fbpx

Karnevali v Braziliji

Novice

Pustni karnevali v Evropi se precej razlikujejo od karnevalov v Braziliji. V Riu de Janeiru in Sao Paulu je karneval že precej komercialno naravnan, medtem ko je v Salvadorju bolj podoben ljudski zabavi. V Riu so v ospredju predvsem kostumi in karneval se tukaj odvija pretežno v tako imenovanih Samba Dromesih, kjer se za nagrado […]

Pustni karnevali v Evropi se precej razlikujejo od karnevalov v Braziliji. V Riu de Janeiru in Sao Paulu je karneval že precej komercialno naravnan, medtem ko je v Salvadorju bolj podoben ljudski zabavi. V Riu so v ospredju predvsem kostumi in karneval se tukaj odvija pretežno v tako imenovanih Samba Dromesih, kjer se za nagrado potegujejo različne šole sambe. To so stadioni, kjer poteka parada posameznih šol sambe. Te stadione so deloma uredili prav za to priložnost. Udeleženci so pogosto oblečeni v zelo nenavadne kostume in ponekod so vstopnine za ogled prireditev precej drage. Karneval v Salvadorju (Bahia) je popolnoma drugačenin je namenjen ljudstvu.

Šest dni in šest noči traja največji ulični karneval v Salvador de Bahias. Ni toliko pisanih kostumov kot v Riu in Sao Paulu, nastopa pa več glasbenih skupin, ki prihajajo z vseh koncev Brazilije in na velikih okrašenih kamionih se počasi vozijo skozi mesto. Domačini pojejo in veliko jih ob tem zapade v nekakšno voodoo ekstazo. Prikazujejo umetniške predstave in plešejo bogovom svojih prednikov, afriških sužnjev, ki so jih Portugalci pripeljali v Brazilijo. V Salvador de Bahia v času karnevala odmevajo bobni v zasanjanih ulicah starega mestnega jedra, ki jih obdajajo turkizno modri zidovi kolonialnih hiš iz 16. stoletja. Vibrirajoči ritmi bobnov za seboj potegnejo množice, ki plešejo, pojejo in ploskajo. Vse skupaj je bolj podobno cestni paradi, kot je to v Evropi na primer Love Parade. Ljudje se lahko vozijo na vozilih glasbenih skupin, a za to je treba plačati vstopnino. Za vozili se valijo množice. Karnevala v Salvadorju se vsako leto udeleži nekaj milijonov ljudi in veliko jih trdi, da je to najboljši karneval na svetu.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!