). Za nazaj smo najeli letalo za 12 oseb in cena je bila ista. Cusko – Lima pa tudi tam nekje. Tudi hrana je zelo poceni. Pečenemu krompirčku se skoraj ne moreš izogniti. Predem smo mi odpotovali, so nas opozorili, da je veliko kraj, posebno v Peruju. Naj povem, da smo to doživeli tudi mi na neki tržnici, da pa smo bili malo sami krivi, saj se domačini ne želijo slikati, mi pa smo s foroaparati izzivali usodo. Branjevke so na nek način uprizorile nekakšno burko ob našem slikanju in nas prestrašile, skočile so in nekaj mahale z rokami, tako da so nas zmedle, v trenutku naše neprištevnosti pa vzele enemu potni list, enemu 100$.Drugače je bilo resnično enkratno potovanje. Glede cepljenja se pozanimaj na inštitutu. Jaz sem se cepila še za rumeno mrzlico.”

“Cesta smrti”

2. cesta: Avtocesta James Dalton, Aljaska

Avtocesta je dolga 667 km in čeprav na prvi pogled ne izgleda nevarna, je polna lukenj,  kamnov, ki jih prinaša močan veter in poteka sredi ničesar.

James Dalton

3. cesta: Avtocesta Karakoram, Pakistan

Vlada, ki jo je zgradila, ji je nadela ime “Avtocesta prijateljstva”. Je najvišja tlakovana mednarodna cesta na svetu. Povezuje Kitajsko in Pakistan skozi gorovje Karakoram na nadmorski višini 4,693 m. Ogrožajo jo zemeljski plazovi in poplave ter na pakistanski strani ni betonirana. Kljub vsemu je turistična atrakcija, saj prečka nekaj spektakularnih sotesk ob Svileni cesti.

“Avtocesta prijateljstva”

4. cesta: Prelaz Los Caracoles, Čile

Cesta prečka gorovje Andreas med Čilem in Argentino. Vodi mimo nešteto strmih pobočij in ostrih ovinkov brez varnostne ograje. Skoraj celo leto je prekrita s snegom. Sneg v kombinaciji z zahtevnim površjem zahteva izjemno potrpežljivost in vozniške sposobnosti. Cesta je redno vzdrževana, tako da po njej dnevno vozijo tudi tovornjaki in celo dvonadstropni avtobusi.

Prelaz Los Caracoles

5. cesta: Prelaz Stelvio, Italija

Prelaz se nahaja v Italiji in je z višino skoraj 3000 m najvišji tlakovan gorski prelaz v vzhodnih Alpah in drugi najvišji v Alpah. Cesta se vzpenja približno 2 km visoko in le nizka betonska ograja ločuje cesto od strmega prepada, tako da je bolje, če se ne oziramo navzdol. Nekoliko prehitra hitrost na odseku s 180 stopinjami nagiba bi pomenila usodno katastrofo.

Prelaz Stelvio

Vir: Wonderslist

Mnenja in izkušnje na forumu Kam in kako na počitnice.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!