fbpx

Izlet v Grožnjan

Potovanja

Turisti so navdušeni nad umetniškim utripom mesta.

Pred približno 50 leti je bilo hrvaško istrsko mestece Grožnjan popolnoma zapuščen kraj, danes pa je pomembno kulturno-umetniško središče. Nahaja se na desnem bregu reke Mirne, na manjši vzpetini obdani z oljkami in vinskimi trtami, približno 10 kilometrov oddaljeno od Buj. V njem med drugim prebivata slovenska avtohtona manjšina in italijansko govoreče prebivalstvo.

V šestdesetih letih prejšnjega stoletja so Grožnjan oklicali za mesto umetnikov ter več zapuščenih stavb spremenili v delavnice in galerije. Danes je živahno predvsem poleti, ko mesto preplavijo domači in tuji slikarji, kiparji in glasbeniki. Turisti so navdušeni nad umetniškim utripom, prečudovitim razgledom na Istro in morje ter znamenitostmi kot je baročna cerkev Sv. Vide.

Borat: “Celinska Istra zna bit dost zanimiva, stara majhna mesta Motovun, Grožnjan, kjer imaš tud dobro hrano, v Beramu je tud cerkev s fresko mrtvaškega plesa, Pula z areno, fajn zna bit izlet na Brione, Limski kanal z ladjo, ki je v obliki fjorda, v Vodnjanu lahko vidiš prave mumije, če se zapelješ proti Učki, padeš v precej hribovit svet, pri Poreču je tud podzemna jama, a je ne poznam.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!