fbpx

Karnevali v Braziliji

Novice

Pustni karnevali v Evropi se precej razlikujejo od karnevalov v Braziliji. V Riu de Janeiru in Sao Paulu je karneval že precej komercialno naravnan, medtem ko je v Salvadorju bolj podoben ljudski zabavi. V Riu so v ospredju predvsem kostumi in karneval se tukaj odvija pretežno v tako imenovanih Samba Dromesih, kjer se za nagrado […]

Pustni karnevali v Evropi se precej razlikujejo od karnevalov v Braziliji. V Riu de Janeiru in Sao Paulu je karneval že precej komercialno naravnan, medtem ko je v Salvadorju bolj podoben ljudski zabavi. V Riu so v ospredju predvsem kostumi in karneval se tukaj odvija pretežno v tako imenovanih Samba Dromesih, kjer se za nagrado potegujejo različne šole sambe. To so stadioni, kjer poteka parada posameznih šol sambe. Te stadione so deloma uredili prav za to priložnost. Udeleženci so pogosto oblečeni v zelo nenavadne kostume in ponekod so vstopnine za ogled prireditev precej drage. Karneval v Salvadorju (Bahia) je popolnoma drugačenin je namenjen ljudstvu.

Šest dni in šest noči traja največji ulični karneval v Salvador de Bahias. Ni toliko pisanih kostumov kot v Riu in Sao Paulu, nastopa pa več glasbenih skupin, ki prihajajo z vseh koncev Brazilije in na velikih okrašenih kamionih se počasi vozijo skozi mesto. Domačini pojejo in veliko jih ob tem zapade v nekakšno voodoo ekstazo. Prikazujejo umetniške predstave in plešejo bogovom svojih prednikov, afriških sužnjev, ki so jih Portugalci pripeljali v Brazilijo. V Salvador de Bahia v času karnevala odmevajo bobni v zasanjanih ulicah starega mestnega jedra, ki jih obdajajo turkizno modri zidovi kolonialnih hiš iz 16. stoletja. Vibrirajoči ritmi bobnov za seboj potegnejo množice, ki plešejo, pojejo in ploskajo. Vse skupaj je bolj podobno cestni paradi, kot je to v Evropi na primer Love Parade. Ljudje se lahko vozijo na vozilih glasbenih skupin, a za to je treba plačati vstopnino. Za vozili se valijo množice. Karnevala v Salvadorju se vsako leto udeleži nekaj milijonov ljudi in veliko jih trdi, da je to najboljši karneval na svetu.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.