fbpx

Kaj vzeti s seboj na dopust?

Novice

Zdravstveno zavarovanje. Ne stane veliko in stvari zelo olajša, če gre kaj po zlu. Vsa zdravila, ki jih morate redno jemati že doma. Pozor: kontracepcijske tabletke ob bruhanju, v približno pol ure od vnosa, ali pri driski ne nudijo več zaščite! Aspirin oz. Paracetamol (Lekadol) proti bolečinam. Vendar pozor: vsako povišanje telesne temperature v tropih […]

  • Zdravstveno zavarovanje. Ne stane veliko in stvari zelo olajša, če gre kaj po zlu.
  • Vsa zdravila, ki jih morate redno jemati že doma. Pozor: kontracepcijske tabletke ob bruhanju, v približno pol ure od vnosa, ali pri driski ne nudijo več zaščite!
  • Aspirin oz. Paracetamol (Lekadol) proti bolečinam. Vendar pozor: vsako povišanje telesne temperature v tropih pomeni malarijo – dokler se ne dokaže drugače. Zato ob prvi vročini v krajih z malarijo k zdravniku, da vam vzame kapljico krvi in pod mikroskopom preveri, če se parazit nahaja v vas.
  • Zdravnik vam lahko morda predpiše kakšen antihistaminik proti alergijam na pike. Tudi o morebitnih antibiotikih se pogovorite s svojim zdravnikom, a raje sami z njimi ne eksperimentirajte! Zato ob vsakih hujših težavah, posebej akutnih, takoj obiščite zdravnika!
  • Loperamid  (Seldiar) je dobra tableta, ki pomaga proti zelo pogostim popotniškim driskam in ga vzemite predvsem samo takrat, ko ga zares potrebujete (na dolgi vožnji na primer). Drugače večina popotniških drisk mine sama od sebe, v tem času pa pijte mešanico: 1 liter čiste vode, 5 žlic sladkorja, 1 žlička kuhinjske soli in sok dveh pomaranč ali ene grenivke. Če driska po enem tednu še kar ne mine, obiščite zdravnika, če te možnosti ni, brez panike. Če pa je driska krvava, in zdravnika ni, se nekako dokopljite do ciprofloxacina, če po treh dneh krvava driska še ni prenehala, zdravnika pa še kar ne morete dobiti, poskusite z metronidazolom.  Ampak še enkrat pozor! To je bil namig v skrajni sili in ne za splošno uporabo! In sedaj najpomembnejše: protimalarično se zaščitite, kjer je priporočeno, cepite se proti virusu hepatitisa A in B, rumeni mrzlici, kjer je potrebno, uporabljajte repelent, zvečer nosite dolge rokave, uporabljajte sončno kremo & klobuk ter ne pozabite na Kamagel, ki bo olajšal trpljenje, če se zgoraj navedenega niste držali. Pa seveda vedno koristen je termometer (živosrebrni je na letalih prepovedan!), kakšni samolepilni obliži in jod pa bodo vedno prišli prav za razkužiti ranice.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!