fbpx

Jasmin – grm z dehtečimi cvetovi

Novice

Francoska proizvodnja parfumov slovi po vsem svetu. V njej porabijo največ jasminovega cvetja. Obirajo ga natank takrat, ko se razvije njegova dišavnost, tj. med prvim svitom in poldnevom. “Prej je prezgodaj, kasneje pa prepozno,” pravi pregovor, po katerem se ravnajo na jasminovih poljih. Obirajo ga samo ženske in otroci teh krajev. V enem dopoldnevu naberejo […]

Francoska proizvodnja parfumov slovi po vsem svetu. V njej porabijo največ jasminovega cvetja. Obirajo ga natank takrat, ko se razvije njegova dišavnost, tj. med prvim svitom in poldnevom. “Prej je prezgodaj, kasneje pa prepozno,” pravi pregovor, po katerem se ravnajo na jasminovih poljih. Obirajo ga samo ženske in otroci teh krajev.

V enem dopoldnevu naberejo tudi po 10 000 cvetov, kar je nekaj manj kot 5 kilogramov. Jasminov cvet, ki zelo lepo diši, je namreč tako lahek, da povprečna enkratna bera ne preseže treh kilogramov. Koliko tisoč cvetov je šele potrebno za eno samo stekleničko parfuma.

Jasmin


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.