fbpx

Bi si upali peljati po eni izmed najnevarnejših cest na svetu?

Potovanja, Zanimivosti

Na seznamu so zbrane izjemno nevarne ceste z nešteto ovirami na njih, kot so strmi prepadi, luknje, plazovi in poplave.

Na seznamu so zbrane izjemno nevarne ceste z nešteto ovirami na njih – strmi prepadi, luknje, plazovi in poplave ter večkrat popolnoma nezavarovane. Ljudem, ki živijo v njihovi bližini, predstavljajo vsakodnevni izziv in zahtevajo ogromno vozniških izkušenj ter poguma.

1. cesta: Severni Yungas, Bolivija

Znana tudi kot “Cesta smrti” v regiji Yungas v Boliviji. Znana je po svoji ekstremni nevarnosti, saj se na njej smrtno ponesreči od 200 do 300 ljudi na leto. Na cesti so postavljene oznake, kjer so vozila zdrsnila v prepad. Posebej veliko nevarnost predstavlja za avtobuse in tovornjake, ko želijo prečkati en mimo drugega.

potepuhinja: “Dobra ideja! Bolivija je zelo poceni. Tam boš lahko spala tudi za smešen denar, npr. za 1$. Peru je malenkost dražji. Notranje povezave so zelo dobre. Mi smo potovali v večini z avtobusom, imeli pa smo tudi tri notranje lete in sicer iz La Paza do Rurrenebaque in nazaj. Karta v eno smer je bila cca 50 $ (dolarjev). Za nazaj smo najeli letalo za 12 oseb in cena je bila ista. Cusko – Lima pa tudi tam nekje. Tudi hrana je zelo poceni. Pečenemu krompirčku se skoraj ne moreš izogniti. Predem smo mi odpotovali, so nas opozorili, da je veliko kraj, posebno v Peruju. Naj povem, da smo to doživeli tudi mi na neki tržnici, da pa smo bili malo sami krivi, saj se domačini ne želijo slikati, mi pa smo s foroaparati izzivali usodo. Branjevke so na nek način uprizorile nekakšno burko ob našem slikanju in nas prestrašile, skočile so in nekaj mahale z rokami, tako da so nas zmedle, v trenutku naše neprištevnosti pa vzele enemu potni list, enemu 100$.Drugače je bilo resnično enkratno potovanje. Glede cepljenja se pozanimaj na inštitutu. Jaz sem se cepila še za rumeno mrzlico.”

“Cesta smrti”

2. cesta: Avtocesta James Dalton, Aljaska

Avtocesta je dolga 667 km in čeprav na prvi pogled ne izgleda nevarna, je polna lukenj,  kamnov, ki jih prinaša močan veter in poteka sredi ničesar.

James Dalton

3. cesta: Avtocesta Karakoram, Pakistan

Vlada, ki jo je zgradila, ji je nadela ime “Avtocesta prijateljstva”. Je najvišja tlakovana mednarodna cesta na svetu. Povezuje Kitajsko in Pakistan skozi gorovje Karakoram na nadmorski višini 4,693 m. Ogrožajo jo zemeljski plazovi in poplave ter na pakistanski strani ni betonirana. Kljub vsemu je turistična atrakcija, saj prečka nekaj spektakularnih sotesk ob Svileni cesti.

“Avtocesta prijateljstva”

4. cesta: Prelaz Los Caracoles, Čile

Cesta prečka gorovje Andreas med Čilem in Argentino. Vodi mimo nešteto strmih pobočij in ostrih ovinkov brez varnostne ograje. Skoraj celo leto je prekrita s snegom. Sneg v kombinaciji z zahtevnim površjem zahteva izjemno potrpežljivost in vozniške sposobnosti. Cesta je redno vzdrževana, tako da po njej dnevno vozijo tudi tovornjaki in celo dvonadstropni avtobusi.

Prelaz Los Caracoles

5. cesta: Prelaz Stelvio, Italija

Prelaz se nahaja v Italiji in je z višino skoraj 3000 m najvišji tlakovan gorski prelaz v vzhodnih Alpah in drugi najvišji v Alpah. Cesta se vzpenja približno 2 km visoko in le nizka betonska ograja ločuje cesto od strmega prepada, tako da je bolje, če se ne oziramo navzdol. Nekoliko prehitra hitrost na odseku s 180 stopinjami nagiba bi pomenila usodno katastrofo.

Prelaz Stelvio

Vir: Wonderslist

Mnenja in izkušnje na forumu Kam in kako na počitnice.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Loti Palmer: Prepoznajte (narcistične) metode manipulacije
  Oseba z narcističnimi lastnostmi (ali motnjo) potrebuje občutek, da je svet okoli nje tak, kot ga vidi in razume ona, zato si za dosego tega cilja pomaga z različnimi sredstvi. Glavno med njimi je manipulacija. Spoznajte najbolj pogoste oblike in se jim z znanjem in veščinami uprite.
 • Vsak človek ima v sebi čarobno vilo
  Vsak izmed nas si je že kdaj zaželel, da bi imel čarobno moč iz pravljic in bi z njo premikal gore, si uresničeval skrite želje ali pa se maščeval ljudem, ki so nas prizadeli. Tudi jaz imam kdaj tako željo.
 • Ustavi se in prisluhni … zvokom narave … glasu tišine … sočloveku … sebi
  Kaj se zgodi, ko se naše telo umiri, pozornost prenesemo na to, kar čutimo in manj, kar mislimo, ter se prepustimo tihemu opazovanju tega, kar nas v naravi obdaja in kar se v nas naravno poraja?
 • Jasna Dolamič Gričar: Komunikacija je najtrdnejši temelj odnosov
  Dobra komunikacija je najtrdnejši temelj dobrih odnosov. To povem na vsakem srečanju, druženju, vedno, ko dobim za svoj govor priložnost. Izkazalo se je, da je moja trditev, moje prepričanje, moj moto, popolnoma pravilno, več kot pravilno, da drži kot pribito.
 • Gregor Pirc: Ko zboliš, se resno pogovoriš s seboj
  »Rak«. Že samo beseda te zdrami, kaj šele ko pomisliš, da bi se lahko zgodilo tebi. Običajno zboli nekdo iz službe, morda tvoj sosed, meni pa se to ne more zgoditi, pogosto prepričanje opiše Gregor Pirc iz društva Onkoman.