fbpx

Kaj pa zdravje v prazničnih dneh?

D.ecembrska

Pred leti sem prebrala misel, da bo prišel čas, ko nas bo sram priznati, da smo bolni. Kaj naj bi to pomenilo, je vprašanje, ki me je glodalo več kot 20 let.

dekle pije caj

Misel se je močno zasidrala v meni. Delno zato, ker je nisem razumela, delno zato, ker v resnici sem jo.

Zdravje je:

  • … naša največja vrednota.
  • … nekaj, kar ne znamo ceniti, dokler to ne izgubimo.
  • … samoumevna dobrina, ki se je ne zavedamo, dokler jo imamo.

Zdravje je kvaliteta, ki je večini podarjena ob rojstvu in jo potem iz leta v leto krušimo, dokler okoli štiridesetega leta ne ugotovimo, da smo je pomemben del zapravili. Takrat se začne popravni izpit in pripravljeni smo narediti vse, da bi ga izboljšali ali vsaj ohranili.

Kako varovati zdravje v zimskem, še posebno prazničnem času?

Še posebno zimski čas je obdobje leta, ko je naše zdravje pod preizkušnjo. To povem iz lastnih opažanj v družbi in tudi tega, kar pripovedujejo zdravniki. Statistika raznovrstnih obolenj s prihodom hladnejših dni ni najbolj obetavna.

Zato je dragocena informacija in napotek, da ne bo nič narobe obleči (dodaten) pulover, spodnjo majico in bolj debele nogavice. Lahko celo takšne, ki segajo do kolen – velja tudi za mlade! Čeprav ta nasvet ruši pravila trendov oblačenja, so tople noge en od preventivnih ukrepov.

Na srečo so vsaj kratke majice in jakne, ki so razkazovale popek in lovile hlad v ledvica, že v zatonu mode, za kar smo mame in babice hvaležne. Tako je vsaj ena skrb manj.

Naslednja nevarnost, ki nam grozi v zimskem času, so praznovanja.

Veseli december -> žalostni januar

Veseli december se bo nadaljeval v precej manj veseli januar, če ga bomo preživeli pozno v noč ob šanku s kozarcem alkoholne pijače v roki. Zakaj je to lahko škodljivo?

Prvič, ker bomo ponočevali in ne bomo dovolj časa spali in drugič, ker ima alkohol številke negativne posledice (dehidracija, kopičenje strupov, veliko škodljivih kalorij). Zato velja ideja, da skrbno izberete družbo, s katero boste praznovali in butično izbirate dogodke, ki se jih boste udeležili.

Če, ali ko boste ostajali doma, še niste na varni strani in prav tako obstajajo tveganja. Poznamo jih v kakovosti zraka v zaprtih prostorih, prekomernem najedanju in premalo gibanja. Strokovnjaki pravijo, da je potrebno stanovanje prezračiti 2-3 krat dnevno.

To pomeni, da vsa okna odpremo za 3-5 minut. Vsa zato, da naredimo prepih in tako s kratkih zračenjem poskrbimo za izmenjavo zraka, hkrati pa ne ohladimo prostorov in s tem povzročimo nezaželeno izgubo temperature in povišanje stroškov ogrevanja. V zaprtih prostorih je zrak pogosto 5 krat bolj onesnažen kot na prometni ulici. Zato zračite redno in kratkotrajno.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Praznična hrana naj bo praznik za zdravje

Skušnjava prazničnih dni, bližine kuhinje in hladilnika bo preskušala vašo voljo. Boste pojedli več, kot potrebuje telo? Bodo sladice vsakodnevno na vašem krožniku in boste večer popestrili z mastnimi kokicami ali začinili s poznim obrokom?

Lahko se zgodi in se je že dogajalo. Velikokrat. Zato svetujemo raje bolj prazen, kot preveč poln hladilnik, dostopnost bolj osnovnih in zdravih živil ter varnostni element – vzpodbudno družbo nekoga, ki se tako kot vi, zaveže, da bo letošnji december manj obremenjujoč za telo in bolj obetajoč za varovanje zdravja.

In če se zdaj vrnemo na začetno misel, da bo prišel čas, ko bo naše zdravje pod drobnogledom, lahko zaključimo, da bi večino bolezenskih stanj lahko preprečili, če bi upoštevali nekaj osnovnih priporočil za varovanje in krepitev zdravja:

  1. dovolj počitka,
  2. primerna prehrana in zadostna količina vode,
  3. zmerno gibanje in
  4. urejene misli.

Ste za to, da letošnji december vsi izkoristimo za več in ne manj zdravja?

Vir: 95 % časa preživimo v onesnaženih prostorih, pa se tega ne zavedamo, Kdaj se doma dobro počutimo, Kako iz vrtinca čustvenega prehranjevanja?

Preberite tudi

https://med.over.net/clanek/utrujeni-izcrpani-morda-vam-primanjkuje-zeleza/

Sledite nam


RSS Ustavi se!