fbpx

Jezero Elizabete II

Novice

Na meji med Rodezijo in Zambijo se že nekaj let razprostira jezero, ki so ga na čast angleški kraljici krstili za jezero Elizabete II. Dolgo je 280 kilometrov, široko 32 kilometrov, njegova površina pa meri več kot 3000 kvadratnih kilometrov. Je zastojno jezero, največje na afriški celini in drugo največje na svetu. Južni del centralne […]

Na meji med Rodezijo in Zambijo se že nekaj let razprostira jezero, ki so ga na čast angleški kraljici krstili za jezero Elizabete II.

Dolgo je 280 kilometrov, široko 32 kilometrov, njegova površina pa meri več kot 3000 kvadratnih kilometrov. Je zastojno jezero, največje na afriški celini in drugo največje na svetu. Južni del centralne Afrike je velikanska skleda, iz katere si morajo velike reke utirati pot skozi obrobna gorovja. Te soteske so kot nalašč za gradnjo jezerskih kotanj, v katere se zlivajo zajezene reke. Skozi sotesko Kariba teče 200 kilometrov dolga reka Zambezi. Leta 1955 so sotesko zaprli s skoraj 130 metrov visokim jezom in tako je nastalo jezero Elizabete II. Elektrarna spreminja moč vodnih gmot v elektriko. Prebivalci doline Zambezija gradnji sprva niso zaupali. Predenj je začela voda naraščati, so preselili več kot 25.000 črncev plemena Batonga in velikansko število divjadi. Karibski jez je spremenil obličje pokrajine.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!